lördag 30 mars 2013

JagtenTitel: Jagten / The Hunt / Jakten
Genre: Drama
Land: Danmark
År: 2012
Regi: Thomas Vinterberg
I rollerna: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Alexandra Rapaport

Handling: Lucas håller på att återhämta sig från sin skilsmässa. Han har ett bra jobb på den lokala förskolan, ny flickvän och julbesök av sonen Marcus väntar. Men julstämningen infinner sig aldrig på grund av en anklagelse mot Lucas...

Omdöme: 1998 kom det hyllade danska dramat Festen där en anklagelse under en bröllopsfest påverkar gästerna och saker och ting urartar. Regissören Thomas Vinterberg låg bakom den och ligger även bakom denna. Ett drama där det än en gång handlar om en anklagelse som kommer att påverka flera människor, ja ett helt litet samhälle. Men mest av allt blir Lucas (Mads Mikkelsen) liv aldrig sig likt.Lucas är omtyckt, har flera goda ungdomsvänner och gillar jakt. Han har nyligen gått igenom en skilsmässa och förlorat vårdnaden om sin son Marcus. Han får bara träffa honom ett par dagar i månaden, men ser ändå ljuset i tunneln. Sonen vill nämligen bo hos honom och han börjar umgås med Nadja (Alexandra Rapaport) från jobbet. Men så slår det plötsligt ner som en bomb - Lucas anklagas och till en början vet man egentligen inte proportionerna av det hela. Sakta men säkert får det en lavinartad effekt där alla vänder sig emot honom.Mads Mikkelsen är filmens stjärna och visar det också med sitt skådespeleri. Det är få roller han inte klarar av, det är en sak som är säker. Han känns trovärdig i allt han gör och det gör att man känner för honom, men ändå inte kan vara helt säker på hans oskuld. Den andra som sticker ut på ett positivt vis är Annika Wedderkopp i rollen som lilla Klara. Denna duktiga barnskådespelares ansiktsspel är grymt att skåda. Helt klart så att hennes prestation bidrar till trovärdigheten. Bland de svagare är annars Alexandra Rapaport som Nadja. Det låter som hon talar sämre engelska än danska, vilket känns konstigt. Och hon levererar sina repliker på ett konstigt sätt. Kanske låter hon FÖR naturlig. Även sonen Marcus spelas lite svagare av Lasse Fogelstrøm. Men de bra prestationerna överglänser helt klart de svagare.Det här är ett klassiskt drama där karaktärerna får stå i centrum. Utvecklingen kommer för det mesta naturligt och känns inte direkt tillrättalagd för att få ut extra spänning. En sån här film skulle lätt ha kunnat övergå till en thriller. Istället låter man dramat ta tid på sig att utvecklas. Är det något som kunde gjorts annorlunda så är det att det hela liksom stannar upp lite och känns för utdraget. Man förstår vad som pågår och vill helst av allt veta hur det ligger till.Något som är väldigt bra med manuset är att man som tittare själv inte kan vara helt säker på vad som är sant och inte. Är anklagelserna baserade på en lögn eller finns det någon sanning bakom dem? Är Lucas oskyldig eller inte? Är någon annan skyldig? Det finns många frågor som går runt i huvudet, och det redan en halvtimme in. Sen väntar man på att få svaren som aldrig riktigt kommer. Istället låter man tittaren få vänta in i det sista - och inte ens då är det säkert att man kommer få alla svar... Bra, men hade mer på gång kändes det som. Svag fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.3

8 kommentarer:

 1. En given femma för mig, gillar att den är utdragen och hur den sakta övergår till thriller. Angående Rapaport ska hon ju prata engelska med polsk brytning, kände dock lite Borat-varning. :) http://www.expressen.se/noje/film/alexandra-rapaport-vill-inte-lata-som-borat/  http://www.djungeltrumman.se/rebecca/post/Recension_av_Jakten_

  SvaraRadera
  Svar
  1. rebecca: Det kändes som en stabil fyra under första tredjedelen ungefär, men sen lyfte den inte riktigt. Kändes som filmen kunde varit lite kortare alternativt visat något annat efter mitten eftersom det blev lite upprepande. Men bra var den!

   Hmm, visst skulle hon inte kunna perfekt engelska, men det lät mer som svengelska än öststatsengelska. Då känns det inte helt rätt ;)

   Ska in och läsa hos dig också.

   Radera
 2. Älskade ju Festen och har sett den här trailern typ de fem senaste gångerna jag varit på bio. Ska se den och återkommer då med omdöme om filmen och Rapaports brytning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Låter bra! Ska bli kul att höra om filmen och brytningen ;)

   Radera
 3. Svar på din kommentar: http://www.djungeltrumman.se/rebecca/post/Recension_av_Jakten_

  Nej, Rapaport lämnade inga större avtryck hos mig och ibland tyckte jag att hon var bra, ibland blev det lite Borat. :) Jag tyckte Marcus var riktigt bra, särskilt när han får ge utlopp för alla känslor i scenen hos flickans familj.

  SPOILER!!!

  Eftersom jag hade läst väldigt mycket om filmen innan hade jag en ganska tydlig bild av hur filmen skulle utvecklas och att han var oskyldig. Jag tvivlar aldrig på hans oskuld eftersom det är så tydligt hur flickans besvikelse på honom gör att lögnen sakta uppkommer och att det är omgivningens sätt att ta itu med problemet som leder till att han blir "skyldig".

  Du har verkligen en poäng angående brorsan, tänkte in på det när jag tittade men det hade absolut gett filmen en extra dimension. Dock tänker jag att det var brorsan som sköt, hur tänker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. rebecca: Hmm, jo det blev helt klart lite fel med hennes brytning ;)

   ***SPOILER***


   Ah, jag hade inte läst något förutom att han var en lärare av något slag som blir anklagad för något (men inte vad). Ja, du har rätt i att det är uppenbart att flickans besvikelse gör att hon anklagar honom (även om det är lite otroligt att hon skulle hitta på något sånt om det inte fanns en gnutta sanning i det hela, det var ju därför de trodde på henne).

   Vad jag menar är att det kunde ha visat sig att det var brorsan, brorsans kompis eller kanske pappan (Thomas Bo Larsen) som faktiskt var skyldig, och det var därför hon sa dessa saker, men om fel person. Det var det jag trodde kunde ligga bakom hennes anklagelse...

   Vem som sköt? Ja, det kan man spekulera i. Om det var Thomas Bo Larsen eller flickans bror, vilket är mest troligt. Eller tänk om det var Lucas son, alltså Marcus som hämnades på sin far för att han visste att han faktiskt var skyldig då han hade förgripit sig på honom när han var yngre!? Ok, inget som tyder på det, jag håller med. Men här fanns utrymme för att få med ännu en intressant vändning. Dock vet jag inte om det behövdes. Filmens poäng var ju trots allt att visa upp hur illa det kan gå för en oskyldig och en liten lögn...

   Radera
 4. Håller helt med dig om skådisarna -- lillflickan var mycket duktig medan Rapaport (eller snarare hennes brytning) inte riktigt fixade biffen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kvalitetsfilm helt klart. Från prestationerna till manuset som får en att känna och gissa filmen igenom.

   Radera