onsdag 2 januari 2013

LincolnTitel: Lincoln
Genre: Drama
Land: USA
År: 2012
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, Sally Field, David Strathairn, Hal Holbrook, Joseph Gordon-Levitt, John Hawkes, Jackie Earle Haley, James Spader, Bruce McGill

Handling: Om den amerikanske presidentens sista omskakande tid i Vita Huset. I en nation som är svårt splittrad av inbördeskrig gör Abraham Lincoln allt för att stoppa kriget, förena landet och avskaffa slaveriet. Med stort mod och redo att göra allt som krävs, även bryta mot lagen, vet Lincoln att hans beslut under denna kritiska tid kommer att vara avgörande för kommande generationers liv.

Omdöme: Att Steven Spielberg kan göra film är det ingen som betvivlar. Inte heller att han gillar att göra historiska filmer. Trots detta var det endast en orsak till varför jag lockades till att vilja se filmen - Daniel Day-Lewis. Med det sagt kändes det som det kunde vara intressant att se en film om Abraham Lincoln som var en väldigt viktig president.Filmen handlar dock inte om Lincolns liv utan man fokuserar på en sak och det är Lincolns kamp för att avskaffa slaveriet. Samtidigt pågår ett blodigt inbördeskrig mellan Nord och Syd, något som Lincoln givetvis också är mån om att få stopp på. Men för att kunna uppnå sitt mål och avskaffa slaveriet krävs tillräckligt många röster när det hela ska upp till omröstning.Vad som följer är ett politiskt rävspel där Lincoln och hans republikanska medarbetare ska försöka övertala och övertyga de demokrater som är emot avskaffningen av slaveriet. Det är viktigt för Lincoln att man inte delar ut mutor i form av pengar, nej de ska istället mutas med fina jobb (vilket så klart leder till mer makt och pengar). Så intressant nog var det via korruption och utpressning som man gick tillväga för att få som man ville. Något som givetvis inte direkt var ok, vad man än ville åstadkomma.Inte ens de fina prestationerna med Daniel Day-Lewis i spetsen som Lincoln klarade av att rädda denna film (man hade även förväntat sig ett ännu starkare porträtt). Det blir på sina håll olidligt tråkigt att följa det hela. Det hade utan tvekan varit intressantare att se historien om Lincoln, hans väg till makten och hans död. Nu får man inte se något av intresse, endast en kort period som tar upp hela filmen och bara blir långtråkigt. Man känner inget direkt engagemang, trots att filmen är välgjord och inte heller har några fel i själva rollbesättningen. Noterbart att Spielberg gjort en ännu tråkigare film som behandlar ett liknande ämne under ungefär samma tidsperiod - Amistad (1997).

4 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 8.2

4 kommentarer:

 1. DDL+Spielberg i dramatagen = Tack men nej tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Verkar som den går hem hos många andra dock så det kanske bara var jag (och min bror) som fann den tråkig ;)

   Radera
  2. Även jag fann den tråkig vilket du ju nu vet om. Haha, Amistad känns det inte som man behöver snabba sig med att se. ;)

   http://jojjenito.wordpress.com/2013/02/10/lincoln

   Radera
  3. Jojjenito: Nej, det här var verkligen inget att jubla över. Amistad minns jag som ännu värre, fast vissa gillar den mer än denna så vem vet vad du skulle tycka. Den får iaf inte min rekommendation ;)

   Radera