måndag 25 februari 2013

Oscarstankar dagen efter

Dagen efter Oscarsgalan är det dags för lite tankar kring vinnarna, förlorarna och galan i övrigt. Vill man läsa mina funderingar kring de nominerade dagarna innan så är And the Oscar goes to... värd en titt.


Först och främst är det det här med röda mattan. Det känns som den håller på i all oändlighet och är egentligen bara som en klubb för inbördes beundran. Men ok, det är bara att gilla läget. Det är ju ändå bara en gång om året så lite får man stå ut med innan själva galan sätter igång.

Just det, höll på att glömma en viktig sak. Eftersom paret Filip och Fredrik (F&F) har hand om Oscarssnacket (igen) så finns det två alternativ. Antingen stänga av ljudet varje gång det är paus för att slippa deras ointressanta och högst personliga och oproffsiga snack om allt och inget, eller byta kanal och titta på norsk tv (NRK). Valet blir enkelt - norsk tv. Byter dock kanal några gånger lite snabbt och märker att F&F inte ens kan hålla tyst under själva galan då de slänger in kommentarer mitt i sändningen (!). Visar sig att de tre som sitter i den norska studion är mycket proffsigare, kunnigare och framförallt mer seriösa (och är tysta under själva prisutdelningen). Lägg därtill att de har två (minst) utsända på plats. Tack Norge!

Detta år var Seth MacFarlane Oscarsvärd. Kände inte till allt för mycket om honom, annat än att han ligger bakom tv-serien "Family Guy" och filmen Ted (2012). Han visade sig dock vara en helt ok Oscarsvärd (definitivt bättre än James Franco). Seth var avslappnad och lyckades ofta bra med sina skämt. Han visade sig även kunna sjunga ganska bra, även om det inte direkt är något man behöver se/höra.

Ok, så Oscarsvärden sköter sig. Däremot har galan två stora problem. Den ena är att producenterna uppenbarligen ÄLSKAR musikaler då de kör en hyllning till gamla som nya musikaler genom att under 15-20 minuter köra det ena uppträdandet efter det andra. Under tiden är det bara att byta kanal och göra annat. Det andra problemet, och detta stör mest, är att de hellre väljer att ha en massa snack (försök till stand-up komedi) och annat trams, än att fokusera på FILM. Plötsligt är det dags för Bästa manliga biroll och då stressar man igenom de fem nominerade, utnämner vinnaren, och i princip drar dem som vinner av scenen.

Varför inte lägga ner mer tid och energi på att hedra filmerna och prestationerna? Är det verkligen så att INGEN är intresserad av att kanske få se lite intervjuer, bakgrundsinfo och annat som gör det hela mer PERSONLIGT? Nu blir det bara stressigt och småtrist. Man lägger ner allt krut på allt runt omkring, men inte på det viktiga. Något år gjorde de något lite annorlunda, och mycket bra. Då var presentationerna väldigt personliga där man lät andra skådespelare och regissörer berätta om de nominerade. Detta var väldigt lyckat och precis som det SKA vara. Men det är klart, då måste man korta ner allt annat och det blir inte lika kul för de som inte är så intresserade av film. Men, vad är egentligen poängen med Oscarsgalan?

Ok, nog om det. Nu till prisutdelningen (tar det i den ordningen som man delade ut priserna i).


BÄSTA MANLIGA BIROLL:

Vinnare:
Christoph Waltz (Django Unchained)

Förlorare:
Alan Arkin (Argo)
Robert De Niro (Silver Linings Playbook)
Philip Seymour Hoffman (The Master)
Tommy Lee Jones (Lincoln)

Kommentar:
Ganska väntat då Waltz var huvudfavorit och även mycket bra. Hade hellre sett Hoffman vinna du jag tyckte han var snäppet bättre, men hade inga problem med vinnaren. Hans tal var hjärtligt och ganska bra där han framförallt ödmjukt tackade Quentin Tarantino, filmens regissör och hjärnan bakom allt. Detta var den andra Oscarsvinsten på andra försöket (vann även för Inglourious Basterds).


BÄSTA ANIMERADE KORTFILM:

Vinnare:
Paperman

Kommentar:
Utan att veta om det på förhand så visade det sig att jag faktiskt hade sett denna kortfilm då den visades innan någon animerad långfilm jag såg. Kul att den vann, för minns den som både bra och välgjord!


BÄSTA ANIMERADE LÅNGFILM:

Vinnare:
Brave

Kommentar:
Här hade jag endast sett Wreck-It Ralph, och hejade på den då den var ganska trevlig. Ingen överraskning vilken som vann dock, men allt lite tråkigt. Regissören klev upp på scen iklädd skotsk kilt, vilket var lite udda.


BÄSTA FOTO:

Vinnare:
Claudio Miranda (Life of Pi)

Kommentar:
Inte alls oväntat då det var en av de där filmerna som var visuellt bra (även om det var mycket cgi-effekter också). Men var nog ganska välförtjänt trots allt. Kul att han hade långt vitt hår och såg riktigt konstnärlig ut. Sen hade han lite svårt att prata då han var så uppspelt, men sånt är alltid skönt att se.


BÄSTA VISUELLA EFFEKTER:

Vinnare:
Life of Pi

Kommentar:
Tippat och inte alls oväntat. Kanske inte min favoritfilm och effekterna var väl inte perfekta, men inte så mycket att klaga på. Under tacktalet (det är flera som är på scen och håller tal), så börjar plötsligt melodin från Hajen spelas allt högre. Han som pratar fortsätter och till slut stänger de av mikrofonen. Ganska kul med uppbyggnaden och allt, men väldigt taskigt. Ett typexempel på att ge lite mer tid här än på annat strunt vid sidan om.


BÄSTA KOSTYM:

Vinnare:
Anna Karenina

Kommentar:
Säkerligen rätt val. Inte sett filmen, men det var den filmen jag hade tippat skulle ta hem spelet i denna kategori. Ganska tråkigt tacktal, även om kvinnan som vann hade någon slags Dracula-krage på sin outfit vilket såg lite roligt ut.


BÄSTA MAKE-UP OCH HÅR:

Vinnare:
Les Misérables

Kommentar:
Ingen större överraskning. De två brittiskorna som vann håller sina tacktal väldigt korta.


Här emellan kommer ett trevligt sångnummer då man uppmärksammar att det är 50-årsjubileum för James Bond. Upp på scen kommer Shirley Bassey och sjunger en av de mest klassiska Bondlåtarna - "Goldfinger". Även om hon är gammal sopar hon mattan med många andra (däribland Adele som sjunger "Skyfall" lite senare). Hon får även en stående ovation.


BÄSTA KORTFILM:

Vinnare:
Curfew

Kommentar:
Hade inte sett några av de nominerade, men hade läst att vinnaren också var favorit, så ingen överraskning.


BÄSTA DOKUMENTÄR KORTFILM:

Vinnare:
Innocente

Kommentar:
Precis som med Bästa kortfilm hade jag inte sett några av de nominerade, men läst att denna var favorit. Regissörerna tackade bl.a. den f.d. hemlösa kvinna som var i fokus i dokumentären (och som även var med uppe på scen och grät).


BÄSTA DOKUMENTÄR:

Vinnare:
Searching for Sugar Man

Förlorare:
5 Broken Cameras
The Gatekeepers
How to Survive a Plague
The Invisible War

Kommentar:
Mycket väntat, och inte helt oförtjänt. Däremot var det ämnet (artisten Rodriguez) och hans musik som gjorde dokumentären. Resten kändes tyvärr lite fejk, och en del visade sig vara det, vilket lämnade en bitter eftersmak. Därför unnade man inte regissören en vinst. Synd att Rodriguez inte dök upp, men enligt producenten ville han inte ta fokus från filmen - väldigt ödmjuk man alltså, och han var den riktiga vinnaren.


BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:

Vinnare:
Amour (Österrike)

Förlorare:
En kongelig affære / A Royal Affair (Danmark)
Kon-Tiki (Norge)
No (Chile)
Rebelle / War Witch (Kanada)

Kommentar:
En av de mest givna vinnarna, inte för att den var bättre, men för att den även var nominerad för bästa film, regi och manus. Regissören Michael Haneke klev upp på scen och visade inte särskilt mycket känslor, vilket var lite trist. Han tackade dock sina två utmärkta huvudrollsinnehavare Emmanuelle Riva och Jean-Louis Trintignant och konstaterade att han inte hade stått där han stod utan dem. Helt rätt! Som en sidnot saknades många av de bästa utländska filmerna från året vilket gjorde denna kategori lite tråkigare än vanligt.


Här kommer sedan musikaluppträdande på löpande band som håller på i 15-20 minuter. Eftersom detta inte har något med film att göra, och för det mesta är jobbigt att lyssna på, passar man på att göra annat (och byta kanal).


BÄSTA LJUDMIX:

Vinnare:
Les Misérables

Kommentar:
Har inget direkt att säga om detta. Hade gärna velat se en annan vinnare, men bättre att denna film vinner dessa mindre priser får man tänka...


BÄSTA LJUDKLIPPNING:

Vinnare:
Zero Dark Thirty
Skyfall

Kommentar:
TVÅ vinnare alltså, mycket kul, och ovanligt. Kan inte minnas att det hänt tidigare när jag tittat på Oscarsgalan, men det har hänt tidigare i Oscarshistorien (bl.a. fick två skådespelerskor dela på Oscarn vet jag). Här är det lite kul då en viss Paul N.J. Ottosson vinner för Zero Dark Thirty. Han har långt hår (som visar sig vara en trend bland de manliga vinnarna) och är svensk. Men det som är roligare är att han intervjuades på norsk tv när han var på röda mattan med sin fru. Verkar vara en väldigt trevlig och ödmjuk man. Detta var hans tredje Oscarsvinst då han även vann två (ljudmix och ljudklippning) för The Hurt Locker. Även för Skyfall vinner en svensk i form av Per Hallberg (även han vinner sin tredje Oscar, tidigare för Braveheart och The Bourne Ultimatum). Även han har för övrigt långt hår...


BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:

Vinnare:
Anne Hathaway (Les Misérables)

Förlorare:
Amy Adams (The Master)
Sally Field (Lincoln)
Helen Hunt (The Sessions)
Jacki Weaver (Silver Linings Playbook)

Kommentar:
En av de mest givna vinnarna då hon var storfavorit. Inte bäst enligt mig, men som sagt, inte alls oväntat. Hon var även nominerad (då för bästa huvudroll) för Rachel Getting Married, en prestation hon dock borde vunnit för. Enda noterbara är att hon är kortklippt (vilket inte direkt passar henne) och hon håller ett urtråkigt tacktal där hon tackar allt och alla.


BÄSTA FILMKLIPPNING:

Vinnare:
Argo

Kommentar:
Ganska väntat faktiskt, då den även var favorit att vinna för Bästa film (brukar gå hand i hand). Däremot var min favorit i denna kategori Zero Dark Thirty och även den värdiga vinnaren om man ska vara ärlig.


Nästa sångnummer i form av "Skyfall" av Adele framförs. Ganska bra låt, och kul att Bond får lite uppmärksamhet på Oscarsgalan.


Här kommer nu en av de enligt mig mest intressanta stunderna när Kristen Stewart (tillsammans med Harry Potter) ska introducera nästa kategori. Hon haltar kraftigt, svettas och ser allmänt borta ut. Först tror jag hon spelar, men en av tre saker har hänt. Antingen har hon vrickat foten backstage, hon har vrickat den tidigare och fått smärtstillande (hon verkar dock ha ont) eller det tredje och mest troliga alternativet att hon tagit droger och tappat balansen och vrickat foten backstage. Hon ser ut som en pundare, och det är inte bara sminket, det ser man klart och tydligt.


BÄSTA PRODUKTIONSDESIGN:

Vinnare:
Lincoln

Kommentar:
Ingen större överraskning. Denna kategori är dock sällan särskilt intressant i mina ögon, men det är klart att de gör ett viktigt och bra jobb.


Här får man sedan det obligatoriska "vi minns våra fallna hjältar" där man (som vanligt) suckar över flera av de som gått bort under året. Efter det sjunger Barbra Streisand "Memories" åt Marvin Hamlisch (som vann tre Oscars och bl.a. gjorde minnesvärd musik till Bond).


BÄSTA MUSIK:

Vinnare:
Mychael Danna (Life of Pi)

Kommentar:
Inte mycket att invända mot. Var favorit och tycker nog hans musik var bäst bland de nominerade.


BÄSTA LÅT:

Vinnare:
"Skyfall"

Kommentar:
Storfavoriten vinner, lite trist kanske, men inte oförtjänt. Adele verkar vara lite "white trash", men som tur är säger hon inte så mycket.


BÄSTA OMARBETADE MANUS:

Vinnare:
Chris Terrio (Argo)

Kommentar:
Inte direkt oväntat då de övriga nominerade var ganska svaga. Och med tanke på att den var favorit att vinna för bästa film var det ganska naturligt att den skulle vinna här.


BÄSTA ORIGINALMANUS:

Vinnare:
Quentin Tarantino (Django Unchained)

Kommentar:
Igen, inte oväntat då motståndet inte var direkt strålande (även om Zero Dark Thirty var en bättre film, men det är något helt annat). Kul att Tarantino fick vinna (han vann ju även för Bästa originalmanus för Pulp Fiction). Han är väldigt egen, så det är kul att höra honom hylla sig själv (och sina skådespelare förvisso).


BÄSTA REGI:

Vinnare:
Ang Lee (Life of Pi)

Förlorare:
Michael Haneke (Amour)
David O. Russell (Silver Linings Playbook)
Steve Spielberg (Lincoln)
Benh Zeitlin (Beasts of the Southern Wild)

Kommentar:
Denna kategori var väldigt öppen där jag personligen trodde på Ang Lee, men där i princip alla utom Benh Zeitlin kändes realistiska. Dock bör det påpekas att de tre mest förtjänta av att bli nominerade här inte ens blev det. Det var Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty), Quentin Tarantino (Django Unchained) samt Ben Affleck (Argo). En stor miss, vilket många noterat. Hur som haver var det kul att det fick bli Ang Lee som vann då han verkar vara en trevlig man och uppskattad av de flesta.


BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:

Vinnare:
Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

Förlorare:
Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Emmanuelle Riva (Amour)
Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild)
Naomi Watts (The Impossible)

Kommentar:
Här var det på förhand väldigt svårtippat. Fanns ingen direkt given favorit och den enda som kändes som helt bort var lilla Wallis, 9 år gammal. Hon borde väl egentligen inte ens varit nominerad, även om hon var duktig. Personligen blev jag lite chockad att Lawrence vann. Detta då jag nog trodde (och hoppades) att det stod mellan Chastain, Riva och Watts. Tyckte inte det var rätt val ju mer jag tänkt på hennes och de övriga prestationerna. Nåja, det börjar med att Lawrence snubblar och ramlar när hon är på väg upp för trappan. Men hon reser sig snart upp och tar emot sin Oscar. Vill notera att Jennifer Lawrence även var nominerad för Winter's Bone där hon var bättre, men hade för tufft motstånd.


BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:

Vinnare:
Daniel Day-Lewis (Lincoln)

Förlorare:
Bradley Cooper (Silver Linings Playbook)
Hugh Jackman (Les Misérables)
Joaquin Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Flight)

Kommentar:
Storfavoriten håller och vinner mycket riktigt. DDL vinner sin tredje Oscar för Bästa manliga huvudroll, det har ingen annan lyckats med, imponerande (även om det finns ett par som borde ha vunnit minst så många genom åren, men det är en annan sak). Här var min personliga favorit utan tvekan Joaquin Phoenix, mycket bra. Tycker lite synd om honom då han både skulle vunnit här och för sin oförglömliga paradroll i Gladiator. DDL håller dock ett bra tacktal och med mycket torr humor. Man märker att han är en slipad man och det är egentligen inte så konstigt att han i princip alltid träffar rätt när han väljer roller. Säga vad man vill så är han riktigt duktig.


Här kommer en av de dummaste grejerna någonsin på Oscarsgalan. Man låter Vita huset med presidentfrun Michelle Obama presentera Bästa film och även öppna kuvertet med vinnaren. Vem kom på denna dumma idé? Och har inte hon bättre saker för sig på en söndagskväll, eller vilken dag som helst för den delen? En riktig miss. Förresten, varför gjorde man inte detta med George W. Bush istället? Det hade varit klart intressantare...

BÄSTA FILM:

Vinnare:
Argo

Förlorare:
Amour
Beasts of the Southern Wild
Django Unchained
Les Misérables
Life of Pi
Lincoln
Silver Linings Playbook
Zero Dark Thirty

Kommentar:
Inte helt oväntat höll favoriten för trycket och vann. Inte storfavorit direkt, men ändå favorit av vad man hade läst på förhand. Min personliga storfavorit var Zero Dark Thirty, men när den inte vann för Bästa klippning visste man att det var kört här. Känns inte direkt som någon vinnare som man kommer minnas om några år så det var ganska trist. Å andra sidan bättre än mycket annat som var nominerat. Utan tvekan hade det räckt med fem nominerade filmer. Har aldrig gillat utökningen från fem till nio eller tio som det varit.

Ben Affleck fick lite revansch med tanke på att han inte ens blev nominerad för Bästa regi, och hans tal (efter att en av producenterna, Grant Heslov, hade pratat klart och tackat honom) var ganska känslofyllt och bra. Han är helt klart en bättre regissär än skådespelare. Detta var hans andra nominering och vinst då han även vann för Bästa originalmanus (tillsammans med Matt Damon) för Good Will Hunting.

6 kommentarer:

 1. Vilken matig sammanfattning! Den måste ha tagit större delen av dagen att skriva. Kul läsning!

  Det finns nåååågra punkter som jag undrar lite om:
  1. På vilket sätt menar du att musikalnumren inte har med film att göra?
  Att inte gilla musikaler har jag full förståelse för (även om jag själv gör det) men musikalnumren på galan var ju hämtade från filmerna och dom som sjöng var filmskådespelaren i fråga, inte nån som hade samma roll fast på Broadway.

  2. På vilket sätt menar du att Adele är "white trash"?

  Sen håller jag med dig om att det kändes som att prisutdelningarna nästan slarvades bort. Det gick för fort. Flera av talen var FÖR korta (hur ofta händer det att man känner så? ;))

  Annars tyckte jag det var en mysig gala, bättre än på flera år. Den kändes lite skönt gammaldags sådär och det var väldigt befriande att slippa James Franco.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Tack! Det tog ett tag, ja ;) Var inte riktigt meningen att det skulle bli så matigt, men det gick ändå väldigt lätt att skriva ner alla tankar.

   1) Sant, det var från musikalfilmer. Men jag har väldigt svårt för att se dessa som filmer. Jag vet att jag är lite hård mot musikaler. Förstod inte riktigt varför man skulle hylla musikaler dock, speciellt när man redan hyllade James Bond. Det jag störde mig mest på var att man ödslade för mycket tid på sånt och mindre på själva filmerna och prestationerna som var nominerade.

   2) Hahaha, hon uppträdde väldigt mycket som "white trash" när hon tog emot Oscarn. Möjligt att det bara var en synvilla eller att hon fått lite alkohol i sig, men det var hur hon pratade och betedde sig. Som sagt, jag kan ha fel, men så upplevde jag det ;)

   Sant, vissa tal är ju bara för tråkiga och vill aldrig ta slut. Andra vill man bara ska fortsätta och är bra, men så är det ibland. De känner sig väl stressade då de blivit tillsagda innan att de måste hålla det kort.

   Absolut, James Franco var en stor miss. Man märker helt klart att de ska hålla sig till de som är vana att stå på scen, och gärna såna som är komfortabla med att dra skämt. Seth var ett bra val helt enkelt.

   Radera
 2. Jättekul att ta del av dina (nästan ;) minut-för-minut-tankar.

  Röda mattan blir lite tjatigt, men som du säger -- det hör till. Kan hålla med om att det skulle vara intressantare med lite matiga extrainslag istället för lättsam sång-och-dans men jag uppfattar att det också är något som hör till. Dock hade man ju kunnat i det avseendet köra enbart på Bond, det hade varit kul.

  Fattar inte heller Adele som "white trash", var det den brittiska dialekten som ställde till det? Jag uppfattade henne bara som lite överväldigad.

  Not om Stewart -- tror inte din teori stämmer, redan under röda mattan nämndes ngt om "kryckor" när hon var i bild.

  Not om effekts-talet: Ryktet säger iaf att man var på väg att ta upp ett ämne som var lite för filmpolitiskt känsligt och därför helt enkelt ströp det hela i förtid.

  Seth tyckte jag var blekare än jag hade hoppats på, men klart bättre än Franco.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det är givetvis högst personliga tankar/iakttagelser, men som sagt, det var så jag kände.

   Sant, om man nu hyllade Bond så borde man ha gjort det fullt ut. Det blev en lite konstig blandning. Sen håller jag med om att sång-och-dans hör till galan - i måttlig mängd.

   Haha, ok det är ju inte bevisat eller något med Adele så jag tänker inte säga emot. Men jag var inte ensam om att tycka det vet jag.

   Stewart: Ok, såg henne bara på scen. Är säkert som du säger, MEN min teori var roligare och kändes faktiskt väldigt trolig när man såg henne. Förresten har jag delvis rätt - hon måste ju ha gjort sig illa på något sätt ;)

   Effekts-talet: Så kan det mycket väl vara. Men Hajen-musiken hade faktiskt spelats mycket längre än någon annan gång så jag tror det ändå var dags att strypa ljudet.

   Hade som sagt ingen riktig uppfattning om Seth så jag tyckte han var helt ok. Dock skrattade jag kanske mest när andra inte fattade eller tyckte det inte passade/blev för mycket :D

   Radera
 3. Mycket intressant och läsvärt. Lite kommentarer.
  F&F tycker jag sköter det hela ypperligt. Lite respektlöst som sig kräver när det handlar om ett så välregisserat och förhållandevis trist tillställning.
  Jag fann nästa röda mattan vara mer underhållande än själva galan som kändes stressad och lite trist. Dvärgdamen som intervjuade vill jag dock aldrig mer se eller höra :(
  Stewart hade trapat på en glasbit tidigare i veckan därav kryckorna enl Aftonbladet (om vi nu ska tro på den publikationen då de hade helt fel varför Connery vägrade ställa upp på galan)
  Bush hade aldrig kunnat genomföra samma uppdrag som Obama då han har svårt att läsa innantill ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Tack, kul att det uppskattas!

   F&F delar verkligen åsikterna i två läger. Antingen gillar man dem eller så kan man inte stå ut med dem. Varje gång de håller i Oscarsgalan stör jag mig något oerhört på dem. De kan få hålla på med sina underhållningsprogram. Men Oscarsgalan ska de låta vara.

   Ja, dvärgdamen med heliumröst var mycket irriterande. Hon dök ju sedan upp och sjöng med Seth, vilket hon iofs skötte bättre än intervjuerna.

   Ok, där ser man angående Stewart. Det kan mycket väl vara så, men hon såg fortfarande drogad ut och det står jag fast vid ;)

   Intressant iakttagelse med Bush vs. Obama. Frågan är om det är den enda orsaken till varför Bush aldrig fick titta in. Ganska tveksamt :)

   Radera