tisdag 19 februari 2013

Tisdags Dok: Encounters at the End of the WorldTitel: Encounters at the End of the World
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2007
Regi: Werner Herzog

Handling: Dokumentären är en hyllning till världens skönhet och samtidigt en uppmaning att ta hand om den bättre. Werner Herzog berättar här om de vetenskapsmän som tillbringar stora delar av året på en forskningsstation på Antarktis.

Omdöme: När dokumentären tar sin början säger Werner Herzog att detta inte kommer bli "ännu en film om pingviner". En uppenbar referens till Oscarsvinnande dokumentären March of the Penguins (2005). Denna dokumentär kom inte att vinna en Oscar, men nominerad blev den trots allt.Werner Herzog tar sig till Antarktis för att ta en titt på livet för forskarna och vetenskapsmännen, men även vad som döljer sig under isen och mer. Han introducerar flera män och kvinnor som alla har sina historier att berätta om hur de kom till Antarktis. De flesta är dock allt för långa och leder ingenvart så Herzog får sammanfatta lite kort åt oss tittare. Trots det har man svårt att få grepp om personerna som intervjuas, vad de egentligen gör där. I flera fall verkar de bara planlöst flumma runt.Precis som historierna som berättas så leder dokumentären egentligen ingenvart. Man förstår inte riktigt syftet med det hela, förutom att visa hur det ser ut. Människan har smällt upp en stor forskningsstation där maskinerna är i full gång och naturlivet känns avlägset. Men så tar han sig iväg och visar upp hur oförstört och orört det kan vara en bit bort.En timme in känns det hela ganska tråkigt faktiskt. Det tar sig lite under sista halvtimmen när man bl.a. besöker en plats med pingviner i fem minuter. Man får även ta del av en aktiv vulkan som utforskas. Här, och på ett par andra platser under dokumentären, slänger man in gammalt material som visar tidigare expeditioner. Det funkar någorlunda bra, men allt som allt är det faktiskt en ganska oengagerande dokumentär.En rolig notering är att när Werner Herzog agerar berättarröst så låter det väldigt likt en viss Christoph Waltz. Det är samma typ av engelska med tysk brytning, och det är faktiskt lite kul att lyssna på. Sen att dokumentären tyvärr är lite svagare än väntat är en annan sak. Är t.ex. långt ifrån lika bra eller engagerande som hans Grizzly Man (2005) är.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Går det att säga om fokus ligger på naturens-skönhet eller forskningen som utförs på plats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det är inte helt lätt. Jag trodde på förhand att det skulle vara naturens skönhet, men det blev det bara sporadiskt. Han konstaterar tidigt att det inte är en särskilt vacker plats med alla maskiner och baracker. Och man följer en del forskning. Men det blir faktiskt varken eller om man ska vara ärlig, och det är något som gör att den inte riktigt håller i mina ögon.

   Radera
 2. Är det här man stöter på självmordsbenägna pingviner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Hmm, jo Herzog tar upp den frågan, det stämmer. Fast det är väl egentligen bara en pingvin som uppvisar dessa tendenser (eller är det två?).

   Radera