måndag 18 mars 2013

Investigation of a Citizen Above SuspicionTitel: Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto / Investigation of a Citizen Above Suspicion / Undersökning av en medborgare höjd över alla misstankar
Genre: Kriminalare/Drama
Land: Italien
År: 1970
Regi: Elio Petri
I rollerna: Gian Maria Volonté, Florinda Bolkan, Gianni Santuccio, Orazio Orlando

Handling: Chefen för mordroteln mördar sin älskarinna och lämnar en mängd ledtrådar för att visa att han står över lagen.

Omdöme: Italiensk film var en gång i tiden bland de ledande i världen. Man bjöds på flera intressanta filmer och regissörer, inte minst mellan 50- och 70-talet. I detta fall har man en film som kom att vinna en Oscar för bästa utländska film. Det är en historia som handlar om makt och visar hur det kan gå till, och hur det går till än idag (mer eller mindre).I fokus hamnar genast mannen som endast kallas för "doktorn" (Gian Maria Volonté). Han besöker sin älskarinna Augusta Terzi (Florinda Bolkan) som frågar honom vad han ska göra med henne denna gång. Skära halsen av dig, svarar han. Det är uppenbarligen en pervers lek de två gillar att spela med varandra. Denna gång är det dock på riktigt - han skär verkligen halsen av henne med ett rakblad.Istället för att försöka täcka upp spåren efter sig så planterar han spår i lägenheten där brottet begåtts - efter sig själv. Det visar sig att han är den avgående chefen för mordroteln och lämnar över ärendet till sina kolleger. Själv blir han ansvarig för en enhet som bekämpar politiska brott och aktiviteter. I hans sluga plan ingår det att lägga skulden på politiska vänsteraktivister, något de flesta köper utan att ställa några frågor.Han är en riktigt auktoritär person. Han är självsäker som få och styr och ställer allt. Han har egentligen bara en svaghet och det är när andra tar kommandot och trycker ner honom. Men det är inget någon känner till. Istället kör han sina snudd på fascistfasoner som är härliga att skåda. Gian Maria Volonté spelar med en sådan övertygelse i rollen att man nästan tror att han själv är lite smygfascist. I själva verket var han dock aktiv i kommunistpartiet under den här tiden.Att det här är en film som är olik det mesta man sett är en underdrift. Förutom den fascinerande historien med en man som så uppenbart vill sätta dit sig själv, men samtidigt komma undan, så finns det mycket annat att glädja sig åt. Det mesta känns väldigt genomtänkt filmen igenom. Till en början känns dock en del tillbakablickar som lite onödiga. Eller inte onödiga men svagare än resten av filmen. Men dessa får en allt större betydelse och funkar bra de också.En sån sak som fotot hade i många andra fall varit sekundär och kunnat åsidosättas lite grann när man har en så stark historia att berätta. Men inte här. Här bjuds man på ett både stilrent och på många sätt innovativt foto med flera smarta lösningar, inte minst när man byter lins mitt i en tagning. En delikatess man sällan ser.Precis som berättelsens ton så är musiken av Ennio Morricone leksam på ett sätt som till en början känns lite pajasaktigt, men som funkar bra med resten av filmen. Det finns helt enkelt en mening med allt. Inget har lämnats till slumpen och det är inte så konstigt att filmen har ett så fint rykte än idag.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 7.9

4 kommentarer:

 1. Mja, jag blev nog inte lika fascinerad av det surrealistiska mysteriet

  http://bilderord.wordpress.com/2010/07/25/indagine-su-un-cittadino-al-di-sopra-di-ogni-sospetto-1970/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ska in och läsa. Jag tror inte heller den faller alla i smaken. Jag fann den både rolig, smart, välspelad och lite annorlunda. Så hemskt mycket surrealism tycker jag inte det var (inte på ett sätt som störde, vilket det lätt kan göra). Men visst är den lite udda.

   Radera
  2. Blir "absurd" en bättre etikett än "surrealistisk"? "Annorlunda" kan jag definitivt skriva upp på :)

   Radera
  3. Sofia: Jo, det tycker jag faktiskt låter bättre :D Vad man än kallar det så tycker jag det funkar här.

   Radera