söndag 28 april 2013

Rise of the GuardiansTitel: Rise of the Guardians / De fem legenderna
Genre: Animerat
Land: USA
År: 2012
Regi: Peter Ramsey
Röster: Chris Pine, Alec Baldwin, Jude Law, Hugh Jackman

Handling: Världens fem mest osannolika hjältar - Jack Frost, North (även känd som Jultomten), Bunny (Påskharen), Tooth (Tandfen) och Sandy (The Sandman) - blir tvungna att slå sig ihop för att hindra en uråldrig ande kallad Pitch (The Boogeyman) från att störta jorden ner i ett evigt mörker.

Omdöme: För många år sen började jag titta på animerad film, och gillade det jag såg. Det var filmer som bl.a. Toy Story (1995), Monsters, Inc. (2001) och The Incredibles (2004) som fick mig att uppskatta och verkligen se animerad film som skön underhållning. Och av alla animerade filmer jag sett är det ytterst sällan jag blir så pass besviken att jag tycker det är rent utsagt dåligt.Så här på rak arm finns det väl tre kända animeringsstudior som gör animerad film. Det är Pixar, Disney samt DreamWorks. I det här fallet är det DreamWorks som ligger bakom detta fantasyäventyr. Och på något sätt märks det tidigt utan att man vet om vilken animeringsstudio som ligger bakom. Många gånger brukar man säga att man efter filmens inledande tio minuter känner om man kommer gilla en film eller inte. Det stämmer mycket bra in på den här filmen. För bättre blir det inte...Det är en förvånansvärt svag animerad film som är gjord utan någon vidare finess. Karaktärerna man får lära känna (efter en timme kanske) är för det mesta osympatiska och utan själ. Jack Frost (röst av Chris Pine) är huvudkaraktären, men är samtidigt den allra tråkigaste av dem alla. Den ryska jultomten (Alec Baldwin) är väl mest munter, men funkar inte heller särskilt bra. Den enda som är någorlunda rolig och sticker ut lite är påskharen med bra röst av Hugh Jackman.Själva historien är oerhört blek och man verkar inte haft någon klar idé när man gjorde den här filmen. Det känns mest som man velat slänga in så många händelser som möjligt att man glömt bort att berätta en story från början till slut. Det blir väldigt hattigt och för många klipp. Det är som en dålig actionfilm som försöker dölja sina misstag genom att ha skakig kamera och en massa klipp mest hela tiden. Det blir aningen bättre kanske en timme in, men det varar inte särskilt länge. En av de sämsta animerade filmerna jag sett, vilket tyvärr säger ganska mycket.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 4.5
IMDb: 7.3

8 kommentarer:

 1. Nog tycker jag att jag har sett sämre animerade filmer, den här levererade lättsam underhållning för stunden. Till saken hör säkert också att jag såg den på bio i 3D som faktiskt förhöjde upplevelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag gick igenom samtliga animerade jag hade sett och denna var kanske inte sämst, men utan tvekan med i botten.

   Tror den kan göra sig bättre i 3D, men det var storyn, karaktärerna, klippningen - för mycket som inte gick hem hos mig.

   Radera
 2. Och jag kände att den här kommer jag att gilla efter tio minuter. Ett inlägg kommer så småningom......

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Haha, exakt! Man känner det oftast ganska tidigt och vissa gånger känns det tyvärr bara fel från början.

   Radera
 3. "En av de sämsta animerade filmerna jag sett, vilket tyvärr säger ganska mycket."
  Whaattt??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jo, så känner jag tyvärr. 3D hade kanske höjt upplevelsen en del och täckt över en del av det jag inte gillade med den. Men faktum kvarstår att jag inte gillade karktärerna, storyn eller sättet det var ihopsatt på, tyvärr.

   Radera
  2. Det är så synd att du inte såg den på bio sådär några dagar före jul och hade den där känslan av att vara 10 år i magen igen och längtan efter julafton och pirret i magen åt att du skulle få en guldtia av tandfén.

   Å det där snöfallet, dom små små snöflingorna som liksom snöade emot en där i fåtöljen och jag blinkade för att det kändes som riktig snö. Riktig häftig 3D. Att du inte gillar storyn kanske inte går att göra så mycket åt men jag tror att din upplevelse hade blivit väldigt annorlunda om du sett den på en biograf. MED 3D-glasögon.

   Radera
  3. Fiffi: Det är väldigt svårt att veta vilka 3D filmer som är värda att se på bio. Många gånger är det överhypat och onödigt...

   Men så kan det vara ibland. Man kan inte gilla allt och i det här fallet blev det denna.

   Radera