fredag 28 december 2012

Unfaithfully YoursTitel: Unfaithfully Yours / Otrogen u.p.a.
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1948
Regi: Preston Sturges
I rollerna: Rex Harrison, Linda Darnell, Lionel Stander, Rudy Vallee

Handling: En dirigent misstänker att hans fru är otrogen. Under en konsert tänker han ut tre olika sätt att handskas med problemet, och efter konserten försöker han spela upp sina idéer...

Omdöme: Eftersom jag tidigare hade sett remaken Unfaithfully Yours (1984) och gillat den till stora delar, var jag nyfiken på originalet. För regin står Preston Sturges som gjorde ett flertal hyllade klassiska komedier. Frågan var om det skulle vara i klass med de bästa screwball-komedierna från den här tiden.En världskänd brittisk dirigent vid namn Alfred De Carter (Rex Harrison) återvänder från Europa för en spelning i Kanada. Hans vackra hustru Daphne (Linda Darnell) har varit ensam under tiden maken varit borta. Det visar sig snart att det satts ihop en rapport gjord av en anlitad detektiv på vad Daphne gjort när maken varit bortrest. Alfred vägrar att läsa rapporten, men misstankarna mot henne blir allt starkare vilket leder honom till fantasifulla dagdrömmar.Till en början är Rex Harrisons skådespeleri lite väl teatraliskt och bjuder på en del överspel. Främst i en scen där han för första gången blir uppmärksammad på att det finns en rapport om hans älskade hustru. Men efter ett tag förstår man att han förmodligen är en väldigt extravagant person och att man tidigt vill visa detta. Han växer därför in i rollen allt mer och blir till slut filmens behållning.Filmens första halvtimme eller så är allt för händelselös och utan någon direkt humor. Men när han får reda på att hustrun förmodligen varit otrogen börjar det hända saker. Utan tvekan är det som bäst när han för första gången dagdrömmer om hur han ska "ta hand om situationen". Det blir några skratt och mycket står Rex Harrison och hans karaktär för. Det blir även lite för överdrivet på sina håll som snarare är pinsamt än roligt. Lite besviken måste man ändå vara då den är för ojämn för att verkligen nå ända fram.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Kollade bara upp om du recenserat "Biutiful" och visst...skall se den med frugan ikväll. Det var bara det! Gott Nytt filmår 2013.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tommy: Haha, inte vad jag hade väntat mig för kommentar. Men tack så mycket och jag önskar detsamma!

   Hoppas ni gillar filmen, inte direkt munter om man säger så. Hör gärna av dig när du sett den ;)

   Radera
 2. Jo, efter en svårstartad inledning växer filmen och blir till en fullträff! Bardem bär filmen på sina axlar. Biutiful ruskar om en, kryper in under huden. En film som berör något alldeles utöver det vanliga/Tommy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tommy: Glad att den uppskattades. Ingen lätt film att ta sig igenom, men håller med om att Bardem är riktigt bra och höjer filmen på egen hand.

   Radera