tisdag 29 januari 2013

Tisdags Dok: The Invisible WarTitel: The Invisible War
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2012
Regi: Kirby Dick

Handling: En omtumlande dokumentär om våldtäkter som försiggår inom den amerikanska armén. Om hur organisationen döljer det som kommer att leda till personliga och sociala problem för de utsatta.

Omdöme: Jag hade tidigare sett dokumentären This Film Is Not Yet Rated (2006) av filmmakaren Kirby Dick. Den var inte speciellt allvarlig och tog upp granskningsnämnden och hur det funkar när filmer ska få sin åldersgräns i USA. I denna Oscarsnominerade dokumentär är temat desto allvarligare och viktigare.Att det här skulle vara en stark, viktig och gripande dokumentär stod klart ganska tidigt. Flera (framförallt) kvinnliga f.d. soldater intervjuas och berättar sin omskakande historia från sin tid i militären, vad de gått och går igenom dagligen. Många av de medverkande har fått psykiska problem av traumat. Även män drabbas och mörkertalet för båda könen är stort. En av orsakerna är att anmälan allt för sällan leder till åtal. Många gånger blir de själva straffade för att de anmäler. Den främsta anledningen är att det är militären själva som tar hand om alla ärenden. De vill givetvis tysta ner det hela.Det är en oerhört viktig dokumentär som visar att något måste göras. Samtidigt är det en dokumentär som helt lever på att offren träder fram och berättar och gör allt "jobb". Det känns helt enkelt som att själva temat och verkligheten är det som gör dokumentären fullt ut. Filmmakarna har inte gjort särskilt mycket jobb själva. De har tagit del av lite siffror och intervjuat de som valt att berätta vad de varit med om.Det man hade velat se är mer initiativ från filmmakarna i att ställa militären till svars för det hela. Vara mer aggressiva i att försöka hitta de skyldiga, de som beslutar om vad som händer med anmälningarna osv. Det känns tyvärr som filmmakarna gjort det väldigt enkelt för sig och det i sin tur syns på slutresultatet. Vad man känner och får reda på efter fem-tio minuter är detsamma som när dokumentären är slut. Men, det är viktigt att något görs för att förändra situationen och det kan dokumentären hjälpa till med och gör förhoppningsvis.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Här hade det varit skönt med en amerikansk Janne Josefsson som jagat uppsatta millitärer. En anledning till att det inte görs så mkt åt problemet kan vara att amerikanerna vill leva i den villfarelsen att deras soldater är moraliskt oantastliga. Verkar intressant och upprörande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Helt rätt, man hade gärna sett att de grävt mer på djupet. Men jag kan å andra sidan tänka mig att militären gör allt för att hålla utomstående borta.

   Definitivt sevärd och ämnet är väldigt viktigt att det tas upp för att få till en förändring.

   Radera