söndag 16 december 2012

The WordsTitel: The Words
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 2012
Regi: Brian Klugman & Lee Sternthal
I rollerna: Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid, Zoe Saldana, Olivia Wilde

Handling: En hyllad författare inser att priset han måste betala för att ha stulit någon annans arbete är större än han någonsin kunnat föreställa sig.

Omdöme: En historia i en historia, i en historia. Det hela är inte så invecklat som det kan verka, men det betyder inte att allt förklaras eller är så enkelt när filmen väl slutar. Under resans gång har vi fått tre olika historier berättade av tre män. En sak har de gemensamt och det är författarskapet.En historia handlar om författaren Clay Hammond (Dennis Quaid) som föreläser om sin senaste bok. I den berättar han om en annan, aspirerande författare - Rory Jansen (Bradley Cooper) och hans historia. Och så en tredje, om en gammal man spelad av Jeremy Irons som berättar sin historia om när han var ung under andra världskriget. Dessa tre historier kopplas ihop av en sak - skuldkänslor.Det här känns som en typisk storfilm, som en Oscarsfilm i stil med t.ex. The Reader (2008) där man också hoppar mellan nutid och dåtid och har en liknande ton filmen igenom. Skillnaden är bara att man där hade en skådespelare i fokus medan det här inte är någon som får stå i fokus. Bradley Cooper är den som axlar huvudrollen, men det är nog ändå veteranen Jeremy Irons som ger den bästa prestationen. Dock är ingen prestation Oscarsvärdig och det gör att filmen inte heller höjer sig det lilla extra som hade behövts.Allt är egentligen bra här. Ingen känns fel i respektive roll, både regi och manus är stabilt, musiken är klart bra och man får sig en trevlig filmstund. Å andra sidan saknas något och det är nog starkare karaktärer. Man låter inte karaktärerna fånga tittaren på så vis att man känner för dem. Åtminstone inte till den grad att man engagerar sig i hur det ska gå för dem.Är det en historia som är svagare än resten så är det den med Dennis Quaid och Olivia Wilde. Nu har den inte en lika framträdande roll som historien med Bradley Cooper, Jeremy Irons och Zoe Saldana har, men den har ändå stor betydelse för filmen, inte minst mot slutet. Kanske är det att man inte når fram med budskapet tillräckligt mycket. Kanske är det de två debutregissörernas fel trots allt. Å andra sidan finns här mycket som inte går efter standardmallen vilket gör att man ändå kan se förbi vissa svagheter...3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Verkar intressant ska nog ge den en chans. Quaid har jag ett gott öga till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Tycker den är värd en chans, absolut. Sen är det inte säkert du gillar den, men bortkastad tid är det inte.

      Radera