onsdag 16 januari 2013

The ImpossibleTitel: Lo imposible / The Impossible
Genre: Drama
Land: Spanien
År: 2012
Regi: Juan Antonio Bayona
I rollerna: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Geraldine Chaplin

Handling: Maria, Henry och deras tre söner är på semester i det tropiska Thailand. När familjen njuter av solen vid poolen slits paradiset i bitar av den enorma våg som drar med sig allt i dess väg och splittrar familjen. Baserat på en sann historia om en av de tusentals familjer som drabbades av den ofattbara tsunamikatastrofen 2004.

Omdöme: Det här känns som den första riktiga storfilmen om tsunamikatastrofen som drabbade Thailand 2004. Clint Eastwood gjorde förvisso Hereafter (2010) som kort utspelade sig i en tsunamivåg. Men där var det inte huvudhistorien plus att effekterna inte var direkt tillfredsställande.Familjen Bennett anländer till Thailand runt jul och gör sig hemmastadda på sitt hotell som ligger nära stranden. Maria (Naomi Watts) är utbildad läkare, men för tillfället tar hon hand om de tre sönerna Lucas, Thomas och Simon. Maken Henry (Ewan McGregor) har ett bra jobb i Japan och det är därifrån de kommit för att få lite sol. Paradiset förvandlas snart till ett helvete då marken börjar skaka. Allt går sedan väldigt snabbt när tsunamin drar in över hotellkomplexet de befinner sig på.Maria och äldsta sonen Lucas (Tom Holland) separeras från de övriga familjemedlemmarna när vågen tar med dem inåt land. Skadorna blir livshotande för Maria som snabbt måste till sjukhus, om de kan få hjälp vill säga. Eftersom mamma Maria är så svårt skadad blir det Lucas som får vara extra stark. Samtidigt räknar de två kallt med att de övriga familjemedlemmarna inte klarat sig.Först och främst måste man säga att tsunamin är riktigt bra gjord. Det är inga dåliga effekter man får som hade sänkt upplevelsen man får ta del av. Nu blir det väldigt realistiskt och man känner av helvetet de får gå igenom på allvar. Samtidigt känns det lite konstigt att det inte är fler i behov av hjälp som de påträffar i efterspelet. Men det är mycket möjligt att de tog sig till en plats där det inte fanns så många andra - överlevande vill säga.Filmen har egentligen två saker som sänker helheten en del. Den ena är pojken Lucas. han spelas helt ok av Tom Holland, men han är för "lillgammal" då han ska vara så smart och modig hela tiden. Känns inte direkt trovärdigt och det stör en del. Den andra saken är att filmen blir för utdragen under andra halvan. Det känns som det inte hade behövts och man lägger in flera känslosamma scener och påträngande musik för att försöka göra det mer gripande. Istället blir det nästan omvänd effekt, även om det på sina håll blir väldigt starkt.Naomi Watts är duktig som hon alltid är. Hennes karaktär får stå ut med en hel del fysiskt och det klarar hon av väl. Hade trots allt väntat mig lite mer av karaktären som efter ett tag inte får lika mycket utrymme som hon borde ha fått. Det är också då (när hon är med) som filmen är som bäst. Nu baseras det hela på en (spansk) familjs fruktansvärda upplevelser så det är inte så konstigt att man visar mer än bara hennes historia. Stark och känslosam, men till slut blir det nästan för mycket.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Ser verkligen fram emot denna film och särskilt att se Naomi Watts prestation, tycker du att hon är värd en Oscar för rollen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. rebecca: Man ska helt klart se filmen och jag tror vissa blir mer påverkade än andra. Gillade att den var så välgjord med tsunamin.

   På förhand hade jag läst att hon var riktigt bra och jag gillar henne mycket så det lät bra. Efter att ha sett filmen tror jag att hon har en chans och är en av favoriterna. Känns dock inte riktigt som en Oscarsvinnande prestation. Å andra sidan beror det helt och hållet på de övriga prestationerna som nominerats...

   Radera
 2. Inte sett någon av de nominerades prestationer än men Jessica Lawrence eller Jessica Chastain har kanske ännu större chans. http://oscar.go.com/nominees

  SvaraRadera
  Svar
  1. rebecca: Japp, det är helt klart de två som utmanar. Men innan jag sett samtliga prestationer kan jag inte uttala mig. Dock vann ju både Lawrence och Chastain varsin Golden Globe (komedi/musikal- respektive drama-sektionen).

   Radera