torsdag 20 december 2012

Mina favoritfilmer - 1992

Även om det är tio amerikanska filmer på listan är det inte de mest välkända filmerna som dyker upp. Här finns några mindre kända pärlor som är väl värda en titt och som skapar bra stämning.

På topp tio återfinns filmer från:

10 USA

Uppdatering: Plats #9 (A Midnight Clear) tas bort från topp tio och ersätts med One False Move som tar sig in på plats #6. 27/3-15

Uppdatering: Plats #10 (Unlawful Entry) tas bort från listan. In på plats #6 tar sig A Midnight Clear. 20/10-19


#10 Husbands and Wives (Woody Allen)



Jack och Sally ska gå skilda vägar, vilket chockar deras bästa vänner Gabe och Judy. Snart börjar Gabe och Judys egna fantasier kring otrohet/singelliv sätta fart.

Mycket välspelat relationsdrama med flera intressanta karaktärer. Även lite annorlunda mot Woody Allens andra filmer. Semi-dokumentärt, men även utan den typiska humorn som i princip alltid finns i hans filmer. Trots detta är det inte nattsvart utan man hittar en del komiskt i de seriösa situationerna.


#9 Deep Cover (Bill Duke)



Efter att hans brottsling till far skjutits till döds mitt framför hans ögon som liten pojk, bestämmer sig Russell Stevens för att bli snut. Han tog det svåraste och tuffaste jobbet av alla - att infiltrera och oskadliggöra kokainmaffian i L.A. Han jobbar "deep under cover" och får aldrig avslöja sin riktiga identitet.

Inte en perfekt film, men en överraskande mörk sådan där Laurence Fishburne ger en av sina bättre prestationer. En film som visar hur långt det kan gå i en extrem situation och tuffa förhållanden.


#8 Basic Instinct (Paul Verhoeven)



Överst på detektiv Nick Currans lista över misstänkta för ett mord står den enormt sexiga författaren Catherine Tramell. Hennes mordhistorier har en otäck tendens att bli verklighet. När han oundvikligen attraheras av henne och hon ser honom som ett utmärkt objekt till sin nya bok, drar hon in honom i en livsfarlig lek som han är beredd att spela.

En film som kanske är mest känd för en speciell scen, men som håller mycket bra som thriller. Michael Douglas och Sharon Stone spelar en härlig katt-och-råtta lek man inte vill missa.


#7 One False Move (Carl Franklin)



De gjorde det för pengarna. För makten. Och för sitt höga nöjes skull. Två hänsynslösa knarkhandlare begår ett brutalt massmord i Los Angeles och måste fly ut ur staten hals över huvud. Deras vackra medbrottsling Fantasia har sin hemtrakt Arkansas som destination, vilket för dem utan att veta det rakt in i lejonets kula.

Billy Bob Thornton skrev både manuset och spelar en av rollerna i denna thriller som är olik det mesta. Starka karaktärer och en mörk historia som inte slutar lyckligt för alla inblandade.


#6 A Midnight Clear (Keith Gordon)



Frankrike 1944. En grupp amerikanska soldater lokaliserar gömda tyska soldater i skogen. Eftersom de befinner sig i krigets utkant och slutskede blir det möjligt att hitta gemenskap mellan de fientliga grupperna.

En nästan poetisk film ute i den snötäckta skogen. Skapar något eget och skiljer sig en del från andra krigsfilmer.


#5 Light Sleeper (Paul Schrader)



En droglangare med rika klienter har börjat fundera över de moraliska aspekterna i sitt förvärv. Han är själv en f.d. narkoman och har inte kommit över det faktum att hans flickvän lämnade honom. Paret som han jobbar åt med att sälja droger börjar oroa sig över hans mentala hälsa och hur han sköter sitt jobb. Samtidigt har någon mördat en ung kvinna i vad som verkar vara en drogrelaterad situation.

Med välskrivna karaktärer och en stämning på topp är det här en film man antingen verkligen gillar eller inte riktigt förstår. Själv fångade den mig i sitt grepp tidigt och släppte aldrig taget där Willem Dafoe är mycket bra.


#4 Glengarry Glen Ross (James Foley)



Lågkonjukturen har satt sina spår på ett litet mäklarkontor i Chicago. Huvudkontoret har hyrt in en konsult för att öka försäljningen. De utlyser en försäljningstävlan - första pris är en Cadillac, andra pris ett knivset och det tredje sparken!

Med manus av David Mamet bjuds man på ett välskrivet drama med flertalet fina prestationer. En film som fängslar från början till slut.


#3 The Last of the Mohicans (Michael Mann)



I kriget om Nordamerika under 1700-talets mitt tvingas både indianstammar och nybyggare välja sida. De brittiska trupperna rekryterar de lokala nybyggarna och skapar en milis för att hjälpa trupperna. En man adopterad av de sista levande mohikanerna, kallad Hawkeye, får i uppdrag tillsammans med de andra mohikanerna att skydda en officers två döttrar.

Det bör påpekas att det är Definite Director's Cut-versionen (och Director's Cut-versionen) som rankas här. En mycket tät, vacker och häftig filmupplevelse om kärlek, svek och mod.


#2 Unforgiven (Clint Eastwood)



Den f.d. revolvermannen Will Munny har inte hållit i ett vapen på 11 år. Då kommer en prisjägare med ett erbjudande han inte kan motstå.

Eastwoods Oscarsvinnare är inte bara en bra västernfilm utan även en stark karaktärsstudie med flera riktigt fina prestationer.


#1 Reservoir Dogs (Quentin Tarantino)



Joe Cabot sätter ihop sex duktiga tjuvar för att stjäla massor med diamanter. När polisen kommer till platsen för brottet innan de hunnit därifrån blir det uppenbart att en av dem är civilpolis.

Tarantinos regidebut som gav världen en ny stjärna att räkna med och som visade prov på en del av det som kom att bli hans signum - dialogen och våldsinslagen.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

A Few Good Men
American Me
My Cousin Vinny
To Catch a Killer
Unlawful Entry

---

Sämsta filmen: Consenting Adults

Riktigt bottennapp det här. Grejen är den att den har regissören, skådespelarna och ett upplägg som borde funka. Men manuset är riktigt svagt och det är faktiskt svårt att förstå hur det kunde bli så dåligt.


Största besvikelsen: Army of Darkness

Jag har väldigt svårt för stop-motion effekterna. Hade hört gott om den och tyckte de två föregående delarna var ganska bra.

24 kommentarer:

  1. Som du säger själv, en hel del mindre kända filmer. Själv har jag bara sett de uppenbara: 8, 6, 4 och 1. Mohikanen har jag försökt med men det gick ärligt talat inte så bra. Basic Instinct minns jag som sådär, men har å andra sidan inte sett om den sedan den gick på bio och det var trots allt nu 20 år sedan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Jag hade inte alls lätt att rangordna filmerna så i ärlighetens namn skulle man kunna kasta om ganska rejält mellan platserna 6-10.

      Det var väldigt länge sen jag såg originalversionen av Mohikanen. Men DC-versionen är helt klart att föredra, vilket sällan brukar vara fallet.

      Radera
  2. 1992 var ett fasansfullt starkt år. När jag kom ner till nr 2 undrade jag "va tusan, vilken kan ligga etta och slå alla dessa...?", men Reservoir dogs är ju given som etta. Jag hade glömt att den var från 1992!

    Jag har sett 10, 8, 6, 4, 3, 2, 1 samt Vinny. Alla bra filmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Det var en väldigt jämnt år om inte annat. Och i toppen är det starka filmer där det handlar om dagsform.

      Light Sleeper är precis som titeln antyder en liten sleeper. Kanske inte för alla, men jag fångades av den och Willem Dafoe.

      Radera
  3. Oj, det var inte mycket jag har sett härifrån. Basic Instinct, som är rätt okej; Glengarry Glen Ross, som hör till mina absoluta favoriter från året; och Reservoir Dogs, som håller typiskt hög Tarantino-klass.

    Light Sleeper låter rätt så intressant, så den får jag nog ta och kolla in. Blir nog även att jag spanar in Husbands and Wives förr eller senare. Jag såg Manhattan för första gången igår och tyckte den var super, så just nu känns det som om jag vill se alla Woody Allens filmer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Emil: Kul, då har du en del att se fram emot. Basic Instinct är mer att jag gillar känslan Verhoeven bygger upp filmen igenom. Annars är den som film kanske lite svagare än vissa andra filmer på listan.

      Mmm, jag vet känslan med Woody. När man ser en film av klass så är man sugen på mer. Han har ju gjort mycket film, inte alltid bra, men en hel del är det. Kommer dyka upp en och annan av hans filmer längre fram.

      Radera
  4. 9, 7, 5 och tre har jag inte sett. Deep cover verkar vara mest intressant på listan. Min favorit från året Strictly Ballroom hittade jag inte ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Du har några trevliga filmer att se alltså. A Midnight Clear, Deep Cover, Light Sleeper och The Last of the Mohicans är alla värda en titt tycker jag.

      Tack för tipset, har inte sett Strictly Ballroom och visste inte mycket om den.

      Radera
  5. Jaha, även här dök Under Cover upp. Sedan jag skrev kommentaren har jag hunnit se Unforgiven iaf och det gick ju riktigt bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Menade du Deep Cover? En listvärdig film detta år. Unforgiven är dock ännu mer given.

      Radera
  6. Ok, så vi har fyra överlapp och du har dessutom med tre som jag har som bubblare, och jag har med två av dina bubblare. Tämligen hög grad överlappning denna gång alltså...

    10. Unlawful entry - bubblare hos mig, mycket pga av att jag inte sett den sedan 1992 och är osäker på hur den håller

    9. Husbands and wives - yay!

    8. Deep cover - inte sett

    7. Basic instinct - yay!

    6. One false move - inte sett, inte hört om men den verkar spännande

    5. Light sleeper - inte sett, har inte hört om den någon annan stans heller

    4. Glengarry Glen Ross - bubblare hos mig, en kandidat till omtitt då jag tror jag skulle gilla den mer nu

    3. The last of the mohicans - bubblare hos mig. Du är trogen din favvis Michael Mann! :)

    2. Unforgiven - yay! samma placering till och med...

    1. Reservoir dogs - yay! Topp 3 hos mig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Tycker det var ett ganska spännande år sett till min topplista med inte lika kända filmer som Unlawful Entry, Deep Cover, One False Move och Light Sleeper som alla letat sig in.

      GGR tycker jag är en film som passar när man är sugen på en film med mycket dialog och bra prestationer.

      The Last of the Mohicans (och Mann) är jag förtjust i. Finns mycket bra med den. Minns inte originalversionen då det var väldigt länge sen jag såg den så jag pushar för Director's Cut-versionen i det här fallet.

      Radera
  7. Fick rätt på ettan. Men jag är smått förvånad att inte Bitter Moon kom med...

    SvaraRadera
    Svar
    1. David: Såg om Bitter Moon för ett tag sen och även om den håller intresset uppe blev jag något besviken på den och därför tog den sig inte in på listan eller bland bubblarna.

      Radera
    2. Hmmm.... Tycker själv att den växer. Varför blev du besviken? Vad tyckte du inte om?

      Radera
    3. David: Jag tog och läste min text om filmen för att ge dig ett svar. Jag gillade filmen första 30-45 minuter när det hela är ett trevligt romantiskt drama. När det sen övergår till att bli en sadistisk relation mellan Oscar och Mimi tilltalar det mig inte lika mycket och jag blir distanserad snarare än indragen i historien.

      Dock klart intressant i Polanskis händer och det är möjligt att jag omvärderar den nästa gång jag ser den. Tycker inte den är dålig, bara inte min Polanski-favorit.

      Radera
  8. Har inte ändrat ngt sedan senaste kommentaren men One false move känner jag nog att jag bör se om minns den som bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Angående One False Move så kom den med på ett annat årtal tidigare av någon anledning innan jag uppdaterade listan. En film som var klart bättre än väntat när den sågs om.

      Radera
  9. Unlawful entry. Där har vi en rulle som nog glömts bort lite. Föregångare till vår tids homeinvasion..?

    I övrigt bra spridning på titlarna! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steffo: Tack! Jag håller med, som jag även noterade i kommentaren till Henke. Finns flera trevliga och inte så kända titlar på listan som jag alltid tycker är lite extra trevligt (istället för att bara ha med de mest kända titlarna från året).

      Radera
  10. Klurigt år det här tycker jag, inga superduperhöjdare direkt (om man jämför med andra filmår).
    Men jag tackar för ett filmtips. Din nummer 5 har jag inte sett :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Tycker det är ett bra år med ett par toppfilmer och en rad bra filmer där bakom.

      Ja, Schraders "Light Sleeper" var en liten pärla som fångade mig med sin stämning, story och prestationer. Den har dessutom din favorit Susan Sarandon.

      Radera
  11. Mina 10 favoriter från 1992:
    10 Wayne's World
    09 The Hand That Rocks The Cradle
    08 My Cousin Vinny
    07 Home Alone 2
    06 A Few Good Men
    05 The Mighty Ducks (Kul barnfilm, mycket nostalgi för mig. Quack quack)
    04 The Last of the Mohicans (Miljö och stämning tar denna långt)
    03 Basic Instinct (Brukar inte gilla Sharon Stone så mycket men här är hon grym)
    02 Aladdin (Nog min favorit från Disney)
    01 Unforgiven (Vilken avslutning(?) för Clint inom westerngenren)

    Bubblare: Gas Food Lodging, Batman Returns, Reservoir Dogs, Unlawful Entry, Under Siege

    Sämst: Revenge of the Nerds III, Arizona Dream och Boomerang

    Vill se Deep Cover (aldrig hört talas om innan så tack för tipset) och Glengarry Glen Ross.

    SvaraRadera
    Svar
    1. LJH H:

      10. Såg om den för ett tag sen och nej, det har aldrig varit en favorit. Ok, men inte mer.
      9. Även denna såg jag om nyligen och den höll faktiskt fint.
      8. Rolig film med en skön Joe Pesci och Oscarsvinnande Marisa Tomei.
      7. Osäker på om jag sett om denna andra del sen jag såg den första gången.
      6. Stabilt rättegångsdrama och lite till.
      5. Jo, denna såg man när den kom och man var yngre och hockeyintresserad.
      4. Verkligen, denna är riktigt bra och stämningen är på topp. Gillar Michael Mann lite extra.
      3. Håller med om att hon väl är så där, men här är hon och filmen bra.
      2. Ej sett. Har ett par Disney-klassiker kvar att se.
      1. Ja, det är svårt att inte se storheten med denna film. Tarantino gick om vid senaste omtitt, men det är helt klart en toppfilm.

      Deep Cover är en sån film som man tror ska vara en b-film, men som visar sig vara klart mycket bättre än så. GGR är riktigt stabil med flera fina prestationer. Inte att missas.

      Radera