måndag 11 mars 2013

Stir of EchoesTitel: Stir of Echoes / The Secret Sense
Genre: Mysterium/Thriller/Rysare
Land: USA
År: 1999
Regi: David Koepp
I rollerna: Kevin Bacon, Kathryn Erbe, Zachary David Cope, Illeana Douglas

Handling: Tom Witzky är en helt vanlig kille med fru och en liten son. Men när han på en fest hos sina grannar blir hypnotiserad, förändras hans liv radikalt. Hypnosen har framkallat omedvetna krafter hos Tom, ger honom huvudvärk och gör att han får fruktansvärda syner. Han blir besatt av tanken på att det finns en flicka i hans hus, och att hans familj hotas av en osynlig fara. Vad är det som framkallar dessa syner och tankar? Tom måste få reda på svaret. Kosta vad det kosta vill...

Omdöme: Det är intressant hur det kan dyka upp två liknande filmer under ett och samma år, i det här fallet med en månads mellanrum mellan premiärerna. Den andra filmen jag syftar på är The Sixth Sense (1999). Noterbart är att denna film "råkade" få titeln 'The Secret Sense' när den kom i Sverige, givetvis för att rida på vågen av den mer kända filmen. Tycker man även kan lägga till The Ring (2002) för att förstå vad det här är för typ av film.Tom (Kevin Bacon) känner att han lever ett alltför ordinarie (tråkigt) liv med sin fru och femårige son. En dag går han med på att hypnotiseras av Lisa (Illeana Douglas) på en fest hos några vänner. Givetvis är han skeptisk till det hela, men uppenbarligen ger det effekt då han vaknar upp från hypnosen med tårar längs kinderna. Han har haft fruktansvärda syner och värre blir det. För nu ser och upplever han saker i sin vanliga vardag som gör det omöjligt för honom att leva ett vanligt liv.Att Tom blir alltmer besatt av tanken att något fruktansvärt hänt och han måste ta reda på vad det är, det känns naturligt. Att Toms femårige son uppenbarligen kan se saker är däremot kusligare. Man förstår snabbt att de två ser liknande saker, åtminstone att de har ett samband. Detta, att sonen ser saker, är den största likheten till The Sixth Sense. En son som är ganska creepy, vilket bara är kul. Likheterna är annars inte allt för stora. Men om man gillar nämnda film så är denna helt klart värd en titt. Speciellt med tanke på att man ofta får till en ganska ryslig känsla.Det är egentligen bara en sak som inte riktigt funkar. Det är slutet, eller de sista tio-femton minuterna när man ska få reda på vad som egentligen hänt. Man hade nästan kunnat lämna det lite öppet för att avsluta på topp. Vissa hade kanske känt sig lurade, men det hade utan tvekan funkat bättre än att servera tittaren med allt. För under filmens gång har man fått ledtrådar som egentligen räcker till att någorlunda lösa pusslet. Trots denna invändning så är det en sevärd film som kan stå på egna ben.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

6 kommentarer:

 1. Vill också minnas att denna var helt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jo, den är helt ok, faktiskt mer än så under långa stunder. Man ska inte jämföra med Sjätte sinnet bara...

   Radera
 2. Minns att den var bra, såg att den finns på Netflix och det blir nog en omtitt snart. Älskar Kevin Bacon!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. rebecca: Jag hade sett denna runt när den kom och tycker den håller bra nu när man ser om den. Bacon är ingen personlig favorit, men trots allt stabil.

   Radera
 3. Bacon gillar jag och minns filmen som helt ok. Det är ofta Hollywood har fler liknande projekt på gång. T.ex Robin Hood, Alexander den store och Armageddon/Deep impact varför vet jag inte men bolagen kommer nog på ungefär samtidigt att en film i en viss genre är lösam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det är förmodligen så att ryktet sprider sig snabbt när något intressant projekt är igång och då vill andra filmbolag vara med och dela på kakan. I många fall tackar de säkert nej till ett manus, men ser ändå potentialen och gör något eget.

   Radera