söndag 20 januari 2013

Thelma & LouiseTitel: Thelma & Louise
Genre: Kriminalare/Drama/Äventyr
Land: USA/Frankrike
År: 1991
Regi: Ridley Scott
I rollerna: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Michael Madsen, Brad Pitt

Handling: Louise jobbar som servitris och har problem med sin pojkvän Jimmy. Thelma är gift med Darryl som vill att hans fru håller sig i köket. En dag bestämmer sig Thelma och Louise att åka bort över helgen. Det hela börjar som ett äventyr men vid en vägkrog i Arkansas förändras deras liv för alltid...

Omdöme: Den något psyksjuka Thelma (Geena Davis), som lever i ett inte särskilt lyckligt äktenskap med sin make Darryl (Christopher McDonald), går med på att ge sig ut på ett äventyr med sin bästa vän, servitrisen Louise (Susan Sarandon). Louise å sin sida beter sig ganska svinigt, speciellt mot män. Det är uppenbart att hon varit med om en traumatisk händelse tidigare i sitt liv. Trots detta visar det sig att hon har ett ganska fint förhållande med sin pojkvän Jimmy (Michael Madsen).Ridley Scott lär ha varit på gång att regissera eller producera filmen redan i början av 80-talet och det var en hel del skådespelare på tal i de olika rollerna. Att det blev Susan Sarandon och Geena Davis i de två huvudrollerna känns både rätt och fel. De gör bra ifrån sig och har ett bra samspel. Samtidigt är det tyvärr inga favoritskådespelerskor för egen del. Det gör att jag inte direkt sympatiserar med dem under stora delar av filmen.Det är en film som säkerligen blir så mycket bättre om man gillar skådespelerskorna och karaktärerna. Nu känns det lite svårt när man inte gör det. Det känns liksom som man försöker försköna deras handlingar och situation, men det funkar inte riktigt. Även en sån sak som att polisen Hal (Harvey Keitel) bryr sig om dem och vill dem väl känns fel. Finns inget som skulle få honom att vilja hjälpa dem. Och hela sekvensen med lastbilschauffören mot slutet gör att filmen nästan tappar allt.Tycker att filmen har två saker som funkar väldigt bra och ger filmen dess identitet filmen igenom. Den ena är musiken av Hans Zimmer som har något i sig som både är mystiskt och gör det hela lite mer spännande. Man känner att det ligger något i luften, något som filmen till slut leder till. Den andra saken som funkar bra är stämningen som är som bäst när filmen utspelar sig på de öde vägarna i öknen - mysigt. Själva road-movie delarna av filmen är de jag gillar mest, utan tvekan.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Haha, det var den här finfina filmen! en klockren femma. Klockren! Ja, för mig alltså.

  Du skriver att Thelma är "något psyksjuk", hmmm... jag upplever inte henne så. Jag upplever henne som kuvad, ledsen och i total avsaknad av självförtroende men inte att hon har något knas med psyket.

  För mig finns det inte mycket alls att klaga på med den här filmen. Skådespelarna är toppen, allihop, historien håller hela vägen och är gripande, spännande och känns rätt trovärdig i all sin hemskhet. Dessutom ÄLSKAR jag slutet.

  Over and out. *bip bip*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Haha, jag skrev det där med "något psyksjuk" med flit då hon uppträdde som om hon vore det på sina håll. Men visst, det är hennes make som psykat henne till det tillståndet ;)

   Tycker inte historien kan sluta på ett annat sätt om man vill göra det hela till en seriös film. Detta var ju något som de försökte ändra på har jag läst, men speciellt Susan Sarandon lär ha varit väldigt bestämd med att det var detta slut som skulle gälla.

   Radera
  2. Fiffi: I det här fallet är jag med dig angående SS ;)

   Radera