lördag 29 december 2012

La double vie de VéroniqueTitel: La double vie de Véronique / The Double Life of Veronique / Veronikas dubbelliv
Genre: Drama/Romantik
Land: Frankrike/Polen/Norge
År: 1991
Regi: Krzysztof Kieslowski
I rollerna: Irène Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas, Lorraine Evanoff

Handling: Den 23 november 1966, klockan 3 på natten, föds två flickor. Den ena i Polen, den andra i Frankrike. Båda får namnet Veronika. Annars har de ingenting gemensamt. De har aldrig träffats, och lever i två helt skilda världar. Likväl är flickorna identiska. De är båda vänsterhänta, har en brinnande passion för musik och lider av samma unika hjärtåkomma.

Omdöme: Efter att tidigare ha sett Krzysztof Kieslowskis Trikoloren-trilogi (blå, vit, röd) visste jag ungefär vad som väntade. Hoppades att denna skulle kunna få ihop delarna lite bättre och vara regissörens bästa film. Men precis som trilogin saknades något.Söta Irène Jacob spelar Veronique som åtminstone till en början påminner en del om Audrey Tautou i rollen som Amelie. Det börjar i Polen för att sen hoppa över till Frankrike, hela tiden med Weronika/Veronique i fokus. Hon, eller de, har flera män i sitt/sina liv. Vilka de är, hur hon träffat dem eller varför man ens visar dem med henne är i många fall en gåta. Det är endast hennes/deras pappor samt barnboksförfattaren Alexandre Fabbri som fyller en funktion.Vad det hela går ut på är inte helt lätt att förstå till en början. Inte blir det så mycket bättre längre in i filmen. Det är helt enkelt svårt att verkligen få grepp om filmen som liksom berättas i korta episoder som inte alltid hänger ihop. Jag känner mig därför lite för distanserad och kan därför aldrig ta till mig historien.Att K.K. har en känsla för det konstnärliga råder inget tvivel om. Det är fina färger filmen igenom och det är mycket fönster och speglar som används på ett smart sätt. Samtidigt gillar jag musiken som förvisso är lite dyster/tragisk, men ändå vacker. Däremot känns det inte som man riktigt får ihop alla delar. Varken Veronique eller filmen får det djup som jag hade önskat. Det blir varken vackert, tragiskt eller sorgligt. Det känns, tyvärr, bara tomt för egen del.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Håller helt med dig här. Det var verkligen inte mycket jag förstod mig på med den här filmen. Det känns som om där finns npgot i den nånstans men det var för svårt för mig helt enkelt. Jag kan tänka mig att se om den några år längre fram i tiden, dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Emil: Jo, jag fick ungefär samma känsla. Man kände att det fanns något där och jag väntade liksom hela tiden på att det skulle klicka. Istället blev det bara en nedåtgående spiral. Men visst, skulle också kunna tänka mig att se den någon gång igen och ge den en ny chans.

      Radera