lördag 16 mars 2013

Tell Me SomethingTitel: Telmisseomding / Tell Me Something
Genre: Mysterium/Kriminalare/Thriller
Land: Sydkorea
År: 1999
Regi: Chang Youn-hyun
I rollerna: Han Suk-kyu, Shim Eun-ha, Jang Hang-Seon, Yum Jung-ah

Handling: En seriemördare härjar i Seoul, och styckade lik med delar från olika kroppar börjar dyka upp i sopsäckar lite här och var. Den gemensamma nämnaren verkar vara Su-yeon, som har dejtat alla de döda männen.

Omdöme: Bra sydkoreanska filmer, speciellt thrillers, började göra sig ett namn på allvar under början och mitten av 2000-talet. Men innan t.ex. Oldboy (2003) kom bl.a. denna seriemördarfilm som har flera av de typiska koreanska inslagen. Man bjuds på mycket regn, bra foto och en story som inte direkt är vanlig i Hollywood, även om Se7en (1995) givetvis bjuder på något utöver det vanliga.Är det något koreanska filmer för det mesta lyckas väldigt bra med så är det ett snyggt foto. Den här filmen är inget undantag, även om den kanske inte når upp till de bästa från landet. Man blir dock sällan besviken på hur genomtänkt fotot är i filmerna från Sydkorea och det höjer för det mesta upplevelsen på egen hand.Även intressant att musiken blir bättre och bättre ju längre in man kommer där nog höjdpunkten är en mycket effektiv, stämningsfull och passande 'Boadicea' av Enya (som jag trodde var en annorlunda version av Fugees låt 'Ready or Not'. Fugees har helt enkelt samplat Enyas låt).Historien slänger in en i hetluften med en gång. En kvart in och man har redan tre styckade lik i svarta sopsäckar som påträffats runt om Seoul. Fallet förbryllar polisen, speciellt som kroppsdelarna blandats med varandra. Man förstår snart att de tre har ett samband och det är att de alla varit ihop med samma kvinna. Hon blir själv måltavla för mördaren och polisen måste jobba hårt för att försöka lösa fallet och komma närmare sanningen.Trots att filmen börjar med ett par ruggiga fynd så kommer man inte riktigt in i den av någon anledning. Under filmens gång har man sedan ett flertal lösrykta scener som man senare förstår fungerar som slags ledtrådar till pusslet. Det gäller alltså att hänga med, problemet är bara att filmen har lite svårt för att förklara. Man känner därför under filmens första hälft, kanske två tredjedelar in, att filmen är ganska medioker, men med potential.Under filmens senare delar blir det bättre stämning och bitarna börjar falla på plats allt mer. Vissa saker överraskar inte så värst mycket då man gissar att det kan vara på ett visst sätt. Det hela blir dock lite mer invecklat än man först tror. En intressant iakttagelse är att filmen nästan blir en giallo mot slutet vilket man inte förväntar sig. Men det funkar bra och även upplösningen är till belåtenhet. Därför funkar filmen bättre än väntat - man måste bara ge den lite tid.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.5

5 kommentarer:

 1. Wtf M-Noir vad är det för bild du lägger upp där. Jag ryggade tillbaka när jag såg den. ;)

  Filmen låter som nåt man kan se vid tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Hahaha, jag var faktiskt lite tveksam till om jag skulle ta med den första bilden eller inte. Men då det ändå är tidigt i filmen så var det ett enkelt val då bilden är ganska fräck ;)

   Radera
 2. Haha, historielösheten slår till? Visst är det väl så att det är Fugees som använder Enya istället för tvärtom? En av Enyas bästa är det i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är Fugees som samplat Enya. Från Wikipedia:

   "..."Ready or Not", which featured a prominent sample of Enya's "Boadicea" without the singer's permission. This prompted a lawsuit resulting in a settlement where Enya was given credit and royalties for her sample"

   Radera
  2. Sofia & Jojjenito: Det stämmer bra det. Grejen var den att jag faktiskt aldrig hade hört Enyas original tidigare, endast Fugees sönderspelade version. Enyas är mycket bättre (det enda bra med Fugees versionen är egentligen just inledningen som ju är Enyas).

   Jag trodde det var en koreansk variant på Fugees och tänkte att de verkligen fått till det bra ;)

   Hur som helst - mycket stämningsfull och passande låt i sammanhanget.

   Radera