söndag 10 februari 2013

The Boys from BrazilTitel: The Boys from Brazil / Pojkarna från Brasilien
Genre: Drama/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 1978
Regi: Franklin J. Schaffner
I rollerna: Gregory Peck, Laurence Olivier, James Mason, Bruno Ganz

Handling: Under de närmaste två åren ska 94 personer dö på bestämda datum. Varför? Och vilka? Bakom planen står den ökände nazisten Dr. Josef Mengele som befinner sig någonstans i Sydamerika.

Omdöme: Det här är en typ av film som jag vanligtvis brukar uppskatta. Det är något speciellt med nazism på film som man kan göra mycket med och ge filmen en nerv som nästan per automatik fungerar. Men när jag såg filmen första gången minns jag att jag inte blev så imponerad. Eftersom jag i princip inte kom ihåg någonting så kändes det värt en till titt just för att det borde vara en film som tilltalar mig mer.Filmen börjar lite halvdant när Barry Kohler (Steve Guttenberg), en ung judisk man, upptäcker och identifierar ett par gamla nazister i Paraguay. Han försöker göra nazijägaren Lieberman (Laurence Olivier), som befinner sig i Wien, uppmärksam på detta men han är föga imponerad och förkastar uppgifterna Kohler kommer med. Men när Kohler plötsligt försvinner när han spionerar på nazisterna, blir Lieberman fundersam och sätter sig in i fallet.Gregory Peck spelar Dr. Josef Mengele som är känd för sina experiment. Kan hans experiment ha något att göra med den operation han samordnar där 94 utvalda män i 65-års åldern ska dödas på bestämda datum? Med hjälp av Eduard Seibert (James Mason) håller han koll på sin operation och sina sex utsända mördare som runt om USA, Kanada och Europa eliminerar 65-åriga män rent slumpmässigt, eller? Varför dessa män ska elimineras framgår aldrig riktigt.Även om det är kul att se erkänt duktiga skådespelare som Gregory Peck, Laurence Olivier, James Mason samt Bruno Ganz så kan man inte bara leva på dem. Det känns annorlunda att se Gregory Peck som genomond med tanke på att han oftast spelade de goda.Storyn är alltför seg och det hela blir lite för långsökt. Själva idén är egentligen inte så dum, men utförandet lämnar mycket att önska. Vill man se bättre filmer om nazister på rymmen från samma tidsperiod så kan jag istället rekommendera de trevliga The Odessa File (1974) och Marathon Man (1976).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.0

6 kommentarer:

 1. Kul att du sett om filmen. Kommer en gammal recension på min blogg kanske. Håller med om att den är lite seg och historien är alldeles för osannolik. En kul detalj var att det var gamla gubbar som fajtades i slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, jag kände att jag ville ge den en till chans. Var så pass länge sen jag såg den att det kändes rätt att se om den nu.

   Haha, ja jag tänkte också på det. Skulle man nog inte se i dagens filmindustri. Då skulle det hela göras till ren komedi. Typ som att ha Robert De Niro, Al Pacino och Dustin Hoffman på gamla dar. Men visst, inget är omöjligt...

   Radera
 2. Trots att storyn förstås är långsökt är boken ändå rätt underhållande. Däremot lyckas inte filmen förvalta det hela på något riktigt bra sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Kan tänka mig att det funkar bättre i bokform. Inte utan intresse, men samtidigt en besvikelse.

   Radera
 3. Gillade gubbfighten men stundals var filmen lite småseg.
  http://filmitch.wordpress.com/2012/02/26/the-boys-from-brazil-1978-storbrusa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag håller med. Filmen är allt för seg och lite för långsökt. Finns bättre filmer i genren "nazi-thrillers".

   Radera