fredag 8 februari 2013

Snabba Cash IITitel: Snabba Cash II / Easy Money II
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Sverige
År: 2012
Regi: Babak Najafi
I rollerna: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Fares Fares

Handling: JW - en gång lovande Handelsstudent med för stor hunger efter snabba cash. Nu betalar han priset: fyra år på Norrtäljeanstalten. JW har en plan på hur han ska vända sitt liv tillrätta men en dag förändras allt då en ny livsfarlig fånge kommer till anstalten, en man från JW:s våldsamma förflutna - Mrado Slovovic. Jorge Salinas - kokskungen från Sollentuna, återvänder till Stockholm efter tre år i landsflykt. Jorges plan är att göra en snabb koksdeal, men planerna går våldsamt fel.

Omdöme: Denna uppföljare tar vid där den första filmen, Snabba Cash (2010) slutade. Eller rättare sagt tre år senare. Karaktärerna är tillbaka, men denna gång har förutsättningarna förändrats. JW (Joel Kinnaman) är inte längre studenten som vill åt snabba pengar. Han är kåkfararen som vill komma åt snabba pengar så fort han får permission. Frågan är bara om det blir på lagligt vis eller genom brott och våld. Svaret är ganska enkelt.Den första filmen fokuserade mycket på JW och hans dubbelliv. Denna gång får JW kliva åt sidan då de övriga karaktärerna får mer utrymme. Nu blir det istället Jorge (Matias Varela) och Mahmoud (Fares Fares) som får kliva in i rampljuset. Jorge försöker genomföra en knarkaffär som inte går problemfritt, medan Mahmoud är skyldig en stor summa pengar till Radovan som ger honom en sista chans att rädda sitt liv.Något som är noterbart är att filmens dialog till två tredjedelar består av främmande språk. Med tanke på att det egentligen bara är JW som är helsvensk så är det inte särskilt konstigt, och bra. Bra för att alla talar sitt språk istället för att prata svenska sinsemellan, vilket inte skulle vara särskilt trovärdigt.Det är svårt att inte jämföra med den första filmen och gör man det så är det ganska enkelt att fastslå att denna sett över hela filmen inte kommer upp i samma nivå. Däremot har den en ganska bra nerv när den väl kommer igång ungefär halvvägs in. Det tar lite tid för den att bygga upp allt, men det gjorde även den första filmen. Dock känns det som att själva poängen med denna film inte är lika glasklar som den första, vilket gör att man inte får med de emotionella bitarna lika tydligt som nog hade varit nödvändigt.En sak som funkade lika bra som i den första filmen är musiken som behåller samma fina stämningsfulla melodier. Det gör att filmen hela tiden har en fungerande atmosfär som gör att det blir lite tyngd. Nu går man som sagt inte på djupet lika väl som man gjorde i den första filmen, men trots allt är det en helt ok film. Ungefär som förväntat kan man nog säga med tanke på att det är en uppföljare/fortsättning. Gillar även att den avslutar ganska öppet, ungefär som den första gjorde.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.1

6 kommentarer:

 1. Jag gav filmen en svag fyra. Gillade den desperata stämningen. Precis som du noterade jag också de många språk förutom svenska som förekom i filmen. Musiken var bra men blev upprepande till slut, lite för mycket sorglig gitarr.

  Apropå skådisarna i dina tre första bilder. Han som spelade Nippe var intervjuare av regissören efter visningen av Kaspar Hauser på Sthlm Filmfestival i höstas, Fares Fares (som var mycket bra här) så jag i Zero Dark Thirty för några dagar sen och Matias Varela åkte jag tunnelbana med igår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Det var kul att du gillade den så pass mycket. Undrar vad du gav den första filmen isf...

   Jo, kanske användes musiken på lite fel sätt ett par gånger, men så länge den är bra så har jag inte några större problem med det.

   Aha, kul notering. Och håller med, Fares Fares funkade bra både här och i ZD30.

   Radera
 2. Och här är min recension. Glömde ju länka till den. ;)

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/08/25/snabba-cash-ii/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Då ska jag gå in och läsa, och kanske ta reda på vad du gav den första filmen.

   Radera
 3. Håller med om det mesta här, och gav den även samma betyg. Får se om tredje filmen blir bättre än andra (förhoppningsvis). Andra filmen i trilogier brukar oftast vara svårast att göra skulle jag tro. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Ja, vi får se. Det kan nog vara bra att ha olika regissörer då alla har sin stil. Annars hade det nog blivit för upprepande.

   Radera