torsdag 11 april 2013

Evil DeadTitel: Evil Dead
Genre: Skräck
Land: USA
År: 2013
Regi: Fede Alvarez
I rollerna: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas

Handling: Mia är en ung kvinna med drogproblem. Tillsammans med sin bror David och en grupp vänner åker hon till en avlägsen stuga för att försöka bli drogfri. I stugan hittar de en ovanlig bok som släpper lös någonting ondskefullt. Mitt ute i vildmarken tvingas nu vännerna att kämpa för sina liv.

Omdöme: När det kommer en remake på en känd och i det här fallet kultförklarad skräckfilm, så är det svårt att inte ha originalet i bakhuvudet. Eftersom det var länge sen man såg originalet blev det inte så mycket att jämföra eller titta på likheterna. Istället var man lite nyfiken på vad man skulle göra med filmen, speciellt med tanke på att regissören Fede Alvarez fick regissera denna sin första långfilm efter att ha gjort en kortfilm som blev stor genom YouTube om en jätterobot som invaderar Montevideo i Uruguay.Redan första sekvensen sätter ribban för vad som komma skall. Eller det är åtminstone vad man befarar. Det är inte någon särskilt bra inledning och känns faktiskt ganska onödig. Filmen bjuder sen inte på så mycket nytt när fem vänner tar sig till en avlägsen stuga, där syskonen Mia och David står i fokus eftersom Mia ska försöka bli drogfri. Man bygger inte upp någon direkt stämning utan det hela går rakt på sak och det börjar snart hända saker där ute i det okända.Det tar inte lång tid innan man börjar få en försmak på splatterfesten som väntar. För blodigt kommer det att bli, rejält blodigt. Det märks egentligen inte att det är en debutant som regisserar. Det är en ganska typisk amerikansk skräckfilm som bjuder på några typiska "hoppscener" och man gör inte mycket nytt i jämförelse med originalfilmerna. Det som dock är ganska lyckat är goreeffekterna där man fått det hela att se ganska så trovärdigt ut (i jämförelse med många cgi-förstörda filmer).På det stora hela är det som sagt inget nytt man bjuds på. Filmen innehåller ett par scener som höjer pulsen lite, men det är framförallt några småsaker som gör att man inte tappar intresset helt. Jag gillar t.ex. scenen inne i badrummet som blir intensiv och brutal på ett bra sätt. Många gånger går det överstyr, inte minst mot slutet när man har tre-fyra slut då det bara känns utdraget och trist till slut. Som t.ex. när en av karaktärerna leker "MacGyver". Kanske har det att göra med att Diablo Cody lär ha "amerikaniserat" och "polerat" manuset. Frågan är om det var så lyckat...2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb: 6.0
IMDb: 7.4

4 kommentarer:

 1. Å ena sidan smart att inte försöka göra en karbonkopia av originalet. Å andra sidan trist att det som återstår blir en "vanlig" slasher, fast övernaturlig antar jag. Du brukar väl förresten inte gilla övernaturliga element?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det stämmer bra. En slasher med övernaturliga element är en bra beskrivning av filmen. Får jag välja så slipper jag övernaturliga ingredienser, men så länge det är stämningsfullt gjort så ser jag gärna en övernaturlig skräckis. Så länge de inte går får långt...

   Radera
 2. Jodå det här verkar lovande och har till min stora glädje sett att filmen kommer till lilla Karlstad :)
  Gillar orginalen men är inget stor fan av dem

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Lovande är den och andra gillar den kanske mer. Usel är den åtminstone inte så hoppas du får chansen och se den och gillar den.

   Radera