söndag 23 december 2012

TraitorTitel: Traitor
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2008
Regi: Jeffrey Nachmanoff
I rollerna: Don Cheadle, Guy Pearce, Saïd Taghmaoui, Jeff Daniels

Handling: En pliktskyldig FBI-agent leder en jakten på en internationell terrorist. Alla ledtrådar leder till en f.d. officer inom U.S. Special Operations, Samir Horn som är en troende muslim.

Omdöme: Till en början, kanske första halvtimmen, känns inte det här särskilt upphetsande. En halvamerikan, halvafrikan med muslimsk tro, Samir Horn (Don Cheadle) såg sin far dö i en bilbombsexplosion när han var liten pojke. Nu säljer han sprängämnen och sin kunskap till de som är intresserade. Han blir rekryterad i Yemen till en operation som ska sätta skräck i det amerikanska folket - och blir snart en nyckelfigur.Efter den halvtråkiga inledningen tar historien fart och det hela förflyttas till olika platser runt om i världen. Man vet inte riktigt var man har Samir Horn, åtminstone till en början. Dock känner man på sig ungefär hur det ligger till, men det är som tur är inte vad filmen går ut på. Istället jagas han och hans terroristorganisation av agenter ledda av Roy Clayton (Guy Pearce) som inte direkt ger sig i första taget.En väldigt intressant sak är att ingen mindre än Steve Martin står för historien, tillsammans med regissören Jeffrey Nachmanoff. Det som dock gör det bra är att man lagt ner lite tid på att göra det hela så realistiskt som möjligt. Det gör i sin tur att man får en autentisk känsla filmen igenom och känner att det mycket väl kan gå till så som i filmen.Både Don Cheadle och Guy Pearce sköter sig i sina roller, men sätts aldrig riktigt på prov. Istället är det storyn som är viktigast och sakta men säkert börjar man fundera på hur det egentligen ska sluta. Och om man inte är på väg mot en trevlig överraskning på slutet. Riktigt så bra som jag hade hoppats blir det inte till slut, men vägen dit är ändå tillräckligt intressant för att man ska komma in i historien.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset. Aldrig hört talas om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Så pass? Och jag som trodde detta var en film du hade sett och gillat.

   Ge den lite tid att komma igång, sen funkar den faktiskt bra som tät thriller.

   Radera
  2. Nej, av nån anledning har jag missat denna fullkomligt. Ligger på ska-se-listan nu som inte blir kortare. ;)

   Radera
  3. Jojjenito: Haha, ja visst är det så? Har själv en massa nytt jag nyligen lagt till och det krångliga är ju att bestämma vad man ska se först! ;)

   Radera