onsdag 13 mars 2013

Teddy BearTitel: 10 timer til Paradis / Teddy Bear
Genre: Drama
Land: Danmark
År: 2012
Regi: Mads Matthiesen
I rollerna: Kim Kold, Elsebeth Steentoft, Lamaiporn Hougaard, David Winters

Handling: Dennis är 38 år och professionell kroppsbyggare men bor fortfarande hemma hos sin krävande och kvävande mamma. Inspirerad av sin morbror som hittat en vacker och snäll fru i Thailand, beger han sig dit för att söka lyckan. Han hamnar på sexturismens barer, där en natt med en blivande fru kostar 1000 kronor...

Omdöme: Dennis (Kim Kold) har inte haft någon vidare lycka med kärleken. Det är inte för att han är en ond man, snarare tvärtom eftersom han är en mycket snäll man. Han är även en storväxt man, både till längden och kroppsbyggnaden. Man kan se det som att han ersatt ett tomrum med bodybuilding för att fördriva tiden med något han tycker om. Men i bakhuvudet har han hela tiden en längtan efter att träffa en snäll kvinna.Han har dock två stora problem. Det ena är att han är ganska blyg och känner sig okomfortabel runt de ytliga danska tjejerna han träffar. Det andra är hans mor Ingrid (Elsebeth Steentoft) som han bor hos. Hon är egentligen inte en ond kvinna, men väldigt egoistisk då hon vägrar släppa taget om sin pojke. En dag bestämmer han sig för att åka iväg till Thailand för att testa lyckan där, men har givetvis svårt att berätta sanningen för sin överbeskyddande mor.Läser man lite om filmen och dess huvudrollsinnehavare Kim Kold framkommer två intressanta saker. Den första är att filmen baseras på kortfilmen Dennis (2007) där Kim Kold gjorde sin filmdebut. Han och regissören Mads Matthiesen är vänner och på så vis övertygades Kold att testa på en skådespelarkarriär. Han var tidigare fotbollsmålvakt, men började med bodybuilding efter att ha åkt på en skada som krävde att han fystränade för att komma tillbaka.Men tillbaka till filmen som är en trevlig och behaglig resa som tar en från det lite kalla Danmark till det desto varmare Thailand. Det blir inte riktigt som Dennis tänkt sig när han kommer till Thailand. Eftersom han är så snäll och godtrogen tycker han till en början inte det är något direkt konstigt med hur man träffar en tjej där. Men han känner att det inte är rätt. Ska det verkligen behöva vara så svårt att hitta en vanlig, trevlig och gammaldags tjej?Historien känns genuin och det är mycket tack vare Kim Kold i rollen som Dennis. Han är väldigt sympatisk och det känns inte som han behöver spela rollen - han bara är. En annan starkt bidragande orsak till varför filmen funkar så pass bra som den gör är den fina musiken som består av enkla gitarrtoner som är precis lagom. Den blir aldrig för mycket utan skapar istället bra stämning mest hela tiden. När filmen slutar känner man att man gärna hade velat se mer. Mer behöver man egentligen inte veta om filmen som är en fyra, kanske svag fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.0

6 kommentarer:

 1. Jo hade gärna velat sett mer. Elsebeth Steentoft som spelar mamman gör det mycket bra. Scenen i klädbutiken fick mig att vrida mig av ångest...

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Sant, man hade gärna sett att filmen varit lite längre. Men å andra sidan tycker jag inte man behöver visa mer av relationen mellan Dennis och Toi. Det kan ju gå hursomhelst där och det är ju inte själva relationen filmen handlar om i grund och botten.

   Radera
 2. Tyckte att filmen var för kort när jag hade sett den, men det är som du säger i din kommentar, att man inte behöver visa mer av deras relation.

  Kul att du såg den och gillade den! Den ger en viss känsla, ibland är den trevlig, men i många stunder är den otroligt ångestladdad. Satt och tyckte synd om Dennis under den större delen av filmen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Precis, man tycker synd om honom, men samtidigt förstår man honom mycket väl. Det är inget fel på honom, det är världen runt omkring honom. Så känner jag iaf.

   Radera
 3. Huvudpersonen hör till de mest godhjärtade karaktärerna i film någonsin. Annars en bra film, man ville verkligen att det skulle gå väl för honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonathan: Kan bara hålla med, man vill verkligen att det ska gå bra för honom. Inte så mycket att klaga på med filmen.

   Radera