måndag 11 februari 2013

BAFTA 2013 - Brittiska Oscarsgalan

BAFTA är den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan och är lite snällare mot både brittiska som icke-amerikanska filmer och prestationer. Detta gör att det blir en ganska bra mjukstart inför Oscarsgalan. Något som även är skönt är att man slipper reklam-avbrotten som ju annars sker efter varannan prisutdelning. Det blir ett bättre flyt helt enkelt. Man har även ett par trevliga utmärkelser att dela ut, så som bästa nykomling och den mest lysande stjärnan (som delas ut till yngre förmågor).

Här följer en liten genomgång av de intressantaste utmärkelserna och lite kortare funderingar. Galan hölls under söndagen den 10:e februari.
BÄSTA FILM:

Argo

Kommentar: Inte helt oväntat med tanke på att den kammat hem de flesta priserna. Trots det var det inte en film som övertygade stort på mig. Samtidigt kan jag förstå varför den vinner, även om det var ett svagt filmår.


BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:

Daniel Day-Lewis (Lincoln)

Kommentar: Favorit och duktig var han. Personligen hade jag hoppats på Joaquin Phoenix (The Master), men DDL kan man inte klaga på.


BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:

Emmanuelle Riva (Amour)

Kommentar: Förmodligen den mest överraskande vinsten. Men det gör även att Oscarsgalan blir intressantare i denna kategori. Personligen tyckte jag nog Jessica Chastain (Zero Dark Thirty) var bäst, men detta var kul.


BÄSTA MANLIGA BIROLL:

Christoph Waltz (Django Unchained)

Kommentar: Favoriten som verkar vara ganska given för Oscarsvinsten också. Utmanaren är helt klart Philip Seymour Hoffman (The Master) som jag nog tyckte var snäppet bättre. Ändå en välförtjänt vinnare.


BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:

Anne Hathaway (Les Misérables)

Kommentar: Förmodligen den största favoriten, tillsammans med Daniel Day-Lewis då, men i mitt tycke inte den mest förtjänta. Tyvärr ett svagt fält, men både Amy Adams (The Master) och Helen Hunt (The Sessions) var vassare.


BÄSTA BRITTISKA FILM:

Skyfall

Kommentar: Överraskande med tanke på att Les Misérables även var nominerad i denna kategori. Men desto roligare att James Bond fick ta hem spelet.


BÄSTA REGI:

Ben Affleck (Argo)

Kommentar: Tar hem regipriser lite överallt, men kommer inte vinna en Oscar - han är inte ens nominerad där, konstigt nog.


BÄSTA MANUS (ORIGINAL):

Django Unchained

Kommentar: Även om jag gillade Zero Dark Thirty mer som film så var Quentin Tarantinos manus nog välförtjänt.


BÄSTA MANUS (OMARBETAT):

Silver Linings Playbook

Kommentar: En av de bästa filmerna från året så det var kul att den fick vinna, speciellt med tanke på att bl.a. Argo var nominerad.


BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:

Amour

Kommentar: Storfavorit även till att vinna Oscarn. Här hade den även konkurrens av två bra franska filmer i Rust and Bone samt Intouchables, som i mitt tycke båda var bättre. Lite kul att norska Huvudjägarna var nominerad här.


BÄSTA DOKUMENTÄR:

Searching for Sugar Man

Kommentar: Inte helt oväntat, dock intressant fält där endast denna även är Oscarsnominerad. Inte sett några av de andra av de nominerade här, men hade gärna sett en annan vinnare.


RISING STAR AWARD:

Juno Temple

Kommentar: Hade sett ett par filmer med henne visade det sig, men det var inte förrän i Killer Joe som jag verkligen lade märke till henne. Kul att hon fick priset, även om nominerade Elizabeth Olsen gärna hade fått vinna då hon var riktigt bra i Martha Marcy May Marlene.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar