fredag 18 januari 2013

Zero Dark ThirtyTitel: Zero Dark Thirty
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2012
Regi: Kathryn Bigelow
I rollerna: Jessica Chastain, Jason Clarke, Mark Strong, Édgar Ramírez, James Gandolfini, Joel Edgerton

Handling: Historien om CIA:s tio år långa jakt på Bin Laden och det Navy Seal team som fick i uppdrag att söka upp och neutralisera terroristledaren. Baserad på fakta från den amerikanska arméns arkiv och hemliga dokument.

Omdöme: Ungefär vad filmen gick ut på visste jag, men inte riktigt dess omfattning. Det hela inleds med att man får lära känna CIA förhörsledaren Dan (Jason Clarke) som använder sig av olika "förhörstekniker", alltså tortyr, på tillfångatagna terrorister. CIA-experten Maya (Jessica Chastain) är med för första gången och härdas under förhören. Samtidigt är hon en av dem som analyserar materialet för att försöka hitta toppmännen som kan leda dem till Bin Laden.Det är ett krig som kräver ihärdighet och stark vilja. Det är precis vad Maya har och när det blir tydligt att deras hårda arbete inte alltid räcker förändras hon. Hennes erfarenhet säger henne att det enda sättet att gå vidare och inte bara stampa på samma ställe är genom att bli allt tuffare. Hon sätter press på sina medarbetare och chefer samtidigt som ännu högre uppsatta chefer sätter press på hennes grupp.Jessica Chastain gör exakt vad hon ska i huvudrollen och det känns helt rätt att hon inte är någon snygging. Hon är helt enkelt helt rätt för rollen. Däremot är hennes karaktär inte den mest sympatiska när hon får allt mer luft under vingarna. Nu förstår man hennes drivkraft och vilja att få resultat, därför är hennes allt mer aggressiva inställning ganska naturlig.Filmen är uppdelad i olika partier vilket gör att filmen inte känns riktigt så lång som den är (närmare två och en halv timme). Personligen finner jag det väldigt intressant att följa jobbet som görs och den tuffa vägen till resultat. Många kommer dö, få sparken, tappa hoppet och mycket mer. Något som kunde ha blivit till en väldigt tråkig och halvljummen film blir istället precis vad åtminstone jag hade önskat sig.Kathryn Bigelow visar att The Hurt Locker (2008), som gav henne och filmen en Oscar, inte var någon slump. Det här är en mycket välgjord film som känns äkta och realistisk. Här finns ingen tid för humor, kärlek eller familj. Det är det viktiga jobbet som tar upp alla energi och det är precis så det ska vara här.Blir faktiskt lite överraskad över att jag gillar filmen så pass mycket. Eller rättare sagt - att den ska vara så pass bra. Den må inte vara klockren, men den är genomförd på ett kliniskt skickligt sätt. Trots den långa speltiden hamnar filmen sällan eller aldrig i några svackor, även om det kan bli ganska mycket dialog på sina håll.Att alla skulle gilla filmen tror jag är långt ifrån sanningen. Eftersom den är så seriös, behandlar ett allvarligt tema och aldrig förskönar situationer måste man gilla den sortens film. Det är dock ingen lätt film att göra så jag uppskattar det lite extra när en regissör gör jobbet och försöker visa hur det är/var och inte bara det alla vill se.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.0
IMDb: 7.7

8 kommentarer:

 1. Kommer nog inte att se. Jag skyr s.k mellanösternfilmer då problemet är alldeles för komplex att skildra i en film. Ofta blir jag av olika anledningar irriterad och väljer bort dessa filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag tror definitivt inte det här är en film för alla. Själv brukar jag också kunna ha lite svårt för mellanösternfilmer, men denna är väldigt seriös och får en aldrig att känna så.

   Radera
 2. Bra revy. Jag fann också den väldigt bra och intressant. speciellt det att vi får följa det långa och enformiga arbetet som låg bakom hur de fann OBL till slut. Långt från James Bond's glassiga äventyr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Tack! Och vi var överens om att det här var en bra film och ett mycket gediget hantverk.

   Håller med om att den lyckades fånga den autentiska känslan och inte försköna något. Tortyren var en viktig del i det och jag tycker det var starkt av Bigelow att ta med det. Gjorde filmen mer trovärdig.

   Radera
 3. Om Filmitch läser detta: Se den! ZDT skildrar det som hände och försöker inte ta ställning och slutscenen cementerar detta.

  Chastain ingen snygging? Kanske inte din typ. ;) Tycker hon är snygg, haha. Har nåt magiskt över sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Jag tycker också man ska se filmen och bedöma själv. Men har man fel inställning redan från början kanske den inte ger lika mycket, jag vet inte.

   Haha, ja om man tänker Megan Fox eller Angelina Jolie som räknas som Hollywood-snyggingar så är det skönt att slippa dem. Chastain passar, och det är det viktigaste.

   Radera
 4. Min recension: http://jojjenito.wordpress.com/2013/02/07/zero-dark-thirty/

  SvaraRadera