onsdag 30 januari 2013

Empire of the SunTitel: Empire of the Sun / Solens rike
Genre: Drama/Krig
Land: USA
År: 1987
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Christian Bale, John Malkovich, Joe Pantoliano, Ben Stiller

Handling: Året är 1941. Nioårige Jim växer upp i Shanghai med sina aristokratiska föräldrar. När Shanghai tas över av japanerna flyr tusentals människor, däribland Jim och hans föräldrar. Men de tappar bort varandra i folkmassan, och Jim blir tvungen att klara sig själv.

Omdöme: Kombinationen en yngre Steven Spielberg och en ung Christian Bale lät intressant. Det här är en historia som helt och hållet följer pojken Jamie "Jim" Graham (Bale) som växer upp i Shanghai där hans familj har det gott ställt. Men när japanerna marscherar in måste de fly och Jim får klara sig på egen hand.En dag träffar Jim de två amerikanerna Basie (John Malkovich) och Frank (Joe Pantoliano), två "affärsmän" som stjäl och säljer det mesta de kan få tag på. Men en dag får de tre det tufft när japanerna tillfångatar och sätter dem i ett fångläger. Här växer Jim upp till en ung man där han får lära sig att klara sig själv efter att ha levt i en skyddad värld innan dess.Jim, som är besatt av flygplan och är en påläst pojke, klarar sig bra på egen hand. Hans fascination för flygplan blir inte mindre när krigsplanen flyger förbi fånglägret. Och det är här i fånglägret som Christian Bale också blommar ut i sitt skådespeleri. Han får egentligen två roller att spela där han under filmens första del bara är en skolpojke för att i den andra vara några år äldre och med tonvis med erfarenhet.Att Christian Bale lyckas vara trovärdig och duktig med en erkänt bra skådespelare som John Malkovich vid sin sida är skönt att se. Det är alltid riskabelt med barnskådespelare, men här har man inget att klaga på. Sen är det väldigt överraskande att Ben Stiller dyker upp i en biroll, även om han inte har en allt för stor roll (vilket nog är tur det).Det här är en mycket välgjord film som fick sex Oscarsnomineringar, dock inte i de tyngsta kategorierna. Mycket riktigt är det produktionen som håller hög standard medan filmen som sådan kunde bjudit på mer. Den är lite för utdragen och bjuder på få starka och minnesvärda scener. Men några sådana får man och då är det hög nivå på det hela.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Och jag var jätejättetjurig till hela spektaklet. Bara bra skådisar gör inte en film, men visst är den påkostat välgjord som du påpekar.

  http://bilderord.wordpress.com/2010/05/17/empire-of-the-sun-1987/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: När det gäller Spielberg så är det oftast välgjort. Den saknar helt klart det lilla extra som en sån här film borde kunna bjuda på. Samtidigt tycker jag det ändå är intressant att se pojkens (Bale) historia och utveckling. Det är trots allt denna karaktärsstudie som är filmens intressantaste del.

   Radera
 2. Har inte sett och kommer aldrig att se. Som sagt seriösa Spielberg betackar jag mig för. Har inte gillat någon av hans s.k seriösa filmer so jag hitintills sett. Gav upp efter Schindlers list.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Nej, det är klart. Har du inte gillat Schindler's List är nog det här inte något som skulle få det att vattnas i munnen på dig ;)

   Personligen har jag aldrig sett SS som en av de stora, men några filmer lyckades han bra med en gång i tiden.

   Radera