lördag 26 januari 2013

De sämsta filmerna på Movies - Noir

Efter att ha gått igenom arkiven hittades följande filmer som fått en etta eller en stark etta i betyg. En del är erkända skräpfilmer, men bland filmerna återfinns bl.a. en Ingmar Bergman och en Federico Fellini, så även några enstaka hyllade filmer hittas på listan.

Noterbart att detta alltså endast är filmerna jag skrivit om.
(1963)

Regi: Federico Fellini

IMDb: 8.1
Betyg:En riktigt hyllad film som inte alls tilltalade mig. De surrealistiska inslagen gjorde att jag snarare avskydde filmen. Var det en sak jag uppskattade så var det det snygga svartvita fotot. Men det räcker inte på långa vägar. Förmodligen den mest hyllade filmen jag sett som visat sig vara så dålig.
1990: The Bronx Warriors (1982)

Regi: Enzo G. Castellari

IMDb: 5.3
Betyg:Det är svårt att förstå vad regissören Enzo G. Castellari tänkte på då han trots allt hade gjort en del sevärda och underhållande filmer på 70-talet. Försöker vara som en kombination mellan The Warriors (1979), Escape from New York (1981) och Mad Max 2: The Road Warrior (1982). Undermåligt skådespeleri och handling som inte ens blir särskilt roligt att följa.
A Few Days in September (2006)

Regi: Santiago Amigorena

IMDb: 5.4
Betyg:Trots erfarna och för det mesta duktiga skådespelare som Juliette Binoche och John Turturro visar det sig vara en kalkon. Efter en ok inledning blir det hela till en enda lång transportsträcka där inte mycket fungerar och mest känns amatörmässigt.
The Big Easy (1986)

Regi: Jim McBride

IMDb: 6.5
Betyg:Dennis Quaid och Ellen Barkin i en het och spännande thriller? Nej, riktigt så blir det inte. Det hela känns som ett uselt avsnitt ur en dålig tv-serie. Under nästan hela filmen är det tramsigt för att plötsligt försöka avsluta på topp och bli seriös, vilket så klart inte funkar. Lägg till musik som får det att krypa i kroppen så har man ingen vinnare. Två-tre bra scener mot slutet räddar dock lite.
BrainWaves (1983)

Regi: Ulli Lommel

IMDb: 4.6
Betyg:En b-skräckis som inte lämnar några direkta spår efter sig. Den är inte SÅ usel, men det räcker inte heller att vara halvusel. Turligt nog funkar musiken som höjer en del. Även kul att se kända ansikten som Tony Curtis och Vera Miles i mindre roller.
Coriolanus (2011)

Regi: Ralph Fiennes

IMDb: 6.2
Betyg:En Shakespeare-historia som visar sig vara gjord med Shakespeare-språk blir bara för mycket. Ralph Fiennes försöker som regissör, men även om han får ut vad han kan av skådespelarna är det en omöjlig uppgift att lyckas med filmen. En riktigt dryg filmupplevelse.
Dark Remains (2005)

Regi: Brian Avenet-Bradley

IMDb: 5.0
Betyg:En lågbudgetskräckis som förvisso gör sitt jobb på vissa håll med sin skrämseltaktik, men på det stora hela saknas en hållbar story. Det blir även för upprepande vilket gör att det helt enkelt inte funkar i längden. Börjar dock lovande och kan möjligtvis funka i brist på annat.
Death Laid an Egg (1968)

Regi: Giulio Questi

IMDb: 6.4
Betyg:Det här är en giallo (även om det är mycket drama över det hela med vissa giallo-inslag) som man antingen gillar eller ja, hatar. Det är flummeri på hög nivå där regissören och kompositören måste ha varit rejält påtända. Musiken är förmodligen den sämsta jag någonsin hört i en film, vilket säger ganska mycket.
Death Spa (1988)

Regi: Michael Fischa

IMDb: 5.1
Betyg:En skräckfilm där det sker olyckor och dödsfall på ett högteknologiskt hälsospa. Saker och ting går dock allmer överstyr då det övergår till att blanda in spöken och demoner. Smått olidligt ju längre in man kommer.
Death Wish V: The Face of Death (1994)

Regi: Allan A. Goldstein

IMDb: 4.6
Betyg:Man ska inte förvänta sig så mycket av en femma i en serie. Men med tanke på att fyran var klart underhållande kändes det som man hade något på gång. Men med en ny (och värdelös) regissör blev det platt fall.
Firefox (1982)

Regi: Clint Eastwood

IMDb: 5.8
Betyg:Vet inte riktigt vad Clint Eastwood tänkte här då han misslyckas med det mesta både som regissör och skådespelare. Filmen är otroligt seg och händelsefattig, vilket inte hjälper när den är över två timmar lång.
The Iguana with the Tongue of Fire (1971)

Regi: Riccardo Freda

IMDb: 5.5
Betyg:En giallo med låg produktionskvalité i form av svagt manus, dålig ljussättning, dålig make-up vid morden och horribel dubbning som gör det hela mer komiskt än spännande. Det enda som håller måttet är tack och lov musiken, men den hade gjort sig bättre i ett romantiskt drama.
Les Misérables (2012)

Regi: Tom Hooper

IMDb: 8.0
Betyg:Att behöva uthärda två och en halv timmes konstant sjungande med skådespelare som inte sjunger särskilt bra, det är riktigt drygt. Att filmen sen är välgjord väger upp ytterst lite i sammanhanget. Det här är inte bra. Musikaler hör inte hemma på film.
Passion (2012)

Regi: Brian De Palma

IMDb: 6.1
Betyg:Det finns ingen som helst passion i filmskapandet av Brian De Palma i den här filmen, skådespeleriet är riktigt uselt av Noomi Rapace och det hela är en soppa. Filmen har EN bra scen, men det räcker givetvis inte på lång väg.
The Ruins (2008)

Regi: Carter Smith

IMDb: 5.8
Betyg:En genomkorkad standardskräckis som går efter den vanliga mallen. Att man sedan tar det hela ett steg längre med tänkande växter och annat trams gör det inte bättre. Brukar oftast hitta positiva saker med filmer, men här går det bara inte.
Sharknado (2013)

Regi: Anthony C. Ferrante

IMDb: 3.3
Betyg:Räknas som en kultfilm, men det är snarare en stor kalkon med minst sagt undermåligt skådespeleri, effekter och handling bl.a. Blir inte ens roligt förutom under filmens sista fem minuter. Ok att det är en TV-film, men detta är riktigt skräp. Lite cred måste dock ges till Ian Ziering som försöker hålla skutan uppe, trots att den går på grund redan efter någon minut.
Sharknado 4: The 4th Awakens (2016)

Regi: Anthony C. Ferrante

IMDb: 4.7
Betyg:Denna den fjärde filmen i den minst sagt korkade Sharknado-världen saknar det mesta. Varken underhållande eller rolig och riktigt taffligt gjord. Man önskar verkligen att man inte hade tagit sig en titt för det var det inte värt.
Tideland (2005)

Regi: Terry Gilliam

IMDb: 6.5
Betyg:Vissa kanske ser den som charmig, tyvärr är den bara konstig och utan intresse. Fotot är förvisso fint och filmen verkar vara på gång. Problemet är bara att handlingen inte alls håller någon vidare kvalité. Synd när unga Jodelle Ferland är duktig i huvudrollen och man även har Jeff Bridges i en av rollerna.
Vargtimmen (1968)

Regi: Ingmar Bergman

IMDb: 7.7
Betyg:Det är inte en direkt dålig film, bara väldigt tråkig. Filmen ändrar lite karaktär ungefär halvvägs in när texten "Vargtimmen" dyker upp och här kommer några bättre scener när det hela blir lite psykologiskt. Men vid sidan om helt ok foto av duktige Sven Nykvist och stabila prestationer av Max von Sydow och Liv Ullmann bjuds man inte direkt på mycket av värde rent handlingsmässigt.
Where the Buffalo Roam (1980)

Regi: Art Linson

IMDb: 6.7
Betyg:Bill Murray och Peter Boyle gör vad de ska, men filmen blir aldrig direkt rolig och man sitter mest och irriterar sig på det hela. Drog och supar-film som inte ger något som helst. Ganska frustrerande faktiskt. Gjordes senare en film med Johnny Depp om samma person i form av Fear and Loathing in Las Vegas (1998).

12 kommentarer:

 1. Vad skönt att det finns någon som håller med mig om 8½. Tycker nog inte att den är värd ett bottenbetyg, men det är definitivt de mest konstigaste, jobbigaste och mest obegripligaste två timmarna jag spenderat framför en TV.

  Vad gäller Vargtimmen är jag inte alls med dig. Det är en av mina personliga Bergman-favoriter (om man kan säga så?). Tycker det blir extra intressant att man dessutom hittar små spår av sånt som t ex David Lynch och Roman Polanski tagit fasta på i sina verk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan: Ja, alla har nog sådana filmer som är hyllade av i princip alla, men som man inte alls förstår sig på. 8½ kanske inte är en bottenbetygs-film, men när en film gör en förbannad och som du skriver är helt obegriplig så förtjänar den trots allt inte mer ;)

   Vargtimmen, jag vet inte riktigt vad det var, men kom aldrig in i filmen och jag tror det kan ha varit att jag förväntade mig något helt annat än vad jag fick se. Att Lynch och Polanski inspirerats kan jag mycket väl tänka mig. Däremot tycker jag personligen de lyckats mycket bättre med sina filmer, så det tackar jag för.

   Radera
 2. De enda två jag har sett är 8½ och Vargtimmen, och jag gav båda en fyra, haha. Har dock övervägt att se några fler som dyker upp på din lista, t.ex. Death Laid an Egg, innan jag såg att du hade gett den en etta på filmtipset!

  Resten verkar inte vara några höjdare, och jag står helst över dem. ;)

  Kanske man skulle göra en egen lista...

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Haha, ja det är som sagt två hyllade filmer. Skönt att vi annars brukar vara ganska överens ;)

   Death Laid an Egg har fruktansvärd musik, horribel! Men vissa tycker den är bra så jag vet inte. Fast du gillar surrealism mer än vad jag gör så du kanske ska ge den en chans trots allt.

   Ja, man brukar nästan alltid bara se favoritlistor så det var kul att bjuda på lite annat. Det är ju kul att få skriva av sig om usel film :D

   Radera
 3. Jag hade också svårt för 8½, främst för att den var så oerhört tråkig. Kanske inte sträcker sig så långt som till bottenbetyget, men någon höjdarefilm var det sannerligen inte. Det är dock den enda filmen på listan som ajg sett. Kanske lika bra det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. addepladde: Jag hittade verkligen inte mycket av glädje i 8½. Det var väl fotot isf. Men jag störde mig uppenbarligen så mycket på den att det inte kunde bli annat än bottenbetyg ;)

   Radera
 4. Haha, skön lista men jag upplever att dess budskap ändå är att du sett väldigt lite riktigt dålig film ;) Å andra sidan skulle jag ge ett aningens högre betyg till både Tideland och The Ruins som är de enda filmerna på listan som jag sett. Kan jag hänvisa till dig när jag förklarar varför jag ännu inte sett 8½? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Budskapet är att även riktigt dålig film ska få en lista ;) Det är trots allt minst lika roligt att skriva om usel film som det är att skriva om favoriter, fast på ett annat sätt så klart.

   Haha, absolut får du göra det. Samtidigt tycker jag att alla ska ge den och andra filmer en chans om de vill bilda sin egen uppfattning. Uppenbarligen är 8½ en film som man antingen gillar eller ogillar mycket...

   Radera
 5. Skönt o se att det finns fler förnuftiga personer som ratar en sådan påse skräp som Les Misérables.
  Oerhört nonchalant och egoistiskt att kosta på pengar på sådan idioti att göra en sådan film.
  Bj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Jo, det var riktigt drygt att behöva genomlida den. Påkostat och allt, men håll det borta från filmens värld.

   Radera
 6. Coriolanus, Vargtimmen, dark remains och The Ruins har jag sett. D.R och The Ruins är knappt godkända skräckisar de två första håller jag helt med om, pretntiösa och trista. Tipsar om boken The Ruins som var bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Kul att höra att du håller med. Jo, det är klart att Dark Remains och The Ruins kan funka om man vill ha lite korkad skräck i nittio minuter. Men jag kräver ändå "lite" mer ;)

   Coriolanus var verkligen fruktansvärd att genomlida. Då var Vargtimmen bättre, men fortfarande trist och pretentiös, precis som du noterade.

   Radera