onsdag 9 januari 2013

Kon-Tiki



Titel: Kon-Tiki
Genre: Äventyr/Drama
Land: Norge/Storbritannien/Danmark
År: 2012
Regi: Joachim Rønning, Espen Sandberg
I rollerna: Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård, Odd Magnus Williamson

Handling: 1947 blev en krigstrött värld fascinerad av den unge norrmannen Thor Heyerdahl. Han hade utvecklat en teori om att Polynesien hade blivit befolkat från Sydamerika, i motsats till de etablerade teorierna om migration från Asien. För att bevisa sin teori gjorde han något som någon aldrig tidigare hade provat - han bestämde sig för att testa sin tes i praktiken och påbörjade ett farligt äventyr över Stilla havet.

Omdöme: Norges Oscarsbidrag från 2012 är detta verklighetsbaserade äventyr. Historien blev Oscarsbelönad redan 1951 då dokumentären (av Thor Heyerdahl själv) med samma namn vann. I det här fallet har man en spelfilm på nästan två timmar. Det hela inleds med att första tredjedelen visar hur Thor Heyerdahl (Pål Sverre Valheim Hagen) är en äventyrare, lever i flera år i Polynesien innan han bestämmer sig för att bevisa sin tes genom att rekrytera ytterligare fem till sin besättning. Resterande två tredjedelar utspelar sig sedan på flotten de byggt som de ska segla 8.000 km med.



Något man kan fastställa ganska tidigt är att man lyckats väl med att återskapa New York under 40-talet och sedan alla de äventyrliga scenerna på Stilla havet. Man visar bara så mycket som behövs vilket gör att man aldrig riktigt ser om det är äkta eller dataeffekter som använts. Det gör i sin tur att man kommer in bättre i situationen och krafterna de utsätts för.



Intressant nog blir det stundtals lite Jaws (1975) över spänningen ombord flotten när oväntade, eller åtminstone oinbjudna gäster dyker upp. Då Thor Heyderdahl tar in två killar han inte känner sedan tidigare, andremannen och ingenjören Herman Watzinger (Anders Baasmo Christiansen) samt svenske fotografen Bengt Danielsson (Gustaf Skarsgård), blir det lite spänt på sina håll. Det är trots allt Thor som är "kapten" och den som vet bäst, men det betyder inte att alla håller med honom i det utsatta läge de befinner sig i.



Bästa karaktären är faktiskt svensken där Gustaf Skarsgård gör en fin insats som den problemlöse killen med skepparkrans. Han kommer med passande analyser och kommentarer, hela tiden med en avslappnad stil. De övriga gör också vad de ska och ingen känns fel i respektive roll.



Gillar man äventyr av det här slaget så blir man inte besviken. Det är kul att se att filmen håller hela vägen då det lätt hade kunnat bli för mycket eller dåligt gjort. Det är helt klart en gedigen film och en välgjord sådan som nog är som bäst när havet bjuder på diverse överraskningar som besättningen måste handskas med.



3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer: