fredag 7 december 2012

Pitch PerfectTitel: Pitch Perfect
Genre: Komedi/Musik
Land: USA
År: 2012
Regi: Jason Moore
I rollerna: Anna Kendrick, Skylar Astin, Brittany Snow, Anna Camp

Handling: För att komma undan sin olyckliga tillvaro på college går en tjej med i en sånggrupp, ovetandes att hon därmed valt sida i kriget mellan två rivaliserande körer.

Omdöme: Under filmens inledande tio minuter känner jag att det här inte alls är en film för mig. Vi hittar alla de typiska stereotyperna som man ser i princip i samtliga amerikanska filmer som utspelar sig i skolmiljö. Det är egentligen inte ett problem om man skildrar dem på ett intressant sätt. Här känns allt och alla tillgjorda och onormala. Alla utom en, nämligen huvudpersonen Beca, spelad av Anna Kendrick.Eftersom Beca är någorlunda intressant ger man filmen en chans, men det blir inte mycket bättre under filmens första trekvart. Det som håller den vid liv, förutom Beca, är några bra sångnummer. Det är nämligen så att körgrupper, eller s.k. "A capella", tävlar mot varandra i årliga tävlingar där allt framförs av gruppens röster. Det innebär att man inte har någon bakgrundsmusik eller några instrument som hjälp.Man måste bli lite imponerad av framförandena och det är så klart viktigt för filmen då det är dessa som håller den vid liv. Själva handlingen går annars efter den vanliga mallen så man hittar inte mycket originellt i storyn. Man har t.ex. karaktären Fat Amy, spelad av Rebel Wilson, som är en slags sämre kopia av Megan i Bridesmaids (2011). Hon hade förresten en mindre roll som den irriterande inneboende tjejen med bror i nämnda film. Och det finns fler likheter som man "lånat" hit.Förutom några bra framträdanden bjuds man (oftast) på bra musik som funkar bra filmen igenom. Filmen blir som tur är också bättre under andra halvan då de flesta karaktärerna blir mer mänskliga och normala (förutom några från killkören), vilket givetvis hjälper. Anna Kendrick visar också framfötterna, främst att hon kan sjunga! Sen gillar jag att man på ett bra sätt fått med ungdomsklassikern The Breakfast Club (1985) på ett kul sätt, något som höjer upplevelsen - åtminstone för egen del.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. Gillar Kendrick men tvekar...körsång???

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Haha, jag var själv lite tveksam och det var faktiskt en hel del sångnummer, men tycker du ska ge den en chans, speciellt som du gillar Kendrick. Börjar lite trevande, men funkar faktiskt fint.

      Radera