söndag 6 januari 2013

The HiddenTitel: The Hidden
Genre: Action/Kriminalare/Sci-Fi/Skräck
Land: USA
År: 1987
Regi: Jack Sholder
I rollerna: Kyle MacLachlan, Michael Nouri, Claudia Christian, Clu Gulager

Handling: Los Angeles-polisen Tom Beck får oväntad hjälp av en FBI-agent vars uppträdande blir alltmer underligt när de jagar hänsynslösa mördare som beter sig utomjordiskt...

Omdöme: Det här är en film som av många hyllas som en av de bästa b-filmerna någonsin. För budgeten var inte särskilt hög, man har inga Oscarsvinnande skådespelarna och effekterna är kanske inte alltid de allra bästa. Men den har så mycket annat som gör den till en skön och underhållande film från början till slut.Det hela börjar med ett bankrån där en ensam beväpnad man skjuter flera väktare och stjäl säckar med pengar. Han sätter sig sedan i sin stulna Ferrari, drar på rockmusik på högsta volym och kör iväg. Snart tar polisen upp jakten och det visar sig att rånaren/mördaren gjort detta tidigare de senaste veckorna.Polisen Tom Beck (Michael Nouri) har hand om fallet och tillsammans med kollegorna sätter de stopp för Ferrarin och dess förare. Men är det verkligen slutet för mördaren? FBI-agenten Lloyd Gallagher (Kyle MacLachlan) dyker upp för att assistera Beck och han sitter uppenbarligen på mer information än han berättar. Nu jagar de nämligen en annan man som på samma sätt rånar, mördar och stjäl en Ferrari.Man kan säga att filmen är som en blandning mellan The Thing (1982), The Terminator (1984) och även Men in Black (1997). Tar man dessa tre filmer och slår ihop dem, ja då får man The Hidden. Även en del David Cronenberg tycker jag mig se i filmen. Det som saknas är bra musik som t.ex. den John Carpenter brukade trolla fram i den här sortens filmer.Vad man får är hög underhållning, högt tempo, mycket humor och en skön 80-tals känsla. Polisen Beck och FBI-agenten Gallagher går inte direkt ihop och blir till ett roligt radarpar som måste samarbeta och försöka stoppa brottsvågen. Sci-fi elementen funkar väldigt bra och som tur är visar man inte onödigt mycket. "Less is more" helt enkelt. Filmen funkade lika bra som första gången jag såg den och betyget blir utan tvekan en svag fyra.3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.9

16 kommentarer:

 1. Tack för tipset, helt missat denna. Verkar helgrym ju =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Det är en sån där liten gömd pärla från 80-talet. Lite som en Carpenter-film, lite som They Live kan man säga. Humor, glimten i ögat, men även fartfylld och med en fräck idé.

   Radera
  2. Låter underbart, kollar play.com och amazon omedelbums ;)

   Radera
  3. Daniel: Hoppas den faller dig i smaken. Återkom gärna när du sett den!

   Radera
 2. Jag plockade även med Lifeforce, en annan gammal sci-fi-dänga som jag har missat :)

  Passar nu även på att säga att jag verkligen uppskattar din blogg. Har prenumerat på den i ett par år nu och du gör verkligen ett kanon jobb :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Lifeforce har jag inte sett, men haft ögonen på den. Du får gärna säga till hur den var när/om du ser den.

   Tack så jättemycket! Alltid kul att höra att det uppskattas. Och om du har tips eller rekommendationer på filmer, teman eller annat du vill se på sidan så är det bara att säga till.

   Radera
 3. Ska försöka komma ihåg att rapportera tillbaka ;)

  SvaraRadera
 4. Har även sett denna men likt They live var det så länge sedan att jag glömt det mesta. Får lov att ordna till en Double feature.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Passar ganska perfekt ihop för en "double bill". Tycker nog denna är lite vassare, men en smaksak så klart.

   Radera
 5. Har inte glömt bort dig. Har bara haft svårt att styra upp en filmkväll med polarna, alltid nån som inte kan. Snart ser jag dem själv :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Haha, inga problem. Det gäller att man ser sådana filmer med rätt personer, som också uppskattar den sortens filmer. Annars får man se dem ensam, vilket inte behöver var helt fel ;)

   Radera
 6. Har nu sett filmen och jag blev tyvärr besviken. Den var lite för "händelselös". Det var alldeles för lite våld och slem för min smak, hehe. Det bjöds mest på skotthål när det kom till specialeffekter och sen var slutet så himla fjantigt och ett sånt antiklimax.

  Aja, sånt som händer :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Synd att den inte föll dig i smaken, men det är sant att filmen inte är supervåldsam eller bjuder på en massa extra effekter och liknande. Jag skrev i slutet av min text att "less is more". Jag gillar det uppenbarligen så som det är ;)

   Kul att du rapporterade tillbaka. Var ett tag sen sist :) Har du sett Lifeforce än? Hur var den? Eller kanske någon annan trevlig film du kan tipsa om?

   Radera
 7. Hade hoppats på lite mer alien slem när den jämförs med The Thing ;)

  Jo Lifeforce har även den avverkats. Den hade ännu sämre skådisar tror det eller ej, fick nästan ont i huvudet av uselheten, haha. Men samtidigt fanns mycket av 80-tals charmen där, främst i effekterna - riktigt trevliga ibland. Ungefär samma kvalité som i första Indiana Jones eller Monster Squad. Funkar att se men inte särskilt bra nej.

  Sydkoreanska Castaway on the Moon (2009) tycker jag du ska se om du inte redan har gjort det. Fantastiskt charmig film som inte var sådär förutsägbar som jag hade intalat mig. Han som har huvudrollen är jäkligt bra dessutom, filmen började lite trevande tycker jag, säg första kvarten ungefär men efter det...wow. Nästan fullpott för mig i alla fall 9/10.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Ok, jag förstår vad du menar.

   Haha, ja Lifeforce verkar inte vara direkt toppen så den har jag hoppat över länge. Känns inte som något måste, men en vacker dag kanske...

   Ah, tack för tipset! Känner till titeln sedan tidigare, men har ej sett den. Verkar klart lovande så den ska jag lägga på minnet och kolla upp när jag känner för lite koreanskt (vilket man gör lite då och då).

   Radera