lördag 1 december 2012

Double Indemnity



Titel: Double Indemnity / Kvinna utan samvete
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1944
Regi: Billy Wilder
I rollerna: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson, Jean Heather

Handling: Walter Neff säljer försäkringar och blir bekant med Phyllis Dietrichson när han kommer till hennes hus för att förnya hennes makes bilförsäkring. De blir förälskade och inleder ett förhållande. Tillsammans planerar de att mörda Mr. Dietrichson för att få ut hans olycksförsäkring.

Omdöme: Att det här räknas till giganterna inom film-noir är ingen överraskning. Med tanke på att man har Billy Wilder som regissör och manusförfattare, tillsammans med erkänt duktige noir-författaren Raymond Chandler, så får man det bästa av två världar. Man får ett smart och tätt manus som även är fyllt med kvick, genomtänkt dialog.



Det är svårt att räkna upp ett par filmer inom film-noir och hoppa över denna, det går liksom inte. Inte heller har filmskaparna kunnat hålla sig undan med nyversioner där bl.a. Body Heat (1981) är ett bra exempel (och lyckat bör tilläggas). Det var även tänkt att det under 70-talet skulle komma en remake med Robert Redford i huvudrollen, men det blev aldrig av. Istället kom det 1973 en TV-film med Richard Crenna som nog är bäst att man håller sig undan.



Produktionen lär inte ha varit utan dess problem, inte minst samarbetet mellan Wilder och Chandler. Det gick så långt att Chandler lämnade produktionen och krävde att en rad saker skulle uppfyllas (i hans samarbete med Wilder) innan han återvände. Trots detta blev resultatet alltså mycket lyckat. Så lyckat att James M. Cain, som skrev boken som manuset baserades på, imponerades av flera lösningar som manuset bjöd på som han gärna hade haft med i sin bok.



Upplägget är egentligen ganska simpelt och har kopierats många gånger. En man vid namn Walter Neff (Fred MacMurray) åker hem till paret Dietrichson för att förnya deras bilförsäkringar. Eftersom maken inte är hemma tar frun, Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwyck), hand om ärendet. Hon är en typisk femme fatale som blixtsnabbt har Walter runt sitt lillfinger. Men Walter är inte född igår och de två inleder ett laddat förhållande.



Dialogen är på topp och det blir inte mycket bättre än när Walter och Phyllis försöker bräcka varandra. Det är som ett slags förspel dem emellan där de inte direkt är snälla mot varandra, men där deras kvicka repliker gentemot varandra är hur skönt som helst att skåda. Det är lite torrt och det är typisk Raymond Chandler-dialog som man känner igen från andra noir-filmer.



Noterbart är att dialogen blir mer normal i takt med att relationen mellan Walter och Phyllis svalnar. Även det faktum att situationen blir allt mer allvarlig gör att speciellt Walter inte längre är upplagd för att spela spel och snacka coolt. Första tredjedelen är därför fyllt med utmärkt dialogspel, medan resten av filmen istället fokuserar mer på själva mordplaneringen och efterspelet.



In i bilden kommer även en annan viktig karaktär i spelet - Barton Keyes, spelad av den alltid så sevärda Edward G. Robinson. Han är Walters chef på försäkringsbyrån och som Walter fruktar allra mest ska kunna avslöja hans och Phyllis djävulska plan. Keyes är nämligen väldigt duktig på det han gör och när en stor försäkring ska betalas ut gör han allt i sin makt för att se till att inget fuffens ligger bakom.



Alla ingredienser finns här och det hela blir till en lyckad film-noir. Den tillhör definitivt toppen, även om det i min mening finns några bättre och tätare i genren. En av filmens styrkor är annars sättet den är berättad på som gör att man inte kommer ihåg den så enkelt. Det gör att man gärna ser om den utan att känna att man vet exakt hur allt ligger till.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.5

6 kommentarer:

  1. Kul att du såg om denna! Håller helt med om den sista meningen där, att man inte kommer ihåg allt så lätt vilket är något positivt. :)
    Trots att den inte ligger i den absoluta toppen för dig verkar vi iallafall hålla med om att det är en väldigt bra film!

    SvaraRadera
    Svar
    1. svartnoir: Det var upplagt för lite bra noir och denna hade jag inte sett på år och dar.

      Precis, det tycker jag är fördelen med just noir - att man för det mesta kan se om filmerna utan att veta hur allt ligger till. Inte för att de är lätta att glömma bort, utan för att de är så välskrivna.

      Radera
  2. Kul att du recenserat Double Idemnity, en given femma för mig som skulle platsa på min 50-i-topp-lista!

    SvaraRadera
    Svar
    1. rebecca: Det är en sån där odödlig klassiker och jag gillar den utan tvekan. Finns dock flera vassare i genren som jag personligen föredrar. Å andra sidan klagar jag inte när någon ger den en femma ;)

      Radera
  3. Fantastisk film som jag fick låna av en kompis då jag frågat om de allra bästa tipsen för att bli invigd i film noir-stilen. Den håller även idag tack vare sitt tajta tempo och briljanta upplägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dan: Kul att du gillade den och tagit dig an denna trevliga genre. Det är helt klart en av filmerna man bör se i genren och visst är den bra.

      Radera