måndag 7 januari 2013

Big BusinessTitel: Big Business / Två systrar för mycket
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1988
Regi: Jim Abrahams
I rollerna: Bette Midler, Lily Tomlin, Fred Ward, Michele Placido

Handling: Två tvillingpar förväxlas vid födseln. Det ena felande tvillingparet bor på landet, det andra i New York. Ett företag som hotas av nedläggning gör att de återförenas och förvecklingar uppstår.

Omdöme: Det är 1940-tal och två kvinnor föder samtidigt varsitt tvillingpar. Under kaoset som råder förväxlas två av barnen så att tvillingparen blandas ihop. Båda tvillingbarnen får samma namn, Rose och Sadie, något som leder till komplikationer när de fyra blir vuxna och utan att veta om det ska träffas.Bette Midler spelar Sadie medan Lily Tomlin ses i rollen som Rose. Sadie och Rose Shelton bor i New York och äger ett framgångsrikt företag som de ärvt av sina föräldrar. Sadie är den dominanta medan Rose är mer osäker och naiv. Nu har det blivit dags att göra sig av med mark i staden de föddes i på landet. Vad köparen planerar är dock inget positivt för invånarna vilket leder till att Sadie och Rose Ratliff bestämmer sig för att besöka New York för att ha ett möte med företaget systrarna Shelton äger. Hos Ratliff-systrarna gäller förresten det omvända - Rose är den bestämda medan Sadie är svagare.I stil med de klassiska förväxlingskomedierna från 40-talet och What's Up, Doc? (1972), har man här något liknande. Det tar dock nästan en halvtimme innan filmen verkligen kommer igång och det börjar bli roligt. Det är egentligen när de två tvillingparen och alla andra karaktärerna checkar in på hotellet i New York som det blir kul.Filmen är nog som bäst under mittdelen och fram till slutet, som dock är lite svagare. Å andra sidan tar sig filmen fint med tanke på den halvljumma inledningen som inte är ett dugg rolig. Man bjuds på ett par skratt under resans gång och både Bette Midler och Lily Tomlin sköter sig bra. Till en början känner jag att Lily Tomlin är den bättre av de två, men Bette Midler kommer starkt hon med. Gillar att de båda hanterar sina två så olika karaktärer så väl. Trean är någorlunda svag främst p.g.a. den trevande inledningen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.9

2 kommentarer:

  1. Inne i ett Bette Midler-il? Ska vi förvänta oss Beaches också? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Hahaha, nej det bara blev så faktiskt. Kände för lite komedi från 80-talet och denna och Ruthless People hade jag antingen inte sett på åratal eller inte alls. Men det får räcka för ett tag ;)

      Radera