BÄSTA FILM:
Amour
Favoriten att vinna för bästa utländska film ska inte ha något med huvudkategorin att göra. Personligen fann jag den inte tillräckligt bra. Tror inte heller den har en chans.
Argo
En av förhandsfavoriterna. Funkade inte riktigt för egen del, men ett gediget hantverk är det och sämre filmer har vunnit.
Beasts of the Southern Wild
Känns som en riktig outsider och ska nog mest vara nöjd med att ens vara nominerad. Å andra sidan kommer den med något lite annorlunda så helt borträknad är den inte.
Django Unchained
Quentin Tarantino bjuder på minnesvärd dialog och mer därtill. Har nog klart bättre chans i manuskategorin än här, trots att det är en av de bättre filmerna i fältet.
Les Misérables
Inte direkt förvånande att den blev nominerad, men inte alls en "film" i min smak. På förhand kändes det som en farlig utmanare, men så känns det inte längre.
Life of Pi
Känner inte att den var tillräckligt bra för att ens bli nominerad, men det blev den. En av favoriterna, men inte huvudfavorit.
Lincoln
Utan tvekan med p.g.a. att regissören heter Steven Spielberg. I ärlighetens namn är det ett sömnpiller, om än välgjort sådant. Kan faktiskt vinna, vilket vore skamligt.
Silver Linings Playbook
Känns inte riktigt som en vinnare, men en av de bättre filmerna i ett svagt fält är det. Frågan är om den ska kunna överraska mot alla odds...
Zero Dark Thirty
Det är inget snack - det här är den bästa filmen i fältet, och från året. Tyvärr går den inte hem hos alla vilket gör att den får svårt att charma hem tillräckligt många röster.
Min rangordning av BÄSTA FILM:
1) Zero Dark Thirty
2) Silver Linings Playbook
3) Django Unchained
4) Argo
5) Beasts of the Southern Wild
6) Amour
7) Life of Pi
8) Lincoln
9) Les Misérables
Ej sett:
-
Vilka de missade:
After Lucia
Jagten
The Perks of Being a Wallflower
Rust and Bone
Teddy Bear
KOMMENTAR:
Största överraskningen var nog att Beasts of the Southern Wild kom med. Även att Amour fick komma med i huvudkategorin känns överraskande, och trist. Då känns den given för bästa utländska film.
Ingen av filmerna de missade var påtänkta, men samtidigt hade de i mitt tycke varit mer värdiga att bli nominerade än hälften av de som blev det. Eftersom det var ett riktigt svagt år syns det även på de nio nominerade. Detta år hade det räckt med fem nominerade, lätt.
BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:
Bradley Cooper (Silver Linings Playbook)
Duktig, visar prov på fin bredd och en återhållsamhet som gör att han är värd en nominering. Är dock inte med i förhandssnacket om slutsegern.
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Storfavorit till att kamma hem Oscarn. Och bra var han. Inte min favorit i fältet, men vinner han finns inte heller så mycket att klaga på.
Hugh Jackman (Les Misérables)
Var inte direkt dålig, men inte heller bättre än någon annan i fältet. Hans sångprestationer var väl i ärlighetens namn också lite medelmåttiga.
Joaquin Phoenix (The Master)
Filmen var inget vidare, men hans prestation var den bästa från året. Skulle unna honom vinsten, tyvärr har han hamnat lite i skymundan av de flesta i fältet.
Denzel Washington (Flight)
Han var filmens största behållning och värd en nominering. Känns dock väldigt långsökt att han skulle vinna med tanke på flera andra starka och mer uppmärksammade prestationer i fältet.
Min rangordning av BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:
1) Joaquin Phoenix (The Master)
2) Daniel Day-Lewis (Lincoln)
3) Bradley Cooper (Silver Linings Playbook)
4) Denzel Washington (Flight)
5) Hugh Jackman (Les Misérables)
Ej sett:
-
Vilka de missade:
Matthias Schoenaerts (Rust and Bone)
KOMMENTAR:
Stora överraskningen? Ingen direkt överraskning i fältet. Däremot tycker jag att man för andra året i rad har missat Matthias Schoenaerts, även om han inte hade haft en chans att vinna.
Daniel Day-Lewis bör ta hem det här, allt annat vore faktiskt en jätteöverraskning.
BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:
Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Förmodligen den i fältet som gav den bästa prestationen. En av förhandsfavoriterna, men det är ganska jämnt.
Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
En något ojämn prestation, men som på det stora hela var bra och nog värdig en nominering (med tanke på att det var ganska få bra filmer och prestationer från året).
Emmanuelle Riva (Amour)
Duktig och en av orsakerna till varför filmen funkar någorlunda bra. Däremot var hennes motspelare minst lika bra, om inte bättre. Alltid kul med veteraner som uppmärksammas.
Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern W.)
Den lilla flickan var duktig, det är det inte mycket snack om. Men i mitt tycke tog hon en plats från en mer värdig prestation som fick kliva åt sidan. Har inte heller någon chans.
Naomi Watts (The Impossible)
Först verkade hon vara förhandsfavorit, men det har ändrats markant. Verkar bli en outsider. En stor orsak till det är att hennes karaktär i princip försvinner efter halva filmen.
Min rangordning av BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:
1) Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
2) Naomi Watts (The Impossible)
3) Emmanuelle Riva (Amour)
4) Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
5) Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild)
Ej sett:
-
Vilka de missade:
Marion Cotillard (Rust and Bone)
KOMMENTAR:
Inte helt oväntat fält med de allra flesta som skulle bli nominerade. Dock överraskande att unga Quvenzhané Wallis fick en plats istället för Marion Cotillard som i mitt tycke hade haft en (större) chans att utmana om vinsten.
Ganska öppet faktiskt där det inte alls känns säkert vem som ska vinna. Jessica Chastain känns lite som förhandsfavorit, men man ska inte räkna bort veteranen Emmanuelle Riva som kan få många sympatiröster. Favoriten Naomi Watts hoppas jag lite extra på, men hon får nog vänta ett tag till på sin guldgubbe.
BÄSTA MANLIGA BIROLL:
Alan Arkin (Argo)
En riktig outsider i mina ögon då han inte kommer i närheten av de två stora förhandsfavoriterna i fältet.
Robert De Niro (Silver Linings Playbook)
Klart överraskande nominering, men kul sådan. Gör inte heller bort sig, även om det är långt ifrån samma klass som hans bästa prestationer håller.
Philip Seymour Hoffman (The Master)
Min favorit i fältet och den stora utmanaren till huvudfavoriten. Hade bara filmen varit bättre (och mer uppmärksammad) hade han haft en bättre chans.
Tommy Lee Jones (Lincoln)
Nja, nej ingen prestation som direkt föll mig i smaken. Han är så klart inte dålig, men hade filmen inte varit nominerad hade han aldrig fått en nominering.
Christoph Waltz (Django Unchained)
Huvudkandidaten till slutsegern och bra är han. Tycker trots allt han var snäppet vassare i Inglourious Basterds. Men det är en annan sak.
Min rangordning av BÄSTA MANLIGA BIROLL:
1) Philip Seymour Hoffman (The Master)
2) Christoph Waltz (Django Unchained)
3) Robert De Niro (Silver Linings Playbook)
4) Alan Arkin (Argo)
5) Tommy Lee Jones (Lincoln)
Ej sett:
-
Vilka de missade:
Benicio Del Toro (Savages)
Javier Bardem (Skyfall)
KOMMENTAR:
Inga direkta överraskningar då man hellre väljer prestationer från nominerade filmer än sånt som nog är snäppet vassare. Känns som det bör avgöras mellan favoriten Christoph Waltz och huvudutmanaren Philip Seymour Hoffman.
BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:
Amy Adams (The Master)
Svårt att tycka om henne då karaktären är ganska så avskyvärd, men det betyder också att hon gör det bra.
Sally Field (Lincoln)
Kände inte alls att hon gjorde någon speciell prestation, men i ett svagt filmår ledde det alltså hela vägen till en nominering.
Anne Hathaway (Les Misérables)
Jättefavoriten som i mina ögon inte ens borde bli nominerad. Hon borde kanske ha vunnit en Oscar tidigare, men här känns det bara fel.
Helen Hunt (The Sessions)
En utmanande roll hon sköter mycket bra. Filmen är dock för liten för att hon skulle kunna utmana om vinsten.
Jackie Weaver (Silver Linings Playbook)
En ganska liten roll som får ta ett steg tillbaka med tanke på andra karaktärer som är mer framträdande. Gör det ändå bra och en nominering känns inte helt fel.
Min rangordning av BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:
1) Amy Adams (The Master)
2) Helen Hunt (The Sessions)
3) Jackie Weaver (Silver Linings Playbook)
4) Anne Hathaway (Les Misérables)
5) Sally Field (Lincoln)
Ej sett:
-
Vilka de missade:
-
KOMMENTAR:
Med tanke på vilket svagt år det var så är det inte så konstigt att det inte bjuds på ett starkare fält i denna kategori. Tråkigt med tanke på att man vill ha lite mer att välja bland. Anne Hathaway är tyvärr storfavorit, vilket inte är så konstigt när det inte finns så många starka prestationer.
BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:
Amour (Österrike)
Storfavorit, speciellt med tanke på att den även är nominerad för bästa film, manus och regi. Finns inte på kartan att den inte ska vinna denna kategori. Eller?
En kongelig affære / A Royal Affair (Danmark)
Danskt kostymdrama med Mads Mikkelsen, faktiskt bättre än väntat och ses nog som huvudutmanaren. Bra produktion och starkt skådespeleri rakt igenom.
Kon-Tiki (Norge)
Välgjort och intressant verklighetsbaserat äventyr, men lär inte följa upp Oscarsvinsten som dokumentären tog hem på 50-talet.
No (Chile)
Verklighetsbaserat och politiskt, det hade kunnat bli riktigt bra och starkt. Nu får autentiska klipp bära filmen och det håller inte riktigt i längden.
Rebelle / War Witch (Kanada)
Ganska stark skildring av en ung tjej som tvingas bli barnsoldat. Lite bättre än väntat, men fortfarande inte tillräckligt bra för att kunna utmana förhandsfavoriten i fältet.
Min rangordning av BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:
1) En kongelig affære / A Royal Affair (Danmark)
2) Kon-Tiki (Norge)
3) Rebelle / War Witch (Kanada)
4) No (Chile)
5) Amour (Österrike)
Ej sett:
-
Vilka de missade:
7 Boxes (Paraguay)
After Lucia (Mexiko)
Jagten (Danmark)
Rust and Bone (Frankrike)
Teddy Bear (Danmark)
Ve stínu (Tjeckien)
KOMMENTAR:
Att Amour kommer ta hem denna kategori råder inget tvivel om, tyvärr. Det är alltid roligare när det är öppet, men detta år är allt bäddat för detta blytunga drama. Bör poängteras att denna kategori kan och har bjudit på överraskningar genom åren.
Flera riktigt fina filmer hade kunnat bli nominerade istället och då hade denna kategori blivit mycket trevligare. Det är faktiskt som så att några av de bästa filmerna från året var "utländska". Då är det extra tråkigt att de inte blev nominerade.
.....
Kolla nu in Oscarsgalan - Om valet var mitt för att se vilka filmer och prestationer jag hade nominerat. Det riktiga fältet, så att säga.
Kul genomgång! :)
SvaraRaderaJag tycker liksom du att flera av dom nominerade Bästa film-filmerna inte borde vara där. Jag hade gärna lyft in Rust and bone, The Sessions och DEFINTIVT Cloud Atlas bland dom tio. Att Cloud Atlas är så totalt bortglömd i hela oscarssammanhanget är för mig en gåta. Den borde haft en given plats i både Bästa film och Bästa regi-kategorierna även om den sistnämnda även saknar ett par andra namn också, Kathryn Bigelow till exempel. Usch vad jag är ARRRRGH på att hon inte är nominerad. Jättearg känner jag!!
Fiffi: Tack! Det har varit roligt att gå igenom Oscarsfilmerna, jämföra och välja ut sina favoriter.
RaderaHåller så klart med om att flera filmer gärna hade fått bytas ut. Men med ett (för risk att bli tjatig) väldigt svagt filmår så har bredden varit katastrofalt dålig. De enda andra filmerna som egentligen hade varit värda nomineringar var några enstaka utländska filmer (som jag nämnde).
Intouchables borde också ha varit nominerad för bästa utländska (även om den var från 2011, men alltså tillgänlig här) då den hade kunnat ge Amour en match.
Sen är största missen helt klart att Kathryn Bigelow inte är nominerad. Tror de ångrar sig lite faktiskt. Vem ska egentligen vinna där? Ingen av de nominerade är egentligen värd att vinna. Storfavoriten Ben Affleck är inte heller nominerad så det känns jättekonstigt.
Tycker Oscarsgalan tappar lite i trovärdighet när de missar vissa uppenbara nomineringar, speciellt alltså med tanke på få bra filmer att välja mellan.
Och NU har jag gett upp hoppet om att kunna/hinna se A royal affair innan galan och det stör mig mer än innan nu när du har den som favorit till vinst.
SvaraRaderaHar haft den som första prio på Lovefilm sen den kom ut men nix, jag hann inte få den. Trodde det var den som var på G igår men det var Marigold Hotel i kuvertet. Lite antiklimax ;)
Fiffi: Ja, Amour är ju favorit till att vinna, men av de fem nominerade filmerna tycker jag A Royal Affair var bäst. Synd att du inte fick se den innan galan, särskilt som du också såg fram emot den.
RaderaDen har ju en liten mikroskopisk chans att knipa Oscarn, men den känns ganska obefintlig. Vinner inte Amour så vinner den dock ;)