måndag 17 december 2012

Fukkatsu no hi / VirusTitel: Fukkatsu no hi / Virus
Genre: Drama/Sci-Fi/Thriller
Land: Japan
År: 1980
Regi: Kinji Fukasaku
I rollerna: Masao Kusakari, Bo Svenson, George Kennedy, Edward James Olmos, Glenn Ford, Robert Vaughn, Henry Silva, Olivia Hussey, Chuck Connors, Sonny Chiba

Handling: En flygplan störtar och i kraschen släpps ett dödligt virus löst i världen. De enda överlevande är invånarna på forskningsstationerna runt om Antarktis som nu måste hitta ett botemedel för att inte mänskligheten ska gå under.

Omdöme: Man har sett många katastroffilmer genom åren. De allra flesta är amerikanska och följer en mall som gör att de liknar varandra. Vissa är mer intressanta än andra. Vissa är bättre än andra. Detta är en japansk motsvarighet, även om det är en väldigt internationell produktion då man lyckats samla en hel del kända namn.Eller vad sägs om kultskådisen Bo Svenson i rollen som amerikansk soldat som försöker rädda världen. Favoriten George Kennedy som ledaren bland de överlevande vid Antarktis. Veteranerna Glenn Ford (amerikanska presidenten), Robert Vaughn (senatorn som inte håller med sin president) och Henry Silva (som stridslysten general) som håller krismöte i Vita huset. Listan fortsätter och det är kul att se hur vissa gör sitt bästa medan andra spelar över.Tidigt fick några scener mig att tänka på den kultförklarade katastrof-filmen The Swarm (1978) där det hela blir skrattretande. Alltså roligt för att det är dåligt, men ändå inte uselt. Här har man en karaktär som i en och samma scen skriker H-E-L-A tiden, trots att han är ensam med en annan man i ett rum och står mindre än en meter ifrån honom. Underbart! Men filmen tar sig och känns ändå seriös i vad den försöker förmedla.Något som filmen lyckas bra med är att ställa många av de frågor som skulle uppstå vid en sån här situation. Ett virus slår ut i princip hela Jordens befolkning och det är endast de som befinner sig vid Antarktis som klarar sig - åtminstone från viruset. Dessa överlevande bildar då sin egen "regering" och måste ta viktiga beslut för att kunna fortsätta leva vidare. Ett problem är t.ex. att det endast är åtta överlevande kvinnor, mot 855 män...Filmens originallängd är på en bit över 2.30, men den amerikanska versionen är på under två timmar. Versionen jag såg var den långa originalversionen (som också ska vara den bästa). Vad som klippts bort i den kortare versionen är framförallt de japanska sekvenserna. Det innebär bl.a. att man då inte får någon bakgrund till några av karaktärerna och då fyller de ingen vidare funktion längre in i filmen. Däremot tycker jag slutet inte är något vidare i denna långa version och känns för utdraget, något som till slut sänker betyget en aning.Att filmen är ojämn är en underdrift. Här finns en hel del som hittas i B-filmer och en del man kan skratta gott åt. Detta trots att filmen var den mest påkostade japanska filmen någonsin när den kom. Samtidigt är Antarktis-scenerna faktiskt ganska stämningsfulla och bra. Får mig att tänka på The Thing (1982) med interiörerna och även exteriörerna. Ska man sammanfatta filmen så är den helt klart mer intressant än bra. Själva idén är inte alls dum och eftersom det hela baseras på en bok (japansk sådan) så har man haft mycket material att jobba med.2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.2

4 kommentarer:

 1. Haha, den här verkar ju hur intressant som helst. Känns som jag måste se den. Gillar skådisarna och temat. Synd att den inte lyckas fullt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Det är helt klart ett kul projekt och man går från att skratta gott till att tycka att de faktiskt lyckas bra med att ställa de rätta frågorna. Värd att se, speciellt för dig som gillar postapokalyptiska och liknande filmer.

   Radera
 2. Snö o b-filmer går alltid hem tackar för tipset :)

  SvaraRadera