fredag 19 april 2013

Gangster SquadTitel: Gangster Squad
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA
År: 2013
Regi: Ruben Fleischer
I rollerna: Josh Brolin, Ryan Gosling, Sean Penn, Emma Stone, Giovanni Ribisi, Nick Nolte

Handling: Historien bygger på verkliga händelser och utspelar sig i slutet av 40-talet i ett korrupt Los Angeles som kontrolleras helt av maffialedaren Mickey Cohen. För att förgöra Cohens imperium tillsätts en hemlig styrka inom LA-polisen ledd av Sgt. John O'Mara som måste ta till alla metoder för att befria staden från en av de farligaste gangstrarna i Kaliforniens historia.

Omdöme: Mickey Cohen (Sean Penn) är en hänsynslös gangsterledare i Los Angeles. Polismästaren Parker (Nick Nolte) är trött på att dalta med problemet och vänder sig till en polis som inte är mutbar och gör allt för sitt jobb och lite till. Han är John O'Mara (Josh Brolin) och han får fria händer att rekrytera ytterligare fem-sex män till den hemliga enhet som ska göra livet surt för Mickey Cohen.O'Mara plockar in Jerry Wooters (Ryan Gosling), en bra polis, men inte alltid med fokus på polisarbetet, inte minst när han får upp ögonen för Cohens flamma, Grace (Emma Stone). Max Kennard (Robert Patrick), som är en vapendragare av högsta klass och som skjutit flest kriminella i väst. Conwell Keeler (Giovanni Ribisi), som är det elektriska snillet som fixar all övervakning och avlyssning. Och så den svarte polisen Coleman Harris (Anthony Mackie) och mexikanen Navidad Ramirez (Michael Peña), som mest känns som de får vara med för att uppfylla en kvot. Tyvärr är de helt meningslösa för filmen.Ska man vara snäll så är det här en film som har lite av The Untouchables (1987) och lite av L.A. Confidential (1997). Men den saknar aspirationen att vara en storfilm i klass med nämnda filmer vilket är synd. Manuset saknar den tyngd som en klassiker i genren ska bjuda på. Det är inte bara karaktärerna utan händelseutvecklingen som inte riktigt håller måttet. Men så är som sagt aspirationen inte att göra den sortens film, även om mycket annat är lyckat.En sån här film ska egentligen på ett bättre sätt visa den kriminella sidans verksamhet och följa de inblandande tillräckligt mycket för att förstå vad de är kapabla till och varför de blivit så mäktiga och fruktade. Här får man inte mycket av den varan, förmodligen för att man nästan helt valt att enbart följa några av poliserna inom 'Gangster Squad'. Men det gör att man förlorar ganska mycket av tyngden som annars är så vital i en gangsterfilm som denna (om man vill göra det hela till en klassiker).Det känns dock ganska tidigt att filmen kommer vara lite lättsammare och istället välja att vara visuellt välgjord. För det är den verkligen. Här finns mycket ögongodis filmen igenom. Det är inte bara snyggt foto och smarta kameralösningar. Här finns en genuin och väldigt lyckad känsla av tidsperioden som många nya filmer inte lyckas med. Året ska vara 1949 och denna tidsperiod gillar jag allt som oftast på film. Klart bättre än depressionen som sällan tilltalar mig lika mycket.Att tyngden, djupet och den där känslan av en bra berättad story inte riktigt infinner sig är synd. För det är annars en underhållande och mycket välgjord film. Kanske beror det på vad man som tittare förväntar sig eller vill få ut av filmen när det kommer till om man uppskattar det hela eller inte. Personligen blev jag underhållen, det var snyggt och jag fångades av tidsperioden - vilket är ovanligt. Så på det stora hela blev jag nöjd, men filmen är definitivt inte utan sina brister...

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

4 kommentarer:

 1. Oj, det var ett välvilligt betyg måste jag säga. För egen del räckte inte snyggheten lika långt, storyn och karaktärerna blev för ohyvlade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jo, jag har förstått att den inte går hem hos många. Jag brukar inte vara den som gillar yta före innehåll, men här funkade det ovanligt bra i mina ögon.

   Radera
 2. För mig räckte de snygga miljöerna och over the top-handlingen till en svag trea. Jag hade ganska roligt när jag såg den.

  https://jojjenito.wordpress.com/2013/01/16/gangster-squad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Av någon anledning funkade filmen bättre än för de flesta verkar det som. Konstigt, jag gillade väl kombinationen av det som funkade som överskuggade svagheterna helt enkelt.

   Radera