tisdag 16 april 2013

Tisdags Dok: Room 237Titel: Room 237
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2012
Regi: Rodney Ascher

Handling: Dokumentär om olika teorier om dolda budskap i Stanley Kubricks 'The Shining'.

Omdöme: Det är inte svårt att bli nyfiken på en dokumentär om olika teorier kring The Shining (1980). En riktigt bra film med en stämning som få. Och när man har Stanley Kubrick, en erkänt duktig, hyllad och smått geniförklarad regissör bakom filmen som granskas så är det något som liksom drar en mot denna dokumentär.Det hela går egentligen ut på att ett gäng kritiker med olika teorier analyserar filmen på olika sätt. Det kan vara en scen, det kan vara en siffra, det kan vara små som stora saker. Vad som står klart tidigt är att man lyckats ganska bra med dokumentärens stämning. Den använder givetvis mycket klipp från filmen, men även många andra filmer för att t.ex. jämföra med. Även den trollbindande musiken från filmen används ofta, men även nykomponerad musik för dokumentären som inte har några större fel.Dokumentärens stora problem är att dess teorier är alltför ojämna. Vissa är jätteintressanta medan andra är rena rama spekulationerna och personliga åsikterna från kritikerna som pratar. Det intressantaste, vilket man gärna hade sett mer av, var när man visade olika tekniska aspekter kring filmskapandet. Som t.ex. objekt som är borta eller annorlunda från en scen till en annan. Eller hur korridorerna är uppbyggda när lille Danny åker runt på sin fyrhjuling.Så även om det finns gott om material att gräva ner sig i så blandar man in för mycket som är i det närmaste ointressant och oväsentligt, åtminstone för mig. Men en sak måste man säga att dokumentären fick mig att inse (igen) och det är att Kubrick var en väldigt unik regissör som gärna använde sig av symbolik och hade en otrolig känsla för film som konstform. En sann mästerregissör var han. Synd att dokumentären och framförallt dess teorier på det stora hela inte kunde komma upp i en lika jämn och hög nivå. Gillar man filmen finns här ändå tillräckligt av intresse för att vara värt en närmare titt.Betyg:
Mitt IMDb: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

 1. Fann filmen intressant men blir mest förundrad över de som orkar analysera och (miss)tolka varenda detalj. Precis som du fann jag intressant med Overlokks arkitektur och hur vissa saker ändras i bakgrunderna.
  Fann det var en mycket underhållande dokumentär men visst kunde den ha gjorts lite bättre.
  http://filmitch.wordpress.com/2013/03/14/room-237-2012-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Såg att du också hade sett den så jag ska hoppa över och läsa vad du skrev.

   Visst är den intressant att se, speciellt om man gillar The Shining. Tyvärr analyserar och tolkar de för det mesta lite fel saker.

   Radera