fredag 11 januari 2013

Oscarsnomineringarna - Första tankarna

En snabb titt på några av de tyngsta kategorierna. Har sett långt ifrån allt så det blir bara korta tankar om det jag sett och vad jag tror om resten. Ser fram emot att se flera av filmerna, men inte alla...

Filmerna i blått är de jag sett. Filmerna i rött är de jag inte sett.


BÄSTA FILM:

Amour (Michael Haneke) - Tyvärr, inte min grej.

Argo (Ben Affleck) - Ser fram emot att se.

Beasts of the Southern Wild (Benh Zeitlin) - Tror inte på den.

Django Unchained (Quentin Tarantino) - Ska bli kul att se.

Les Misérables (Tom Hooper) - Inte min typ av film.

Life of Pi (Ang Lee) - Tror inte på den.

Lincoln (Steven Spielberg) - Tråkig och ointressant.

Silver Linings Playbook (David O. Russell) - Nyfiken på denna.

Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow) - Blir intressant att se.

KOMMENTAR: Eftersom 2012 var ett väldigt svagt filmår finns det egentligen ingen film som man sett som vore värd att vara med som inte kom med. Så illa var filmåret. Lite överraskande kanske att "The Master" inte blev nominerad, även om filmen inte var någon favorit.

FAVORIT: För tidigt att säga, men på rak arm borde "Les Misérables" ligga bra till (typisk Oscarsfavorit). "Life of Pi" verkar också gå hem hos många. Personligen hoppas jag på "Argo", "Django Unchained", "Silver Linings Playbook" eller "Zero Dark Thirty".


BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:

Bradley Cooper (Silver Linings Playbook) - Intressant, outsider.

Daniel Day-Lewis (Lincoln) - Bra, men räcker det?

Hugh Jackman (Les Misérables) - Gillar honom, kul.

Joaquin Phoenix (The Master) - Riktigt bra, en av favoriterna.

Denzel Washington (Flight) - Bra, skön roll.

KOMMENTAR: Ett trevligt fält utan någon man stör sig på, tvärtom får man ett bra gäng skådespelare. Har inga direkta invändningar, men har inte sett alla prestationer än. Jean-Louis Trintignant (Amour) hade varit kul om han fått en nominering, speciellt som han i mitt tycke kanske var bättre än sin Oscarsnominerade motspelerska Emmanuelle Riva.

FAVORIT: Oj, inte alls lätt. Daniel Day-Lewis är nog förhandsfavorit, men frågan är om det inte är Joaquin Phoenix tur att vinna.


BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) - Ska bli intressant att se.

Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) - Mycket lovande, kul.

Emmanuelle Riva (Amour) - Bra, men ingen vinnare.

Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild) - Nja, klart tveksam.

Naomi Watts (Lo Imposible) - Jättekul, ska vara bra.

KOMMENTAR: Klart trevligt fält, även om Wallis är helt okänd för mig så där vet jag inte. Däremot hade jag gärna sett Marion Cotillard (Rust and Bone) som gärna hade fått ta hennes plats.

FAVORIT: Som jag förstått det är Naomi Watts favorit, och jag hoppas det är hennes tur att vinna. Måste se de övriga innan jag väljer min favorit, men på förhand hoppas jag på Watts.


BÄSTA MANLIGA BIROLL:

Alan Arkin (Argo) - Alltid kul med en veteran.

Robert De Niro (Silver Linings Playbook) - Jättekul och överraskande.

Philip Seymour Hoffman (The Master) - Riktigt bra, ingen överraskning.

Tommy Lee Jones (Lincoln) - Bra, men ändå tveksam.

Christoph Waltz (Django Unchained) - Oj, lite oväntat, men kul.

KOMMENTAR: Stabilt och bra fält, inga problem här inte. Roligast att se Robert De Niro få en nominering igen. Men det känns som Philip Seymour Hoffman kommer att vara "The Master" även här. Benicio Del Toro (Savages) hade kunnat få en nominering då han var mycket bra. Men filmen var inget vidare så ingen direkt överraskning.

FAVORIT: Philip Seymour Hoffman. Men jag hoppas att De Niro (helst) eller Waltz kan göra tillräckligt för att utmana på allvar.


BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:

Amy Adams (Lincoln) - Ganska given, bra.

Sally Field (Lincoln) - Hmm, lite överraskande faktiskt.

Anne Hathaway (Les Misérables) - Lär vara duktig.

Helen Hunt (The Sessions) - Överraskningen i fältet.

Jacki Weaver (Silver Linings Playbook) - Intressant.

KOMMENTAR: Känns som Helen Hunt är den stora överraskningen då filmen inte är någon Oscarsfilm. Tror dock hon också är en jätteoutsider här. Lite överraskad med Sally Field då jag inte fann henne som jättebra, men ok. Inte sett så många bra kvinnliga biroller under året så inte direkt mycket att invända mot.

FAVORIT: Anne Hathaway nämns som favorit, men kan tänka mig att både Amy Adams och Sally Field kan utmana. Vore kul om Jacki Weaver tog hem det.


BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:

Amour (Österrike) - Ingen överraskning.

Rebelle [War Witch] (Kanada) - Låter inte särskilt upphetsande.

No (Chile) - Vet inte mycket om den.

En kongelig affære (Danmark) - Nja, inte min typ av film.

Kon-Toki (Norge) - Lite kul, helt ok.

KOMMENTAR: Det tråkigaste är att detta redan är avgjort på förhand. Riktigt tråkigt att det inte finns någon att heja på då de bästa utländska filmerna inte ens blev nominerade. Bl.a. "Intouchables" (Frankrike), "After Lucia" (Mexiko) och "Ve stínu" (Tjeckien) hade varit kul att ha med.

FAVORIT: Amour har redan vunnit då den även är nominerad för bästa film och regi. Jättetråkigt och inte förtjänt i mitt tycke. Å andra sidan känns fältet svagare än vanligt så den hade nog vunnit ändå då det känns som en Oscarsälskling.

4 kommentarer:

 1. Trots att jag har sett långt från allt som har nominerats måste jag säga att nomineringarna verkligen speglar vilket blekt filmår det har varit. Blev särskilt besviken på filmerna i kategorin "Bästa utländska film", där Amour känns ganska given som du säger. Tycker att galan känns ganska ointressant i år, men kommer nog att följa den ändå. Men valen är långt ifrån lika spännande som förra året...

  P.S. Django Unchained verkar vara en riktig skitfilm. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Ja, har samma känsla. Men å andra sidan är det ett par av filmerna jag fortfarande vill se. Men även om samtliga skulle vara riktigt bra så har 2012 varit svagare än de senaste åren.

   Hmm, kan mycket väl vara så att Django Unchained inte håller måttet. Har hållit mig borta från allt om den, men är lite tveksam måste jag säga. Leonardo DiCaprio och Jamie Foxx är inga favoriter så förväntningarna är inte jättehöga. Men jag gillar Tarantino för det mesta så kan någon få till det så är det han.

   Radera
  2. Jag måste kika in lite här då jag har sett Django Unchained och är det nåt som känns helt tokfel med nomineringarna så är det att Tarantino inte har en plats i Bästa regi-kategorin. Jag fattar det inte. Att Christoph Waltz är nominerad är en självklarhet (och inte oväntat), det kommer du nog också tycka när du sett filmen. :)

   Radera
  3. Fiffi: Låter bra, det gillar jag att höra (att du tycker Tarantino gör ett bra jobb).

   Inte direkt överraskad över att Waltz är bra, men ändå lite överraskad över att han blir nominerad igen.

   Radera