söndag 16 december 2012

UnforgivenTitel: Unforgiven / De skoningslösa
Genre: Västern
Land: USA
År: 1992
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris

Handling: Will Munny är en tillbakadragen f.d. revolverman. När han blir ombedd att följa med och döda två män som knivskurit en prostituerad så spänner han dock återigen på sig sitt hölster.

Omdöme: Fyra Oscars och ytterligare fem Oscarsnomineringar blev resultatet för Clint Eastwoods västern som hyllades som den bästa i sin genre på över tjugo år. Det är svårt att inte hålla med. För även om det inte är en perfekt film så är det en mycket bra västern. Västernfilmer har en tendens att bli lite tråkiga, allt för pratglada innan de blixtrar till då och då. Samtidigt är några av de allra bästa filmerna just västernfilmer, men då är det Sergio Leone som stått för regin - för övrigt mentor till Eastwood, tillsammans med Don Siegel.Upplägget är inte särskilt komplicerat. En prostituerad kvinna bli svårt knivskuren av två män i den lilla staden Big Whiskey. Hennes prostituerade väninnor slår ihop sina besparingar och erbjuder $1000 till den som dödar männen. Detta ogillas av stadens tuffe sheriff Little Bill (Gene Hackman) som försöker se till att inga revolvermän dyker upp och skapar problem i hans stad. Men det är redan för sent då tre revolvermän är på väg in från Kansas.De tre revolvermännen är den tidigare ökände Will Munny (Clint Eastwood), hans vän Ned Logan (Morgan Freeman) samt "Kid" (Jaimz Woolvett). Will Munny gifte sig och drog sig då tillbaka, men nu efter elva år är han tillbaka i leken när han får ett erbjudande han inte kan tacka nej till. Ned är också pensionerad och gift, han är även en klippa med geväret. Kid å andra sidan är i princip blind och behöver därför lite hjälp, även om han är mycket självsäker.Något som är bra är att det aldrig slängs in lättsamma ögonblick eller andra diverse onödigheter som det lätt kan bli. Man har en historia att berätta och gör det från början till slut. Det här handlar om hämnd, pengar och stolthet. Ingen porträtteras heller som genomgod eller genomond, inte ens Little Bill som lätt hade kunnat vara hur osympatisk som helst. Man förstår vad som driver honom, även om han kanske går lite för långt vissa gånger.Det här är en film utan några direkta svagheter. Allt är av bra eller hög klass, rakt igenom. Clint Eastwood vann själv två Oscars för bästa film och regi, medan Gene Hackman vann för bästa biroll. Filmen vann även för bästa klippning. Det är även fin musik, bra foto och överhuvudtaget välgjort. Nu kanske det inte blir någon wow-upplevelse när man sett filmen tidigare, men det finns inte mycket att klaga på.4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.3

2 kommentarer:

  1. Gillar filmen skarpt. Speciellt Hackman och Harris. Shootouten i slutet är mycket bra. Borde ta och se om filmen - var ett tag sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Den är nästan poetisk med sitt vackra musikstycke och fina bildspel. Hackman är riktigt bra, synd bara att Harris inte får vara med mer.

      Radera