torsdag 10 januari 2013

Nuit blancheTitel: Nuit blanche / Sleepless Night
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Frankrike/Belgien/Luxemburg
År: 2011
Regi: Frédéric Jardin
I rollerna: Tomer Sisley, Serge Riaboukine, Julien Boisselier, Birol Ünel

Handling: En polis med kontakter i den kriminella undervärlden utför en stöt mot en knarkliga. Han kommer undan, men blir igenkänd och tvingas lämna tillbaka drogerna om han inte vill förlora sin son som kidnappats av knarkligan.

Omdöme: Allt händer väldigt snabbt till en början. Två maskerade män i en bil stoppar en annan bil tidigt en morgon och stjäl en väska full med knark. De vet mycket väl vem de stjäl av då de själva är poliser, korrumperade poliser. Men allt går inte planenligt och en av poliserna blir igenkänd. Detta leder till att hans son kort därefter blir kidnappad och nu blir det en kamp mot klockan - drogerna måste återlämnas för att han ska få tillbaka sonen.Upplägget är simpelt, men så enkelt är det inte. Det finns mycket mer som lurar under ytan. Här blir det inte en uppgörelse mellan en god och en ond. Här dyker det upp flera karaktärer som på ett eller annat sätt är inblandade. Det enda Vincent (Tomer Sisley) bryr sig om är dock att få tillbaka sin son - levande. Eftersom detta är en stark drivkraft blir han också väldigt desperat, något som gör att allt kan hända. Det blir också bättre av att Tomer Sisley i rollen som Vincent (lite som Vincent i Collateral (2004) förresten) känns trovärdig och spelar rollen bra.En halvtimme in i filmen tänker man vilket högt tempo det varit och hur länge det kan fortsätta i det tempot. En timme till visar det sig för det här är en högoktanig film från början till slut, vilket i sig är imponerande att se. Det är sällan det lyckas fullt ut då det lätt kan bli en massa skjutande och actionscener så att man efter ett tag inte bryr sig längre. Som tur är har man varit smart och gjort som så att man inte använder så mycket skjutvapen till en början. Istället är det stressigt och spännande innan man tar till skjutvapen för lite extra krydda.Det är svårt att jämföra med någon film så här på rak arm. Det höga tempot och det actionspäckade påminner förvisso en del om Crank (2006), men i den har man också mycket humor vilket man inte alls har här. Här är det fullt allvar hela tiden och det funkar. Det finns ett par saker som man skulle ha velat ändra på för att få ut maximalt ur filmen. Samtidigt är det skönt att se sådana här filmer som är så actionladdade utan att för den delen vara hjärndöda. Betyget blir nog en stark trea till slut p.g.a. ett tillfredställande, om än inte helt perfekt slut.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.6

4 kommentarer:

 1. Kul att du sett den och gillade den så mycket som du gjorde. Har du visat den för din kompis? Jag ger nog samma betyg, kanske snäppet högre. Filmen började verkligen i högt tempo direkt och det tog ett tag innan jag fattade vad som pågick, vem som var vem osv. Just det där du skriver om att att humor som saknas är intressant och nåt jag kommer återkomma till i min recension som förhoppningsvis kommer om några dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Först och främst vill jag tacka för tipset! Kände inte till filmen sedan tidigare så alltid uppskattat med sådana trevliga tips.

   Har tipsat min kompis om den och han blev genast sugen. Försöker återkomma när han sett den.

   Ja, det kan lätt bli för mycket pang på så att man tappar intresset efter ett tag. Men här var man smart och det blev lite som i The Raid att tempot är högt, men det tappar aldrig greppet om tittaren.

   Ska bli kul att läsa, ser fram emot det.

   Radera
 2. tackar för tipset - ska ses :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, gör det. Och jag måste än en gång tacka Jojjenito som tipsade mig.

   Radera