lördag 20 april 2013

Amadeus - Då och nu

För en tid sen valde jag att ta lite bilder när jag besökte Venedig. Jag jämförde då hur det såg ut då och idag. Detta har jag nu åter gjort när Prag besöktes. Varför inte leta upp lite platser från en av de mest kända filmerna som spelats in i staden?

Amadeus (1984) utspelas i Wien, men spelades alltså in i Prag av den tjeckiska regissören Milos Forman. Filmen kom att få sammanlagt 11 Oscarsnomineringar med 8 vinster. Filmen är en klassiker så det var extra kul att besöka platserna och se hur det ser ut 30 år senare.


Beskrivning: Mozart på väg hem efter en natt på stan.


Beskrivning: Samma plats 2013Beskrivning: Mozart fortsätter sin väg hem efter en natt på stan.


Beskrivning: Samma plats 2013Beskrivning: Mozart närmar sig sitt hem efter en natt på stan.


Beskrivning: Samma plats 2013


Lite kuriosa är att samtliga scener/bilder är tagna i närheten av varandra på Malá strana (Lilla sidan) där Pragborgen ligger. Alla tre platserna ligger vid turistattraktioner, men just där scenerna/bilderna är tagna är det (uppenbarligen) lite lugnare.

6 kommentarer:

 1. Detta var mycket roligt att se. Mer sådana platser och bilder tack.
  Det hade ju iof varit roligt att få se en viss Mr. Movies Noir ståendes, lutandes mot väggen som Mr. Mozart, men jag förstår om den bilden stannar kvar i databiblioteket. Tack igen för ytterligare ett roligt och intressant inlägg på movies noir.
  Bi4bär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym/Bi4bär: Tack, och kul att det uppskattas.

   Hade man använt sig av en ordentlig kamera och kunnat fixa belysningen så hade man kanske ställt sig där så man inte ser ansiktet som i filmen ;)

   Om/när det blir nya utlandsresor kommer det med största sannolikhet dyka upp något liknande. Synd bara att man inte tänkt på det tidigare när man varit ute och rest...

   Radera
 2. Vad sägs om Mulholland drive next!! Kul ide!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Du tänker att man ska besöka platser i filmen? Ja, det vore inte helt fel. När jag var där och tog bilder på Mulholland Drive togs inte bilder som överensstämde med scener från filmen, tyvärr.

   Radera
 3. Kul, det här inlägget ska jag spara på. Har nämligen funderat på något liknande eftersom Prag är en favoritstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det låter kul! Gillar också Prag.

   Från början var det tänkt att jag skulle ta bilder från lite fler filmer/platser (som bl.a. The Bourne Identity och Mission: Impossible), men de platserna var för det mesta inte lika intressanta alternativt överbesökta ;)

   Radera