tisdag 12 februari 2013

Savage StreetsTitel: Savage Streets
Genre: Kriminalare/Action
Land: USA
År: 1984
Regi: Danny Steinmann
I rollerna: Linda Blair, John Vernon, Robert Dryer, Johnny Venocur

Handling: På den ena sidan hittar vi Jake och hans gäng "Scars" - fyra stenhårda killar i en Chevy Custom '57. På den andra Brenda och hennes tjejgäng "The Satins". Efter en otäck gruppvåldtäkt på hennes yngre syster, tar Brenda lagen i egna händer för att utkräva hämnd - öga för öga.

Omdöme: Man kan enkelt dela in filmen i tre akter. Den första introducerar karaktärerna där man framförallt följer killgänget "Scars" och tjejgänget "The Satins". Med tjejgänget följer även Brendas yngre syster, Heather. Killgänget ser henne som ett lätt offer och siktar in sig på henne. Andra akten behandlar den ganska grafiska gruppvåldtäkten och efterspelet. Stämningen triggas ytterligare av en händelse innan det är dags för den sista akten - då Brenda får nog och utkräver sin hämnd.Brenda spelas av Linda Blair, som ju annars är mest känd som den besatta flickan i The Exorcist (1973). Här har hon växt upp och ja, tagit ett steg neråt. Det här är en ganska sunkig film, om än charmig sådan. Det är en vigilante-film som var populär under 70-talet och början av 80-talet, som ju startades med Charles Bronson och Death Wish (1974). Inte är det här någon av de bättre, men likväl har den ett underhållningsvärde som inte bör underskattas.Det är sliskigt, skitigt och allt annat än politiskt korrekt. Bara en sån sak som filmens rektor, spelad av John Vernon som ju spelade borgmästaren i Dirty Harry (1971), och hans kommentarer till Brenda när hon blir inkallad efter en incident. Han säger bl.a. "You know, I don't understand it. You're a bright girl. You got a pretty face, a good figure" och även "You're a tough little bitch, aren't you? I like that.". Klockrena repliker och en skön karaktär alltså, och sånt man aldrig skulle se i dagens filmer. Men även scener där regissören t.ex. visar en grupp nakna tjejer duscha, helt utan någon direkt poäng.Det intressanta är att en sån här film ska vara som bäst när själva hämnden inleds. Istället blir det lite av ett antiklimax när Brenda drar på sig sin läderoutfit och tar fram armborsten. Man vill ha mer, det kan göras så mycket bättre. Istället blir det bara utdraget och lite trist om man ska vara ärlig. Och det är synd då första timmen är stabil och både smårolig och skön. Fast gillar man vigilante-filmer så är den helt klart inte utan värde. Personligen gillar jag även 80-tals musiken som till stor del består av John Farnham-låtar som ger det hela extra skön känsla.2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
2 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.2

8 kommentarer:

 1. Sen när gav en John Farnham-låt en "skön känsla"? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Mmm, skön 80-tals musik går alltid hem hos mig ;)

   Radera
 2. Hos mig med, men jag ser inte just John Farnham kvalificera sig i den genren ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ok, det kan jag köpa. Fast det beror nog också på vilket sammanhang och vad det är för låtar. De man bjöds på här kände jag inte till sen tidigare. Tror de var specialskrivna för filmen, åtminstone någon/några av dem. Och det är alltid trevligt.

   Radera
 3. Jag måste säga att affischen osar kvalitetsfilm :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hahaha, kul att du "la märke" till den. Typisk 80-tals sunk och inte direkt politiskt korrekt. Den speglar filmen ganska väl faktiskt. Så gillar man inte postern, då lär man inte gilla filmen.

   Radera
 4. Den här filmen har undgått min radar men nu blev jag en aning sugen - tyvärr för jag vet vad det kommer sluta med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Haha, alltid kul att kunna locka andra att se filmer, även om de inte alltid behöver vara bra. Tycker den har ett visst värde i sin genre.

   Radera