söndag 24 mars 2013

Ip ManTitel: Ip Man / Yip Man
Genre: Action/Drama
Land: Hong Kong/China
År: 2008
Regi: Wilson Yip
I rollerna: Donnie Yen, Simon Yam, Lynn Hung, Hiroyuki Ikeuchi

Handling: En semi-biografisk berättelse om Wing-chung kung fu-grenens skapare Ip Man och hans liv i det japanskockuperade Foshan i Kina.

Omdöme: Martial arts-filmer brukar oftast vara fyllda med actionsekvenser men med en desto svagare historia att berätta. I det här fallet känns det till en början som det kan bli något liknande. Året är 1935 och det mesta är frid och fröjd i den kinesiska sydstaden. Det är ett kung fu-mecka där man har flera skolor och duktiga s.k. mästare. Men ingen rår på Ip Man (Donnie Yen) som helst vill hålla en låg profil och vara med sin familj. Givetvis dyker det upp ett gäng "busar" som skapar kaos i staden. Ip Man får visa vart skåpet ska stå...Det hela känns under den inledande delen som högst mediokert. Man bjuds inte på så mycket nytt och man kan se det som en mjukstart som varken imponerar eller engagerar. Men så kommer vändpunkten när Kina ockuperas av Japan och japansk militär drar in i staden. Kung fun försvinner nästan helt och Ip Man måste försörja sin familj genom hårt, fysiskt arbete. En öppning kommer när den japanske ledaren Miura (Hiroyuki Ikeuchi) vill testa sina japanska kung fu-konster mot de kinesiska.Miura är duktig på det han gör. Det är inte särskilt svårt att lista ut att Ip Man är den enda som kan matcha Miura och att de två ska göra upp till slut. Som tur är blir det bättre efter den trevande inledningen. Man bjuds på en stabil berättelse och några trevliga uppgörelser, gärna i slow motion och att det "dammar till" när de träffar med sina hårdaste sparkar och slag.Det är på sina håll snyggt och lite småroligt, men det är ändå svårt att uppskatta det på samma sätt som när man ser Bruce Lee eller Jackie Chan imponera med sina konster. Lite intressant att jag tidigare sett två andra filmer av regissören Wilson Yip, som jag tidigare inte visste även låg bakom denna. De två filmerna är SPL (2005) och Flash Point (2007), två sevärda filmer där förstnämnda nog är bäst av de tre jag nu sett. Denna har kanske bästa storyn, men SPL var mest underhållande. Och nog är denna lite väl överskattad, om än helt ok...3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 8.1

6 kommentarer:

 1. Kul att du sett Ip Man. Ja, filmen byter verkligen skepnad när japanerna invaderar. Då tyckte hela storyn påminde lite om Cinderella Man. Fick även Rocky IV-vibbar. ;)

  Hmm, intressant att du inte tycker det håller samma klass som Lee och Li. Jag tycker nog faktiskt det gör det. Framförallt om man jämför med Lis senare filmer. Men det hur som helst, det är lite olika stil. Min recension:

  http://jojjenito.wordpress.com/2011/12/15/ip-man/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Nu har jag inte sett Cinderella Man, men jag tänkte faktiskt på Rocky med Sly mot Dolph ;)

   Bruce Lee och Jackie Chan nämnde jag i min text. Jet Li tycker jag inte håller samma klass som de två herrarna. Har inte heller sett så mycket av Li, men detta är säkert bättre än det mesta av det han varit med i :)

   Ska in och läsa, intressant.

   Radera
 2. Ja, jag såg att du nämnde Lee och Chan. Skrev fel av nån anledning. Och ja, Li är kanske en nivå under.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Li är väl mer känd hos en yngre generation. Men jag föredrar helt klart Lee och Chan :)

   Radera
 3. Helt ok film personligen har jag Li som favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Håller med, den är ok. Men Topp 250 på IMDb? Det är alldeles för högt.

   Li, Lee eller Chan - smaksak antar jag. Lee är den klassiska, men Chan är i mitt tycke mest underhållande. Sen har man en som Sammo Hung som alltid imponerar med tanke på sin storlek...

   Radera