onsdag 20 februari 2013

Rebelle / War WitchTitel: Rebelle / War Witch / Krigets barn
Genre: Drama/Krig
Land: Kanada
År: 2012
Regi: Kim Nguyen
I rollerna: Rachel Mwanza, Serge Kanyinda, Ralph Prosper, Mizinga Mwinga

Handling: Komona har berövats sitt hem och sin familj. Kidnappad av rebeller och tvingad till livet som barnsoldat, visar hon sig besitta ett överlevnadssinne som ger upphov till att hon blir en "krigshäxa". I den krigshärjade djungeln uppenbarar sig föräldrarnas spöken för att vägleda och påminna om hennes gamla liv.

Omdöme: Det här var i ärlighetens namn inte en film jag kände för att se. Att få se barnsoldater i Afrika döda och bli dödade var inte direkt något som lät särskilt lockande. Hur som helst inleds filmen med att unga Komona (Rachel Mwanza) genom berättarröst sitter och berättar för sitt ofödda barn om hur hon blev kidnappad och tvingades bli barnsoldat vid 12-års ålder.Under de kommande två åren kommer tre personer bli extra viktiga i hennes liv. Det är albinon kallad "magikern", krigshövdingen "den stora tigern", samt "slaktaren" som är "magikerns" farbror. Tidigt visar det sig att Komona har ett sinne för att känna av regeringstrupper i närheten. Hon blir då krigshövdingens personliga krigshäxa. Och det blir "magikerns" uppgift att se till att ingen gör henne illa.Inledningsvis känns allt så meningslöst (eftersom krigsföringen är det). Vare sig det är rebellerna eller regeringssoldaterna så kan man inte ha sympatier hos någon. Därför kommer det som en trevlig överraskning när plötsligt Jean-Claude Van Damme dyker upp mitt i allt. Nu är det endast i form av ett kort inhopp i en film som man tittar på i filmen, men här blir faktiskt filmen bättre. Kort därpå skiftar filmen till att följa Komona och "magikern". Deras öde distanserar sig nu från krigsföringen och historien får ett syfte.Även om filmen inte tilltalar mig särskilt mycket så finns det tillräckligt här för att hålla intresset uppe, efter den trevande inledningen vill säga. Rachel Mwanza är duktig i huvudrollen, inte minst med tanke på att det är hennes filmdebut. Alla gör bra ifrån sig, så det finns inget att klaga på skådespelarmässigt. Även produktionen håller måttet. Gillar en sån detalj som att allt nästan stannar upp under några av de starkare ögonblicken. Men man lägger inte på dramatisk musik, istället blir det helt tyst. En effektiv metod, om än inte så vanlig.Det är inte en film som får mig att känna så starkt som den kanske borde göra. Samtidigt är det en inblick i en värld man helst inte vet något om, just för att man önskar att den inte fanns. Nu kunde filmen ha visat en ännu värre verklighet än den gör. Då hade filmen inte blivit bättre, snarare tvärtom. Den har tillräckligt mycket gott för att man ska orka se den. Men det betyder inte att det är en särskilt positiv film...

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

 1. Jaha, det här var något helt annorlunda. Och bra betyg fick den också. Tänk så många filmer med betyg 2,5 hos dig som du inte gillar lika mycket som denna...!?

  Själv tänker jag på James Bond just nu. Kom och hälsa på vetja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Hmm, jag tyckte inte den var så pjåkig faktiskt. Det är ju en av de fem Oscarsnominerade för Bästa utländska film, lika bra att passa på och se den nu.

   Radera