onsdag 6 februari 2013

Seven PsychopathsTitel: Seven Psychopaths
Genre: Komedi/Kriminalare
Land: Storbritannien
År: 2012
Regi: Martin McDonagh
I rollerna: Colin Farrell, Sam Rockwell, Christopher Walken, Woody Harrelson

Handling: En manusförfattare blir oundvikligen indragen i Los Angeles kriminella undre värld, när hans udda vänner kidnappar en gangsters älskade hund.

Omdöme: Efter den smått hyllade In Bruges (2008), som var ganska bra, var det intressant att se regissörens andra film. Skådeplatsen är Los Angeles där den aspirerande manusförfattaren Marty (Colin Farrell) försöker komma på de sju karaktärerna till sitt nya manus - Seven Psychopaths. Till sin hjälp får han sin vän Billy (Sam Rockwell), en i sin tur aspirerande skådespelare.Billy försörjer sig dock på att stjäla hundar åt Hans (Christopher Walken) för att sedan lämna tillbaka dem mot en belöning. Problem uppstår dock när en av hundarna visar sig tillhöra maffiakillen Charlie (Woody Harrelson). Marty blir indragen i soppan och får på så vis mer material till karaktärerna han ska skriva om. Det hela blir en blandning där man följer de olika karaktärerna i filmen och i manuset.Inledningsvis är det lite svårt att få grepp om filmen som hoppar mycket mellan karaktärerna. Det tar kanske en halvtimme innan det hela lugnar ner sig och då växer när det hela blir lite allvarligare. Mittendelen är därför bäst när man bjuds på en del bra scener och en utveckling som bådar gott. Men efter ett tag tappar filmen bort sig igen och det blir lite för mycket hopp in i manusets värld.Filmen är både brutal och humoristisk vilket framförallt för tankarna till Quentin Tarantino och bröderna Coen. Bara en sån sak som att Carter Burwell står för musiken gör att man får lite Coen-vibbar (deras ordinarie kompositör). Men även om det finns gott om trevliga scener, en del bra dialog och sköna karaktärer så saknas den riktiga finessen som de nämnda regissörerna besitter. Det gör att filmen blir lite för ojämn och inte riktigt blir till belåtenhet.Det kanske bästa med filmen är några historier som berättas och några händelser som sker som man återkommer till senare. Man får då reda på avgörande detaljer som ger historierna och händelserna en annan innebörd, och sånt är alltid välkommet och smart att använda sig av. Inte minst är Christopher Walkens karaktär som Hans klart intressant. Han visar också vilken duktig skådespelare han är och det här är en roll som är som gjord för honom. Gillar även Woody Harrelson som fortsätter att övertyga. Hans roll hade kunnat bli för "over-the-top" (vilket filmen i många avseenden tyvärr är), men håller det hela på en bra nivå. Han ersatte förresten Mickey Rourke som fick lämna filmen då han inte kom överens med en av producenterna. Och det var nog lika bra det.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Waste of time movie!! Den höll sig ngt tack vare Walken och Woody

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym: Både ja och nej. Den hade något att bjuda på kändes det som, men lyckades aldrig knyta ihop säcken. Så ja, till slut gav den inte mycket. Men Walken och Woody var bra, det håller jag med om :D

      Radera