tisdag 12 mars 2013

MiseryTitel: Misery / Lida
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1990
Regi: Rob Reiner
I rollerna: James Caan, Kathy Bates, Richard Farnsworth, Lauren Bacall

Handling: En framgångsrik författare råkar ut för en bilolycka mitt ute i obygden men har turen att bli omhändertagen av en ung kvinna. Kvinnan visar sig vara ett stort fan av författaren och hans böcker om hjältinnan Lida. Men när han låter henne läsa sitt senaste manuskript och hon inser att han ämnar ha ihjäl Lida i nästa bok vänds hennes välvilja och den hemtrevliga stugan blir ett mardrömslikt fängelse.

Omdöme: När man återbesöker en sån här film som man minns delar av, blir man lätt osäker på vad man kommer tycka och framförallt hur väl den kommer att hålla. Det hela inleds i det snötäckta Colorado där författaren Paul Sheldon (James Caan) precis skrivit klart sin nästa bok. Han har under flera års tid haft det som rutin att skriva sina böcker i en stuga i området för att isolera sig själv. Men denna gång händer något oväntat när han äntligen är klar - han kör av den hala vägen och skadar sig allvarligt i olyckan.Som tur är (tror han) räddas han av Annie Wilkes (Kathy Bates) som tar honom till sin stuga och tar där hand om honom. Att allt inte står rätt till med henne förstår han inte till en början. Hon verkar vara en snäll och omtänksam kvinna och som bonus påstår hon att hon är hans största fan. Ett besatt fan kommer det visa sig för Annie vill inget annat än att Paul ska stanna hos henne - permanent.Med en stegrande djävulskhet sätter Annie Wilkes skräck i Paul Sheldon. Sängliggandes som han är måste han försöka spela med och lista ut ett sätt att överlista henne. Samtidigt har den lokale sheriffen Buster (Richard Farnsworth) blivit varse om att författaren försvunnit och spaningen efter honom trappas upp. Buster är en godhjärtad man, och inte alls dum. Han har dock ingen större anledning att misstänka Annie. Eller?Det är skönt att kunna konstatera att filmen håller. Den håller faktiskt mycket bra då den aldrig tappar greppet som den lyckats bygga upp. En lyckad sak är att filmen bjuder på mycket underliggande humor. Denna levereras för det mesta genom det klockrena samspelet mellan James Caan och Kathy Bates. Det är mycket sarkasm i deras repliker och det gör hela situationen lite extra trevlig. Trevlig på ett obehagligt sätt eftersom situationen är så skruvad.Att det var många tillfrågade som tackade nej till rollen som författaren kan man till viss del förstå. Detta eftersom karaktären Annie Wilkes hela tiden har övertaget. Men James Caan gör vad man kan begära och funkar klart bra. Det är dock en fröjd att se Kathy Bates i den Oscarsvinnande rollen som Annie Wilkes. Hon balanserar liksom på gränsen till en psykopat, men ändå sansad (för det mesta). Karaktären Annie Wilkes är utan tvekan en av de främsta kvinnliga favoritskurkarna genom tiderna. Hon (och inte minst Kathy Bates) gör det här till en högst minnesvärd film som håller fint även om man sett den tidigare.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

6 kommentarer:

 1. Kathy Bates gör ett hästjobb, men jag har aldrig tyckt att hon riktigt fixar bok-Annies nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Nej, det är aldrig lätt när man har "originalet" att jämföra med. Jag går bara efter filmversionen och då sopar hon mattan med de flesta ;)

   Radera
 2. En av de bästa filmerna i sin genre och också en av mina favoritskurkar. http://www.djungeltrumman.se/rebecca/post/Filmspanarna_Sno_med_blod_i_

  Inte läst boken vilket säkert är till filmens fördel, som så ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. rebecca: Håller med, det är helt klart en fördel att inte läsa böckerna innan man ser filmerna. Å andra sidan är det sällan en bra bok blir till en bättre film...

   Intressant inlägg "Snö med blod i", ska kollas in.

   Radera
 3. Bra film och stundtals bra bok. Caan är en annan favorit som jag har. Ofta föredrar jag att se filmen och sedan läsa bokan tvärtom är nästan alltid till filmens nackdel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jo, James Caan är oftast stabil, även om hans storhetstid främst var på 70- och 80-talet. Alltid gillat honom.

   Radera