tisdag 11 december 2012

Le dîner de consTitel: Le dîner de cons / The Dinner Game / Middagsgästen
Genre: Komedi/Drama
Land: Frankrike
År: 1998
Regi: Francis Veber
I rollerna: Thierry Lhermitte, Jacques Villeret, Francis Huster, Alexandra Vandernoot

Handling: Några av näringslivets toppar har en middagsklubb dit man bjuder in föreläsare. De har en tävling sinsemellan och den som bjudit in den störste idioten vinner. Pierre är säker på att vinna då hans bidrag är François, som jobbar på finansdepartementet och har som hobby att bygga saker av tändstickor. Men Pierre anar inte vilken olycka François är...

Omdöme: Baserat på en pjäs (av filmens regissör Francis Veber) låter det hela klart intressant på förhand. Fem välbärgade män brukar ha speciella middagar där de bjuder in varsin gäst för att se vem som hittat den största idioten. Men Pierre Brochant (Thierry Lhermitte) har svårt för att hitta någon, tills han blir rekommenderad François Pignon (Jacques Villeret). Då han inte träffat honom tidigare bjuder han hem Pignon för att ta sig en titt på honom innan middagen.På ytan lät det här som en kul idé och man såg fram emot att ta del av middagen där den ena korkade individen skulle överträffa den andra. Men riktigt så blir det inte. Brochant råkar nämligen ut för en ryggskada och blir fast med sin idiot Pignon hemma i sin lägenhet. Istället blir det ett sätt för de två att lära känna varandra, något Brochant efter ett tag i Pignons sällskap helst vill avsluta så fort som möjligt.Omständigheterna gör att Brochant behöver Pignons hjälp denna kväll och det kommer inte bara visa sig vilken stor idiot Pignon är, utan även Brochant. Problemet är bara det att filmen inte är särskilt rolig. En sån här film, en komedi som denna, ska ge en massvis med skratt. Istället är det knappt så man ens ler åt något alls filmen igenom. Den får dock till slutet ganska väl vilket ändå räddar den lite. En amerikansk remake gjordes förresten i form av Dinner for Schmucks (2010).

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. Har sett remaken som hade sina stunder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Ok, ungefär som denna då. Tyvärr var de allt för få och det kändes helt klart som man hade mer potential än vad man fick ut.

      Radera