måndag 28 januari 2013

Life of PiTitel: Life of Pi / Berättelsen om Pi
Genre: Äventyr/Drama/Fantasy
Land: USA/Taiwan
År: 2012
Regi: Ang Lee
I rollerna: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain, Tabu

Handling: Efter ett skeppsbrott befinner sig den 16-årige Pi som enda överlevande människa ombord på en livbåt mitt ute på Stilla havet. Livet på båten blir en kamp för överlevnad och dagar och nätter fyllda av spänning, hopp och förtvivlan. När räddningen till slut kommer är Pi den ende som kan återberätta historien om vad som egentligen hände därute, men frågan är om man någonsin kommer tro honom.

Omdöme: På förhand var man väldigt skeptisk till den här filmen. Man hade sett lite klipp och det kändes inte särskilt välgjort med dataanimeringen. Men när filmen börjar kan man njuta av det harmoniska naturlivet man bjuds på under förtexterna. Pi Patel berättar sedan en otrolig historia som följer honom från hans tid som barn till de övre tonåren.Den inledande trekvarten överraskar positivt. Här finns ingen eller lite dataanimering och historien är både välberättad och trovärdig. Men man vet hela tiden i bakhuvudet vad som väntar med livbåten ute till havs. Och mycket riktigt byter historien skepnad från att vara helt ok till att bli något både overkligt och fyllt med dataanimering. Förvisso är det mycket saga/fantasy över det hela så gillar man det så kanske man köper hela konceptet.För mig känns tyvärr hela "äventyret" ute till havs som en enda lång och allt för utdragen historia som inte leder någonvart. Man har svårt att engagera sig i pojkens kamp för överlevnad. Man vet hur det kommer gå och det blir allt för upprepande där ute till havs. Då och då bjuds man dock på några fina visuella sekvenser när havet lyser upp om natten eller när en jätteval dyker upp. Men det räcker inte.När man närmar sig slutet av filmen så bjuder historien på en liten vändning, en tankeställare. Det gör att allt man fått ta del av ställs i ett lite annat ljus. Just detta gör att det hela höjs lite grann. Metaforen är inte alls dum, men det är faktiskt som så att man hellre hade velat se hur verkligheten såg ut där ute till havs. Hur intressant hade inte det varit?3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 8.2

8 kommentarer:

 1. Frågan är väl lite om du hellre hade velat _uppleva_ verkligheten där ute till havs? ;) När det gäller datoranimeringen reagerade jag väldigt mycket på sekvensen med Richard Parker i gången mellan ute- och inneburen, tyckte det såg inklippt ut. Var det något du tänkte på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Nej, det är klart att det var det som var poängen med hela sagan/berättelsen. Däremot som film hade den varit mer tilltalande om man visat vad som hände ;)

   Ja, det la jag märke till, och det var bara början. Har läst i efterhand att det var väldigt lite som INTE var datoranimerat. Så visst, vissa gånger ser det bättre ut, men det är alltför mycket datoranimering för min smak. Å andra sidan hade det varit svårt att göra filmen utan...

   Radera
 2. Jag reagerade inte på datoranimeringen alls och jag brukar i ärlighetens namn vara lätt-gnällig på sånt. Richard Parker är fenomenalt bra gjord, HAN borde ha fått en oscarsnominering för Bästa manliga biroll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Hahaha, jag var faktiskt inne på det också att man inte skulle ha varit helt överraskad om Hollywood nominerat Richard Parker ;)

   Vissa gånger var det bra gjort, det håller jag med om. Men det räcker tyvärr att man ser det ett par gånger för att jag ska "tappa" upplevelsen. Det blir helt enkelt inte naturligt.

   Radera
 3. Likt Fiffi störde jag mig inte speciellt mkt på dataanimeringen men filmen var bäst första halva sedan blev det om än vackert ack så trist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Mmm, vi verkar vara ganska överens om att filmen var bättre under första halvan. Ja, visst blev det lite trist och utdraget på livbåten efter ett tag?

   Radera
 4. Jag tyckte filmen var bedrövligt tråkig. Tråkiga filmer går bort i "min bok". Basta.

  1/5.

  http://fripp21.blogspot.se/2013/02/life-of-pi-2012.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jo, tråkig var den och jag håller med dig på det stora hela. Tyckte ändå twisten gjorde att det hela steg lite. Fortfarande klart underkänt på det stora hela.

   Radera