måndag 18 februari 2013

Captains CourageousTitel: Captains Courageous / Havets hjältar
Genre: Äventyr/Drama
Land: USA
År: 1937
Regi: Victor Fleming
I rollerna: Freddie Bartholomew, Spencer Tracy, Lionel Barrymore, Melvyn Douglas

Handling: En bortskämd rikemansson faller överbord från en oceanångare och plockas upp av en fiskebåt. De kan inte ta honom i land utan han måste vara kvar en längre tid på båten. Under den tiden utvecklas han som människa och tas om hand av Manuel, mannen som räddade honom ur vattnet.

Omdöme: Detta klassiska äventyr regisserades av Victor Fleming som något år senare gjorde två jätteklassiker - The Wizard of Oz (1939) och Gone with the Wind (1939). Denna får väl ses som en mindre klassiker om en bortskämd 10-årig rikemansson som blir avstängd från skolan. Hans stenrike far tar med honom på en oceanångare för att komma nära sin son. Istället faller pojken, Harvey, överbord och har tur som plockas upp av Manuel (Spencer Tracy) som är ute och fiskar. Harvey tas ombord en större fiskebåt och får där lära sig om livet.Det här är en film som kan delas upp i fyra halvtimmes segment. Första halvtimmen får man följa Harvey när han är van vid att få som han vill, hemma och i skolan. Denna inledning är bra och fångar ens intresse med en gång. När man sedan påbörjar andra halvtimmen i och med att Harvey faller överbord, ja då tappar filmen en del. Denna andra halvtimme bygger upp relationen mellan Harvey och besättningen ombord på fiskebåten. När den tredje halvtimmen kommer igång hamnar filmen äntligen helt rätt. Nu är den nog som bäst när Harvey och Manuel börjar trivas ihop. Tyvärr tappar filmen åter under sista halvtimmen när den ska sammanfatta allt och det hela blir lite för utdraget.Under filmens gång är det en prestation som sticker ut lite extra. Det är Spencer Tracy i rollen som Manuel som övertygar och gör rollen till sin. Inte helt oväntat vann Spencer Tracy sin första Oscar för rollen som Manuel. Manuel är en duktig fiskare, men han är en ännu bättre person. När alla vill bli av med Harvey så är det han som hjälper pojken och tar honom under sina vingar. Snart har han vunnit Harveys respekt och de två blir bra vänner.Historien handlar inte bara om att växa upp och lära sig om vad som är rätt och fel. Den handlar om vänskap och hur viktigt det är med en fadersgestalt. För även om pojken har allt man kan tänka sig så har han ingen förälder som spenderar tid med honom. Han är van vid att få pengar varje dag, ljuga och få som han vill. På fiskebåten behandlas han som en i mängden och även om han inte gillar det till en början så är det precis rätt väg för att han ska inse vad som är viktigt här i livet. Och just det tycker jag man tar med sig från filmen - ett fint budskap som alltid kommer vara lika aktuellt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Det var som tusan... Hade ingen aning om att Goldie Hawn-filmen var en remake.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Du syftar på Tjejen som föll överbord (Overboard) från 1987? Länge sen jag såg den, men den låter helt klart lik ;)

      Radera