tisdag 11 december 2012

Grumpy Old MenTitel: Grumpy Old Men / Griniga gamla gubbar
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1993
Regi: Donald Petrie
I rollerna: Jack Lemmon, Walter Matthau, Ann-Margret, Burgess Meredith, Daryl Hannah, Kevin Pollak

Handling: Möt John och Max, två ensamstående pensionärer, "vänner" och grannar i Minnesota med pimpelfiske som enda hobby. Deras livslånga osämja trappas upp när en vacker änka flyttar in tvärs över gatan.

Omdöme: Det är alltid en fröjd att se radarparet Jack Lemmon och Walter Matthau spela tillsammans och det är här inget undantag. De två gjorde sammanlagt tio filmer ihop där denna blev den sjätte i raden. Deras vänskap på film präglades dock allt som ofta av att de inte kom överens, vilket även är temat här.De beter sig som barn och kan inte släppa sitt beteende vart de än kommer. Deras huvudintresse är pimpelfiske ute på isen i kalla Minnesota. De har egentligen inget att göra på kvällarna då de är ensamma hemma. Men så flyttar en ny granne in tvärs över gatan - Ariel (Ann-Margret) som visar sig vara full av energi och äventyrslusta. John och Max får nu en ny hobby om dagarna - att hålla ögonen på sin nya granne.Det bjuds på härlig och typisk dialog mellan Lemmon och Matthau som verkligen är griniga gamla gubbar, på ett charmigt sätt. Trots att de inte längre var några ungtuppar visar de här att de fortfarande kan och att humorn når fram. Frågan är dock om en ännu äldre veteran inte stjäl showen. Burgess Meredith i rollen som Johns far är sjukt rolig och är en bidragande orsak till att det hela blir så underhållande.Lite överraskande får man även med en lite allvarligare sida under filmens sista tredjedel. Men det är nog bara bra då det ger filmen en extra dimension istället för att bara vara en enkelspårig komedi. Nu hade det kanske inte behövts med tanke på de fina skådespelarna, men eftersom det funkar så är det bara att tacka och ta emot. Ett extra plus att hela filmen utspelar sig i vinterlandskap och runt julen.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. Filmen vinner helt klart på sina skådisar (Burgess Meredith rockar!) och att den som du säger byter lite inriktning på senare delen. Den "yngre" relationen (mellan Lemmon och Matthaus barn) tyckte jag däremot kändes rätt överflödig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Ja, skådisarna bär fram filmen i mångt och mycket. Håller nog även med om att man inte hade behövt ta med relationen mellan Hannah och Pollak, men som tur är utgör den inte så stor del av filmen.

      Radera