måndag 10 december 2012

See No Evil, Hear No EvilTitel: See No Evil, Hear No Evil / Hör upp, blindstyre!
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1989
Regi: Arthur Hiller
I rollerna: Gene Wilder, Richard Pryor, Joan Severance, Kevin Spacey, Anthony Zerbe

Handling: Wally är grov i mun, provocerande och blind. Dave är lugn, hövlig och döv. Var för sig är de vandrande katastrofer, men tillsammans, då är de än värre! När ett mord begås är de båda de enda vittnena. Problemet är bara att Wally inte såg det och att Dave inte hörde det. Nu misstänks de istället för mordet...

Omdöme: Komikerparet Gene Wilder och Richard Pryor spelade i fyra filmer tillsammans. Detta kom att bli det tredje samarbetet och likt Jack Lemmon och Walter Matthau var de på samma komiska nivå och kompletterande varandra väldigt bra.Filmen är som bäst första halvtimmen när Dave (Wilder) och Wally (Pryor) först träffas och man får lära känna deras olika karaktärsdrag. Dave är döv, Wally blind. Tillsammans är de dynamit som är redo att explodera när som helst. Det är när två mördare dyker upp, som visar sig vara ute efter ett värdefullt mynt, som Dave och Wally blir efterlysta för ett mord. De blir sedan jagade av mördarna och försöker senare även sätta dit dem.De två brittiska mördarna spelas av Joan Severance och Kevin Spacey, två amerikaner. Nu funkar det faktiskt, även om det inte tillför så mycket. Spacey var inte särskilt känd än medan Severance, tidigare modell, främst är med för sitt utseende. Sen har vi uppdragsgivaren till de två, spelad av favoriten Anthony Zerbe. Tyvärr är han med ytterst lite och här tycker jag man borde ha kunnat få med honom mer i handlingen.Filmen är på sina håll riktigt rolig, men när humorn övergår till en slags actionthriller tappar den tyvärr allt mer. Man får dock ta det lite för vad det är och istället njuta av Wilder och Pryor som visar att de även på äldre dar kan underhålla sin publik. Min personliga favorit med duon är annars Silver Streak (1976), vilket också var deras första samarbete med regiissören Arthur Hiller.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

  1. Jepp håller med Silver streak är min favorit. Man måste verkligen vara på rätt humör när man ser Wilder och hans lite speciella skådespelarstil. Det slår ofta över och blir fjantigt. men som sagt med rätt humör funkar det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Wilder tillhör en av mina favoriter vad gäller komiska skådespelare. Han har en lite fjantig stil, det är sant, men samtidigt är det något som gör att han sticker ut från mängden.

      Radera