torsdag 13 december 2012

Pumping IronTitel: Pumping Iron / Lyfta skrot
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 1977
Regi: George Butler & Robert Fiore

Handling: Arnold Schwarzenegger, Lou Ferrigno, Franco Columbu, Mike Katz och resten av gänget tränar inför Mr. Olympia i Sydafrika. I filmens första hälft får vi en inblick i bodybuildingens amatörliga där den hårfina gränsen mellan triumf och besvikelse blir smärtsamt tydlig för Mike Katz, en vänlig och sportslig familjefar. Filmens andra hälft tar med oss till proffsens inre cirkel där vi möter den hörselskadade och lätt naive Lou Ferrigno som hoppas kunna stjäla titeln som Mr. Olympia från den "oslagbare" Arnold Schwarzenegger.

Omdöme: Det här är en klassisk dokumentär som ger en härlig inblick i bodybuildingvärlden. Rivalerna Arnold Schwarzenegger och Lou Ferrigno (senare känd från "Hulken") tränar inför den stora tävlingen i Sydafrika. Man får även följa några andra utmanare som ser upp till inte minst Schwarzenegger som vann fem Mr. Universe (amatör) och sju Mr. Olympia (proffs).Att se vad som driver dem att träna som djur och vilken mental inställning som krävs är nästan lika intressant som personerna själva. Schwarzenegger är självsäker, lite kaxig, men även intelligent. Ferrigno å andra sidan är lite naiv, osäker och låter sig psykas, något hans motståndare inte är sen med att utnyttja. Även de andra, med Mike Katz i spetsen, är roliga att följa.Det är kanske inte en toppdokumentär vad gäller spänning eller produktionskvalité, men den har något viktigt och det är äkthet och hjärta. Man måste bli imponerad av det man får se och det är helt klart en dokumentär man bör se, inte minst för att få en inblick i denna värld, men även för att se några kända ansikten tidigt i sina karriärer innan de gick vidare och gjorde sig ett namn inom film och tv.Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Har sett denna kanske inte direkt minnesvärd men intressant då huvudpersonerna senare gick till filmens värld. Har för mig att det finns en uppföljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jo, den är inte jättebra eller så, men klart intressant. Uppvisar mycket hjärta och det är aldrig fel.

   Stämmer bra, kom en uppföljare 1985, men den har jag inte sett. Verkar dock handla om kvinnliga bodybuilders så den har inte så mycket gemensamt med denna. Har alltid trott att den följer samma grabbar, men det gör den alltså inte.

   Radera