tisdag 11 december 2012

The Big SleepTitel: The Big Sleep / Utpressning
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1946
Regi: Howard Hawks
I rollerna: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgley, Martha Vickers

Handling: En gammal general upptäcker att en av hans två döttrar är utsatt för utpressning. Han anlitar privatdetektiven Philip Marlowe och snart är denne indragen i en härva av mord, kidnappning och svekfulla kvinnor.

Omdöme: En av gamla Hollywoods främsta regissörer Howard Hawks har regisserat denna film-noir klassiker där paret Humphrey Bogart och Lauren Bacall gör sin andra av fyra filmer tillsammans.Manuset är baserat på Raymond Chandlers bok och då vet man att man får skarp dialog, starka kvinnor, en klurig privatdetektiv och gott om vändningar i storyn. Det är definitivt ingen lätt resa för tittaren då många karaktärer kommer och går, vissa nämns bara vid namn och dyker inte upp förrän mycket senare eller inte alls. Det gäller alltså att vara alert för att inte missa något eller blanda ihop karaktärerna.Trots att man har sett filmen ett par gånger tidigare är det i princip omöjligt att komma ihåg hur allt ligger till eller vad som kommer att hända. Inte ens när man sett filmen på nytt kan man vara helt säker på hur allt ligger till, så komplex är den. Men det är även så att varken manusförfattarna eller Raymond Chandler själv egentligen visste vem som t.ex. låg bakom mordet på en av karaktärerna.Humphrey Bogart är Philip Marlowe som blir kallad till general Sternwoods hem. Där träffar han förutom generalen även hans två vackra döttrar i form av den yngre och oberäkneliga Carmen (Martha Vickers) och Vivian (Lauren Bacall), som är på jämnbördig nivå med Marlowe och ger honom en match vad gäller rapp dialog. En av döttrarna blir utsatt för utpressning och Marlowe blir anlitad för att ta reda på vem som ligger bakom och ta hand om problemet.Bogart/Bacall har ett fint samspel och man känner verkligen att de är på samma våglängd och matchar varandra väl. Bacall har en stil som är cool och hennes karaktär är en femme fatale som man inte riktigt kan lista ut. Samtidigt är det lite kul att Raymond Chandler lär ha sagt att Martha Vickers i rollen som Carmen var så intensiv i sitt skådespeleri att man klippte bort en del av hennes scener för att hon inte skulle överskugga Bacall. Det kan jag mycket väl tänka mig för hon är nästan som i trans varje scen hon är med i, klart intressant.Klassiker är det utan tvekan, men jag har svårt att verkligen uppskatta det jag får vara med om. Att det är ett måste inom genren råder inget tvivel om. Samtidigt känns det som att manuset är alldeles för invecklat. Man har för många karaktärer av värde vilket gör att det blir krångligt utan att det egentligen hade behövt vara det. Förvisso är det kul när man får med så mycket och filmens speltid på nästan två timmar går förhållandevis fort. Det händer något i princip hela tiden och det går framåt hela tiden. Ändå är det alltså lite svårt att engagera sig fullt ut och det är en svaghet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2

8 kommentarer:

 1. Med tanke på bloggens namn får man se det som extraordinärt att du inte redan skrivit om den här. Minst tre gånger ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Sant, men jag hade sett den för länge sen och då imponerades jag inte heller av den så jag prioriterade andra filmer i genren.

   Däremot har jag skrivit om den inte så lyckade nyinspelningen The Big Sleep (1978) samt över hundra andra film-noir :)

   Radera
  2. Ja, din kvantitativa output kan man knappast klaga på...

   Radera
  3. Sofia: Hahaha, kvantitet före kvalitet alltså? ;) Nej men jag har ju en viss förkärlek till film-noir så givetvis kommer sidans namn från det också...

   Radera
 2. Faktumet att manuset är så invecklat är snarare en nackdel än en fördel tycker jag, och det är det som gör att man inte kan engagera sig fullt ut. Sedan att man nästan måste sitta med ett anteckningsblock och notera alla karaktärer som dyker upp eller nämns för att hänga med är en annan orsak... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Jag kan bara hålla med. Det är en av orsakerna till varför denna film aldrig riktigt haft det lilla extra i mina ögon. Manuset är helt enkelt för invecklat för sitt eget bästa...

   Radera
 3. ...Även den här var en av de filmerna jag fick låna när jag skulle ta mig an noir-genren :)

  Intressant är att de vid filmens lansering och i dess reklam ska ha anspelat på filmens namn, att den skulle få dig sova, eller något. Konstigt nog minns jag inte om jag sov när jag såg den. Om jag gjorde det så var det för filmens handling och inte med namnet i åtanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan: Haha, jag har faktiskt somnat till filmen en gång i tiden när jag skulle se om den för några år sen. Det gäller att inte vara trött och att vara upplagd. Det är ingen fartfylld noir och eftersom den också är invecklad är det ett måste att vara vaken.

   Radera