tisdag 5 februari 2013

Tisdags Dok: UndefeatedTitel: Undefeated
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2011
Regi: Daniel Lindsay & T.J. Martin

Handling: En dokumentär om det amerikanska fotbollslaget Manassas Tigers, ett lag utan några som helst ekonomiska resurser eller sportsliga förutsättningar. Det har gått så långt att de lånas ut till mer framgångsrika skolor som använder dem som övningsmotståndare. Men så kommer tränaren Bill Courtney in i bilden, och plötsligt börjar saker och ting förändras.

Omdöme: I denna Oscarsvinnande dokumentär får man följa med Manassas Tigers, ett skollag inom amerikansk fotboll som hör hemma i Memphis. De har alltid setts som slagpåsar och andra, rikare skolor har betalat dem för att spela "enkla" träningsmatcher mot dem. Orsaken har helt enkelt varit att Manassas behövt pengarna för att finansiera sina säsonger.Sedan ett par år tillbaka har Bill Courtney tagit över tränarsysslan. Han ställer upp utan att få betalt och gör allt för att leda de unga killarna på och utanför planen. Bill Courtney lägger ner mycket energi på laget och sina spelare, trots att han har fru och fyra barn där hemma. För honom är killarna mer än bara spelare - de är en del av hans familj.För många av killarna är Bill lite av en fadersfigur då flera av dem förlorat sin far eller båda föräldrarna. Och utan fotbollen och studierna skulle många av killarna vara förlorade till kriminalitet och droger. Tillsammans strävar de efter en åtråvärd slutspelsplats och chansen att vinna lagets första slutspelsmatch någonsin. För många av killarna är det här sista året innan de går vidare till college. För andra väntar en mer osäker framtid. Det gäller att ta vara på nuet.Man väljer att följa ett par av killarna i laget lite extra. En av dem är mycket lovande och spås en lysande framtid, men har problem med studierna. En annan måste kämpa med en tuff skada som verkar sätta stopp för allt spel och får honom att förlora hoppet allt mer. Och en tredje som har aggressionsproblem och bara skapar problem för sig själv och sitt lag, men som Bill ger chans efter chans.Det här är verkligen en dokumentär som låter historien tala för sig själv. Den känns inte särskilt manipulativ eller tillrättalagd. Det som händer händer, vilket är väldigt skönt att se. Bill Courtney är en stark personlighet som hela tiden försöker göra vad som är rätt för killarna och laget. Han är en bra lärare och tränare, men ännu bättre människa och förebild. Det är han som i mångt och mycket gör denna dokumentär till vad den är. Skulle någon spela honom i en spelfilm skulle det utan tvekan vara Philip Seymour Hoffman.Man skulle nog inte kunna skriva ihop ett manus till en spelfilm bättre än så här. Den har det mesta faktiskt, utan att vare sig bli för sockersöt eller för gripande. Istället är den inspirationsrik och visar upp ett par fina människor, speciellt Bill Courtney, och vad lite sport (i det här fallet) kan göra för ett gäng individer där de flesta annars hade kunnat hamna i stora bekymmer.Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 6.9

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Henke: Yes! Blev själv lite överraskad av att den var så pass bra. Väl värd att se.

   Radera
 2. Tackar för tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Känns som den inte blivit lika uppmärksammad som många andra dokumentärer på senare tid, trots att den alltså vann Oscarn för 2012. Dock definitivt av värde.

   Radera